Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

2022.01.18. 15:30
Ajánlom
Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!

Egyetlen előadást és egy online közvetítést érhetett meg az elmúlt évadban a Magyar Állami Operaház előző márciusról tavaly szeptemberre halasztott premierje. A Susan Sarandonnak Oscar-díjat hozó Tim Robbins-film, a Ments meg, Uram! története alapján Jake Heggie (a darabnak köszönhetően azóta nagy népszerűségre szert tevő) amerikai zeneszerző írt operát. Idén január 21-től kezdődően újra láthatja a közönség a valós eseményeken alapuló, felkavaró erkölcsi dilemmákkal szembesítő előadást.

Az opera és a film is Helen Prejean nővér könyvén alapszik. A New Orleans-i apácát egy kettős gyilkosságért halálra ítélt rab kérte meg, hogy legyen a lelki vezetője. A nővér egészen a kivégzésig kísérte el a fiatalembert, és közben szembesült az igazságszolgáltatás visszásságaival. Később egy másik elítéltet is támogatni kezdett, ekkor ébredt rá, hogy

kettős célnak kell szentelnie az életét: küzdeni a halálbüntetés ellen, és ugyanakkor támogatni az erőszakos bűncselekmények áldozatainak családtagjait.

Ma, túl a nyolcvanon is aktív még, a közösségi médiában is rendszeresen felemeli a hangját a jogtalan esetekkel kapcsolatban.

09_foto_berecz_valter_resizejpg2880x2880_q85-151801.jpg

Ments meg, Uram! (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az 1993-ban megjelent könyv, eredeti címén Dead Man Walking , erősen felkavarta az amerikai kedélyeket, így alig tíz évre rá, 2002-ben mutatták be Tim Robbins azonos című filmjét, a főszerepben Susan Sarandonnal és Sean Penn-nel. Jake Heggie operája pedig a San Francisco-i opera felkérésére született;

szinte mesébe illő, hogy az addig dalírással foglalkozó és a PR-osztályon dolgozó zeneszerző, aki hangszeres pályáját betegség miatt feladni kényszerült, ilyen nagy jelentőségű felkérést kapott.

Hasonlóan rendkívüli az a siker, amit a darab aratott, több mint hetven produkció készült belőle, és a New York-i Metropolitan Opera is műsorra tűzte, igaz, a pandémia miatt a premierre mostanáig nem kerülhetett sor.

Ha meg akarnánk fejteni az opera népszerűségének titkát,

a hagyományos cselekményvezetést, a felzaklató és erősen megosztó témát, valamint a közvetlen érzelmi hatást kiváltó, de mégis igényes zenei világot lehetne kiemelni.

A darab az Eiffel Műhelyházban kerül színre, Almási-Tóth András látványos rendezésében, amely filmes elemekkel is követhetőbbé és átérezhetőbbé teszi a darab történéseit.

Az előadás karmestere Thomas Kornél, Helen nővért Meláth Andrea, a halálraítélt Joseph De Rocher-t David Adam Moore alakítja. A további szerepekben Károlyi Katalin, Fodor Gabriella, Ódor Botond, Nagy Zsófia, Endrész Ferenc, Fodor Beatrix, Mukk József és Cseh Antal látható.

Jake Heggie: Ments meg, Uram!

Helyszín: Eiffel Műhelyház
Időpont: január 21., 23., 27., 30., február 6.

Fejléckép: Ments meg, Uram! (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Zenés színház gyász

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Zenés színház hír

Londonban és Helsinkiben is bemutatják a Madách Színház két film-szín-játékát

Az Ady Endre és Karinthy Frigyes szerelmi életét feldolgozó alkotásokat a külföldi magyar kulturális intézetek támogatásával láthatják a nézők.