Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

2022.01.18. 15:30
Ajánlom
Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!

Egyetlen előadást és egy online közvetítést érhetett meg az elmúlt évadban a Magyar Állami Operaház előző márciusról tavaly szeptemberre halasztott premierje. A Susan Sarandonnak Oscar-díjat hozó Tim Robbins-film, a Ments meg, Uram! története alapján Jake Heggie (a darabnak köszönhetően azóta nagy népszerűségre szert tevő) amerikai zeneszerző írt operát. Idén január 21-től kezdődően újra láthatja a közönség a valós eseményeken alapuló, felkavaró erkölcsi dilemmákkal szembesítő előadást.

Az opera és a film is Helen Prejean nővér könyvén alapszik. A New Orleans-i apácát egy kettős gyilkosságért halálra ítélt rab kérte meg, hogy legyen a lelki vezetője. A nővér egészen a kivégzésig kísérte el a fiatalembert, és közben szembesült az igazságszolgáltatás visszásságaival. Később egy másik elítéltet is támogatni kezdett, ekkor ébredt rá, hogy

kettős célnak kell szentelnie az életét: küzdeni a halálbüntetés ellen, és ugyanakkor támogatni az erőszakos bűncselekmények áldozatainak családtagjait.

Ma, túl a nyolcvanon is aktív még, a közösségi médiában is rendszeresen felemeli a hangját a jogtalan esetekkel kapcsolatban.

09_foto_berecz_valter_resizejpg2880x2880_q85-151801.jpg

Ments meg, Uram! (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az 1993-ban megjelent könyv, eredeti címén Dead Man Walking , erősen felkavarta az amerikai kedélyeket, így alig tíz évre rá, 2002-ben mutatták be Tim Robbins azonos című filmjét, a főszerepben Susan Sarandonnal és Sean Penn-nel. Jake Heggie operája pedig a San Francisco-i opera felkérésére született;

szinte mesébe illő, hogy az addig dalírással foglalkozó és a PR-osztályon dolgozó zeneszerző, aki hangszeres pályáját betegség miatt feladni kényszerült, ilyen nagy jelentőségű felkérést kapott.

Hasonlóan rendkívüli az a siker, amit a darab aratott, több mint hetven produkció készült belőle, és a New York-i Metropolitan Opera is műsorra tűzte, igaz, a pandémia miatt a premierre mostanáig nem kerülhetett sor.

Ha meg akarnánk fejteni az opera népszerűségének titkát,

a hagyományos cselekményvezetést, a felzaklató és erősen megosztó témát, valamint a közvetlen érzelmi hatást kiváltó, de mégis igényes zenei világot lehetne kiemelni.

A darab az Eiffel Műhelyházban kerül színre, Almási-Tóth András látványos rendezésében, amely filmes elemekkel is követhetőbbé és átérezhetőbbé teszi a darab történéseit.

Az előadás karmestere Thomas Kornél, Helen nővért Meláth Andrea, a halálraítélt Joseph De Rocher-t David Adam Moore alakítja. A további szerepekben Károlyi Katalin, Fodor Gabriella, Ódor Botond, Nagy Zsófia, Endrész Ferenc, Fodor Beatrix, Mukk József és Cseh Antal látható.

Jake Heggie: Ments meg, Uram!

Helyszín: Eiffel Műhelyház
Időpont: január 21., 23., 27., 30., február 6.

Fejléckép: Ments meg, Uram! (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.