Zenés színház

Egy opera, amelyen legálisan sírhat – a Bohémélet újra az Erkel Színházban

Puccini világszerte legtöbbet játszott műve az Opera repertoárjában az ünnepi hagyomány része. Kevés prominensebb dátum van a magyar operatörténetben, mint 1937. május 31., a „Nádasdy Bohémélet” premierje, hiszen generációk számára jelenti ugyanazt az ikonikus pillanatot. A Bohémélet a legrégebben futó produkció a Magyar Állami Operaház történetében, nyolcvannégy év után, szinte változatlan formában látható, idén decemberben ismét, az Erkel Színházban.

A Bohémélet pesti előadásszáma ezeregyszáz felett van, s ebből több mint kilencszázszor Nádasdy Kálmán rendezését láthatta a közönség.

A zeneszerző az érzelmes dallamvilággal légies akvarellképet fest, a fiatal párizsi bohémekről szóló történet pedig felejthetetlen fenségességgel elevenedik meg a színpadi vásznon.

Oláh Gusztáv varázslatos díszletén nem fog az idő, Márk Tivadar jelmezeinek miliőjét pedig minden néző magával viszi az emberi sorsok drámaiságával.

bohemelet_foto1_csillag_pal_resize-101525.jpg

Bohémélet (Fotó/Forrás: Csillag Pál / Magyar Állami Operaház)

A négy decemberi előadás igazi csemegét ígér: Boncsér Gergely (Rodolfo) szerelmét idén az olasz lírai szoprán énekesnő, Angela Nisi (Mimì) alakítja, aki rendszeresen lép fel olyan neves operaházakban és koncerttermekben, mint a római Santa Cecilia Zeneakadémia, a palermói Teatro Massimo, a genovai Teatro Carlo Felice, a Római Operaház, a nápolyi Teatro San Carlo, a torinói Teatro Regio, a Maggio Musicale Fiorentino, a bari Teatro Petruzzelli, az esseni Aalto-Theater, a trieszti Teatro Verdi, a cagliari Teatro Lirico, és a São Pauló-i operaház.

Schaunard-t Sándor Csaba, Musettát Sáfár Orsolya, Marcellót Szegedi Csaba alakítja.

A további szerepekben Köpeczi Sándor (Colline), Rezsnyák Róbert (Benoît), Szüle Tamás (Alcindoro) és Ninh Duc Hoang Long (Parpignol) látható. Az előadásokat Kocsár Balázs vezényli.

Az idén 125 éves opera (1896. február 1-jén mutatták be a torinói Teatro Reggio Színházban Giacomo Puccini négyfelvonásosát) az Erkel Színházban öt alkalommal tekinthető meg: december 16-án, 19-én, 21-én, 23-án és 25-én.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Angela Nisi (fotó/forrás: Chiara Esposito / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Zenés színház elhunyt

Elhunyt Michael Boder karmester

A nemzetközi hírű operadirigenst, aki idén húsvétkor a Magyar Állami Operaház Parsifal-produkcióját vezényelte, hatvanöt éves korában érte a halál – tette közzé az intézmény.
Zenés színház interjú

Nekünk találkozni kellett – interjú Nádasi Veronikával, a Carmen-musical címszereplőjével

Április 19-én, 20-án és 21-én először láthatja Magyarországon a közönség Frank Wildhorn Carmen című musicaljét a Budapesti Operettszínházban. Az első szereposztásban címszerepet alakító Nádasi Veronika számára méltó feladatot jelent ennek a minden porcikájában nagybetűs nőnek a megformálása.
Zenés színház hír

Kálmán Péter a következő évad Kamaraénekese az Operában

A népszerű basszbaritont húsvétvasárnap, a Parsifal-előadását követő tapsrend alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy a következő szezonban ő lesz a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje.