Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

2022.01.18. 15:30
Ajánlom
Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!

Egyetlen előadást és egy online közvetítést érhetett meg az elmúlt évadban a Magyar Állami Operaház előző márciusról tavaly szeptemberre halasztott premierje. A Susan Sarandonnak Oscar-díjat hozó Tim Robbins-film, a Ments meg, Uram! története alapján Jake Heggie (a darabnak köszönhetően azóta nagy népszerűségre szert tevő) amerikai zeneszerző írt operát. Idén január 21-től kezdődően újra láthatja a közönség a valós eseményeken alapuló, felkavaró erkölcsi dilemmákkal szembesítő előadást.

Az opera és a film is Helen Prejean nővér könyvén alapszik. A New Orleans-i apácát egy kettős gyilkosságért halálra ítélt rab kérte meg, hogy legyen a lelki vezetője. A nővér egészen a kivégzésig kísérte el a fiatalembert, és közben szembesült az igazságszolgáltatás visszásságaival. Később egy másik elítéltet is támogatni kezdett, ekkor ébredt rá, hogy

kettős célnak kell szentelnie az életét: küzdeni a halálbüntetés ellen, és ugyanakkor támogatni az erőszakos bűncselekmények áldozatainak családtagjait.

Ma, túl a nyolcvanon is aktív még, a közösségi médiában is rendszeresen felemeli a hangját a jogtalan esetekkel kapcsolatban.

09_foto_berecz_valter_resizejpg2880x2880_q85-151801.jpg

Ments meg, Uram! (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az 1993-ban megjelent könyv, eredeti címén Dead Man Walking , erősen felkavarta az amerikai kedélyeket, így alig tíz évre rá, 2002-ben mutatták be Tim Robbins azonos című filmjét, a főszerepben Susan Sarandonnal és Sean Penn-nel. Jake Heggie operája pedig a San Francisco-i opera felkérésére született;

szinte mesébe illő, hogy az addig dalírással foglalkozó és a PR-osztályon dolgozó zeneszerző, aki hangszeres pályáját betegség miatt feladni kényszerült, ilyen nagy jelentőségű felkérést kapott.

Hasonlóan rendkívüli az a siker, amit a darab aratott, több mint hetven produkció készült belőle, és a New York-i Metropolitan Opera is műsorra tűzte, igaz, a pandémia miatt a premierre mostanáig nem kerülhetett sor.

Ha meg akarnánk fejteni az opera népszerűségének titkát,

a hagyományos cselekményvezetést, a felzaklató és erősen megosztó témát, valamint a közvetlen érzelmi hatást kiváltó, de mégis igényes zenei világot lehetne kiemelni.

A darab az Eiffel Műhelyházban kerül színre, Almási-Tóth András látványos rendezésében, amely filmes elemekkel is követhetőbbé és átérezhetőbbé teszi a darab történéseit.

Az előadás karmestere Thomas Kornél, Helen nővért Meláth Andrea, a halálraítélt Joseph De Rocher-t David Adam Moore alakítja. A további szerepekben Károlyi Katalin, Fodor Gabriella, Ódor Botond, Nagy Zsófia, Endrész Ferenc, Fodor Beatrix, Mukk József és Cseh Antal látható.

Jake Heggie: Ments meg, Uram!

Helyszín: Eiffel Műhelyház
Időpont: január 21., 23., 27., 30., február 6.

Fejléckép: Ments meg, Uram! (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Zenés színház gyász

Elhunyt Petheő Zsolt korrepetitor

A zongoraművész-tanárt életének 87. évében érte a halál. Munkásságáért 1991-ben Komor Vilmos-emlékplakettel tüntették ki.
Zenés színház ajánló

A kőszínházi évad végével rögtön elstartol a Szegedi Szabadtéri Játékok, már épül a Dóm téri színpad

A Dóm tér nyári programja a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertje mellett zenei gálát és musicaleket, köztük egy ősbemutatót kínál az érdeklődőknek, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a koncerteké lesz a főszerep, de a színházszerető nézőknek is lesz miből válogatni. 
Zenés színház interjú

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.