Zenés színház

Egy kézben a fénytechnika, a színpadkép és a rendezés

2017.07.31. 09:41
Ajánlom
A Szentmargitbányai Kőfejtő idei operaelőadásának, Verdi Rigolettójának rendezése, fénytechnikája és színpadképe egy ember nevéhez, a francia Philippe Arlaud-hoz fűződik, akinek ez az első rendezése ezen a helyszínen.

Arlaud korábban járt a Kőfejtőben, és már akkor lenyűgözte a látványa. Egy az átlagosnál tízszer nagyobb, ráadásul szabadtéri színpadon megvalósítani egy operaelőadást, olyan minőségben, ami az igazi operarajongókat is meggyőzi, igazi kihívás.

Nem Mantova hercegének reneszánsz udvartartása, hanem sokkal inkább a kőfejtő szépsége inspirálta Arlaud-t az alkotásra.
RIGOLETTO   Probe  Bühne (13) 2

RIGOLETTO Probe Bühne (13) 2 (Fotó/Forrás: Szentmargitbányai Operafesztivál)

A Kőfejtő eddigi operaelőadásainál megszokott, hatalmas díszletek helyett a nyers sziklák alkotják a díszletet, emellett nagyon fontos szerep jut a fény- és videotechnikának.

A rendező azon elképzelése, hogy a darab főszereplője nem Rigoletto, hanem féltve örzőtt lánya, Gilda, nagyban meghatározza a koncepciót.

A darab elején kimondott átok végig Demoklész kardjaként lebeg a szemünk előtt, és Gilda halálával szertefoszlik a szabadság iránti vágy romantikája.

Nem csoda, hogy Arlaud szívesen használja a fénytechnikát, hiszen orvosi tanulmányai után fénytervezőként kezdte pályafutását, majd 1995-től a rendezésre is rátalált. Napjainkig sokat rendez Bécsben, de rendezett már például a Baden-Badeni fesztiválon és a Bayreuthi Ünnepi Játékokon is, ahol Helgelbockkal a Cosi fan Tutte-vel, Currentizis-sel a Carmennel, Thielemannal az Ariadne Naxos-on című előadással, illetve a Tannhäuserrel ért el közös sikereket.

A Rigoletto előkészítése hosszú hónapokig tartott. Az asztalnál, a számítógépen kezdődött, a kivitelező csapatokkal való egyeztetésekkel folytatódott és végül a színpadépítkezéssel és a hat hetes próbákkal végződött.

A Kőfejtőben az időjárás igen szélszőséges tud lenni, mindenre fel kell készülniük az énekeseknek.

A próbák alatt fontos kellék volt a szalmakalap, a legyező, máskor pedig elkélt a kabát és sál is.

Foto 01 Chor (c) Armin Bardel

Foto 01 Chor (c) Armin Bardel (Fotó/Forrás: Szentmargitbányai Operafesztivál)

A próbák mindezek ellenére nagyon jó hangulatban zajlottak, a fiatal, tehetséges énekesek lelkesen állták a sarat. Anja Bihlmaier az előadás művészeti vezetője és egyben dirigense. Gilda szerepében az ünnepelt spanyol szopránt, Elena Sancho Pereget láthatjuk, a másik szereposztásban Tatiana Larinát köszönthetjük. Rigoletto szerepére a szentpétervári Mariinszkij Színház baritonját, Vladislav Sulimskyt, valamint a 2015-ös szentmargitbányai Tosca Scarpiáját alakító közönségkedvencet, az olasz Davide Damianit sikerült megnyerni.

Női karmester a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásán

Kapcsolódó

Női karmester a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásán

Augusztus 19-ig még öt hétvégén keresztül láthatja a nagyközönség Verdi Rigoletto című operáját Philippe Arlaud rendezésében a Szentmargitbányai Kőfejtőben. A karmesteri pultnál Anja Bihlmaier, aki egyben az előadás művészeti vezetője is.

Spanyol tehetség a Kőfejtő színpadán

Kapcsolódó

Spanyol tehetség a Kőfejtő színpadán

Július 12-én mutatták be a Szentmargitbányai Kőfejtőben a francia Philippe Arlaud rendezésében Verdi Rigolettóját. A premieren a spanyol koloratúrszoprán, Elena Sancho Pereget láthatta a közönség Gilda szerepében.

Mantova hercegének szerepén napjaink három kitűnő tenorja – a koreai származású Yosep Kang, a fülöpszigeti származású Arthur Espiritu, valamint a mexikói Jesus Leon – osztozik majd. Maddalena és Giovanna szerepében az észt származású Annely Peebo-t és a bolgár Jordanka Milkovát láthatják. Monterone szerepében az osztrák baritont, Clemens Unterreinert és Jacek Strauch-ot láthatja a nagyközönség, míg a bérgyilkos Sparafucilét Luke Stoker és Sorin Coliban, basszus, alakítja. És persze nem feledkezzünk el a zenekarról és az énekkarról: a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekaráról és a Bécsi Filharmónia Kórusáról sem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket. 
Zenés színház magazin

A Champs-Élysées Mozartja – 200 éve született Offenbach

A kánkánok mestere korának szórakoztatóipari nagyvállalkozója volt, aki élete vége felé egy „komoly” operát is írt, a Hoffmann meséit.
Zenés színház wagner

Fischer Ádám: Vállalom a felelősséget a halk énekesekért!

Nem az énekeseknek kevés a hangjuk, Wagnert néha így kell énekelni. Caruso-szindróma és énekbeszéd kapcsán beszélgettünk a Ring-ciklus karmesterével.