Zenés színház

Egy kézben a fénytechnika, a színpadkép és a rendezés

2017.07.31. 09:41
Ajánlom
A Szentmargitbányai Kőfejtő idei operaelőadásának, Verdi Rigolettójának rendezése, fénytechnikája és színpadképe egy ember nevéhez, a francia Philippe Arlaud-hoz fűződik, akinek ez az első rendezése ezen a helyszínen.

Arlaud korábban járt a Kőfejtőben, és már akkor lenyűgözte a látványa. Egy az átlagosnál tízszer nagyobb, ráadásul szabadtéri színpadon megvalósítani egy operaelőadást, olyan minőségben, ami az igazi operarajongókat is meggyőzi, igazi kihívás.

Nem Mantova hercegének reneszánsz udvartartása, hanem sokkal inkább a kőfejtő szépsége inspirálta Arlaud-t az alkotásra.
RIGOLETTO   Probe  Bühne (13) 2

RIGOLETTO Probe Bühne (13) 2 (Fotó/Forrás: Szentmargitbányai Operafesztivál)

A Kőfejtő eddigi operaelőadásainál megszokott, hatalmas díszletek helyett a nyers sziklák alkotják a díszletet, emellett nagyon fontos szerep jut a fény- és videotechnikának.

A rendező azon elképzelése, hogy a darab főszereplője nem Rigoletto, hanem féltve örzőtt lánya, Gilda, nagyban meghatározza a koncepciót.

A darab elején kimondott átok végig Demoklész kardjaként lebeg a szemünk előtt, és Gilda halálával szertefoszlik a szabadság iránti vágy romantikája.

Nem csoda, hogy Arlaud szívesen használja a fénytechnikát, hiszen orvosi tanulmányai után fénytervezőként kezdte pályafutását, majd 1995-től a rendezésre is rátalált. Napjainkig sokat rendez Bécsben, de rendezett már például a Baden-Badeni fesztiválon és a Bayreuthi Ünnepi Játékokon is, ahol Helgelbockkal a Cosi fan Tutte-vel, Currentizis-sel a Carmennel, Thielemannal az Ariadne Naxos-on című előadással, illetve a Tannhäuserrel ért el közös sikereket.

A Rigoletto előkészítése hosszú hónapokig tartott. Az asztalnál, a számítógépen kezdődött, a kivitelező csapatokkal való egyeztetésekkel folytatódott és végül a színpadépítkezéssel és a hat hetes próbákkal végződött.

A Kőfejtőben az időjárás igen szélszőséges tud lenni, mindenre fel kell készülniük az énekeseknek.

A próbák alatt fontos kellék volt a szalmakalap, a legyező, máskor pedig elkélt a kabát és sál is.

Foto 01 Chor (c) Armin Bardel

Foto 01 Chor (c) Armin Bardel (Fotó/Forrás: Szentmargitbányai Operafesztivál)

A próbák mindezek ellenére nagyon jó hangulatban zajlottak, a fiatal, tehetséges énekesek lelkesen állták a sarat. Anja Bihlmaier az előadás művészeti vezetője és egyben dirigense. Gilda szerepében az ünnepelt spanyol szopránt, Elena Sancho Pereget láthatjuk, a másik szereposztásban Tatiana Larinát köszönthetjük. Rigoletto szerepére a szentpétervári Mariinszkij Színház baritonját, Vladislav Sulimskyt, valamint a 2015-ös szentmargitbányai Tosca Scarpiáját alakító közönségkedvencet, az olasz Davide Damianit sikerült megnyerni.

Női karmester a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásán

Kapcsolódó

Női karmester a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásán

Augusztus 19-ig még öt hétvégén keresztül láthatja a nagyközönség Verdi Rigoletto című operáját Philippe Arlaud rendezésében a Szentmargitbányai Kőfejtőben. A karmesteri pultnál Anja Bihlmaier, aki egyben az előadás művészeti vezetője is.

Spanyol tehetség a Kőfejtő színpadán

Kapcsolódó

Spanyol tehetség a Kőfejtő színpadán

Július 12-én mutatták be a Szentmargitbányai Kőfejtőben a francia Philippe Arlaud rendezésében Verdi Rigolettóját. A premieren a spanyol koloratúrszoprán, Elena Sancho Pereget láthatta a közönség Gilda szerepében.

Mantova hercegének szerepén napjaink három kitűnő tenorja – a koreai származású Yosep Kang, a fülöpszigeti származású Arthur Espiritu, valamint a mexikói Jesus Leon – osztozik majd. Maddalena és Giovanna szerepében az észt származású Annely Peebo-t és a bolgár Jordanka Milkovát láthatják. Monterone szerepében az osztrák baritont, Clemens Unterreinert és Jacek Strauch-ot láthatja a nagyközönség, míg a bérgyilkos Sparafucilét Luke Stoker és Sorin Coliban, basszus, alakítja. És persze nem feledkezzünk el a zenekarról és az énekkarról: a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekaráról és a Bécsi Filharmónia Kórusáról sem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.