Zenés színház

"Egy rettenetesen jó csapat jött össze"

2014.02.15. 11:01
Ajánlom
Különös figurák indulnak hajóútra Monte Carlóba, köztük egy taoista konyhafilozófus és harcművész, az arisztokrácia képviselői, brutális nők, na meg az udvarló férfiak. Megkezdődtek az Amerikai komédia próbái a Budapesti Operettszínházban.

Az Amerikai komédia című szvingjátékkal várja a közönséget 2014. március 21-től az Átrium Film-Színházban a Budapesti Operettszínház társulata, ezzel pedig hivatalosan is játszóhelyéül avatja a budai, egykor Május 1. mozi néven ismert helyszínt.

A harmincas évek nagy sikerű színpadi szerzője, Aszlányi Károly azonos című komédiája alapján a librettót és a dalszövegeket Lőrinczy Attila írta. A koreográfus Kocsis Tamás, az előadást pedig Réthly Attila rendezi, méghozzá 7 színésszel a főszerepben: Janza Katával, Dolhai Attilával, Bálint Ádámmal, Földes Tamással, Falusi Mariannal, Felföldi Anikóval és Brasch Bencével.

„Az Amerikai komédia, Aszlányi Károly darabja volt a harmincas évek közepén. Mindig izgalmas feladat egy ilyen történet mai szempontból való feldolgozása. Ez nem feltétlenül korba való áthelyezést, de gondolkozási metódusok és beszédstílusok, a karakterek, valamint belső feszültségek hangsúlyainak mai korra érvényes újragondolását jelenti - mondta el Kerényi Miklós Gábor főigazgató. - Nagyon örülök, hogy az idei évben, mint új magyar bemutató, Bársony Bálint különleges, szving és jazz elemeket ötvöző muzsikájával, Lőrinczy Attila fanyar és számomra rendkívül szórakoztató szövegével műsorra tudjuk tűzni az Átriumban ezt az ígéretes zenés játékot. „

Az új bemutató a jazz és a szving világába kalauzolja majd a nézőket, ezek a ritmusok pedig Bársony Bálint Artisjus- és Fonogram díjas komponista és szaxofonművész munkáját dicsérik.

„Nagyon boldog vagyok, hogy sok év után végre színházi közegben dolgozhatunk. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni a darab zenei részén Lőrinczy Attila barátommal. Jó érzés mára egyben látni a szövegkönyvet és hallani, ahogyan a dalok kezdenek felcsendülni. Nagy segítség volt, hogy az elejétől kezdve tudtuk a szereposztást, a dalok megírásában így magukra a karakterekre íródhattak a dalok. Éles váltásokkal tudjuk például bemutatni Falusi Mariann nagyszerű személyiségét, aki karakterét tekintve éppen annyira jártas a keleti harcművészetekben, mint a gospel zenében. Boldog vagyok, hogy itt lehetek"  - mondta el Bársony Bálint, az Amerikai komédia zeneszerzője, aki saját zenekara élén maga is színpadra lép majd az előadásban.

A már említett Falusi Mariann, az Operettszínház vendégművészeként Edith Soupault, az irgalmatlan feleség szerepében látható majd, kinek terrorja alatt nem más, mint darabbeli férje, Földes Tamás szenved.

"Színpadon már álltam együtt az Operettszínház színészeivel, de egy előadásban még nem. Dolhai Attilával is most játszunk együtt először, bár közös éneklésben már volt részünk. Már akkor is nagyon szerettük egymást. Vicces a darab, élvezem nagyon" - mondta el Falusi Mariann, akinek megfélemlített férjét Földes Tamás játssza darabban, aki erre nevetve csak annyit mondott: "Világéletemben ezt a szerepet töltöttem be. Az első lépéseimtől kezdve mostanáig engem a nők irányítottak. Ha jól sikerül a szerepem, akkor elégedett lehetek a premier után és talán elég érett leszek, hogy saját kezembe vegyem a sorsomat..." 

„Az a nagyon szerencsés helyzet állt elő ebben a munkában, hogy egy rettenetesen jó csapat jött össze. Az "ittenieket" természetesen jól ismerem és nagyon szeretek velük játszani. Egy közös koncertnek köszönhetően Mariannal is van egy rövidke múltunk. Örülök, hogy újra találkoztunk. Az egész csapat nagyon jó, a zenészektől pedig teljesen el vagyunk ájulva. Jó a hangulat, jó a muzsika és nagyon jó az anyag, amit a kezünkbe kaptunk" - mondja Földes Tamás.

A jó hangulat pedig nem csak a munkafolyamatra, de az előadásra is jellemző lesz. Az Amerikai komédia elejétől a végéig humorban gazdag történet, ahol nagy pénzek forognak kockán, és aki csak teheti labdázik a másik szívével. Labdázásban pedig élen jár a La Paz luxushajó munkamániás és besavanyodott üzletasszonya, akit Janza Kata alakít.

"Zenéjében feltétlenül más lesz ez, mint amit megszokhattunk a nagyszínpadi musical-előadásokban. Már az olvasópróbán rengeteget nevettünk. A szövegkönyv annyira jó alapanyag, hogy azt gondolom, ha a folytatásban is ennyire szeretjük majd, akkor ebből egy nagyon-nagyon jó hangulatú és a közönség számára is rendkívül szórakoztató előadás lesz. Mi azt szoktuk mondani, jó orrunk van arra, hogy megérezzük melyik az a darab, amit százezer évig játszunk majd. Nagyon gyanús, hogy az Amerikai komédia ilyen lesz" - mondta el Janza Kata. A készülő előadás stábja bízik benne, hogy a szereplőknek valóban jó orra van. A szövegkönyv, melyet a színészek egytől-egyig dicsérnek, Lőrinczy Attila munkája, akinek pontosan az adott inspirációt, hogy színészekre írhatja a szerepeket.

"Nagyon örültem annak, hogy már a darab első vázlatainak megírásakor tudtam, hogy kik fogják játszani a szerepeket. Engem ugyanis kifejezettem inspirál, ha konkrét szereplőre írhatok. Felföldi Anikó sportmániája például azonnal egy jó karaktervonás lett!" - mondta Lőrinczy Attila.

Az igazán személyre szabott, humoros előadást az Operettszínházban először dolgozó Réthly Attila rendezi. A rendező tavaly is dolgozott már Lőrinczy Attilával egy hasonlóan humoros és lendületes előadáson, a Könnyű prédán. Sőt, első nagy sikerük élménye is összeköti őket, hiszen 15 évvel ezelőtt a Balta a fülbe című előadás a két Attila első közös munkája és első nagy színházi sikere, Réthly Attila első rendezése is volt egyben a kaposvári Csiky Gergely Színházban. Mind két alkotó nagyon örül annak, hogy ismét közös munka köti össze őket, a rendező pedig elmondta több szempontból is más lesz ez az előadás.

"Lőrinczy Attilával dolgozhatom ismét, ami számomra nagy öröm. Ha az általa újragondolt, átírt darabot, kvázi egy kortárs ügyet sikerül színpadra állítani, akkor azt hiszem, ebből következendően ez valami más lesz, mint a megszokottak."

A készülő darab másik különlegessége, hogy a szereplőgárda a legkülönbözőbb generációkat öleli és karolja fel. Felföldi Anikó például, aki nagyon régóta emblematikus tagja az Operettszínháznak, együtt játszik Dolhai Attilával, Janza Katával és Földes Tamással, és velük együtt képviseltetik a fiatal generáció Bálint Ádám és Brasch Bence személyében. "Vagyis lehetőség van a közönséget úgy megszólítani, hogy egymás mellé ültetjük az idősebb korosztályt gyermekeikkel, unokáikkal is akár" - mondta el Réthly Attila, az Amerikai komédia rendezője.

A színészek próbálnak, a La Paz nevű luxushajón tombol a szving, a jazztörténet máig élő, legfényesebb korszakának vérpezsdítő muzsikája. Kikötés, vagyis indulás pedig március 21-én, az Átrium Film-Színházban. Garantáltan szórakoztató utazás lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

A Kossuth-díjas karmester szeretné, hogy az Operaház órabérben foglalkoztatott korrepetitorai nagyobb megbecsülést kapjanak.
Zenés színház videó

Dallal búcsúzott az új-zélandi tragédia áldozataitól a népszerű operatrió

„Ezek nem mi vagyunk. Mi nem vagyunk erőszakos emberek” – üzenik az új-zélandi énekesek. A tenor családtagja is megsérült a pénteki tömeggyilkosságban.
Zenés színház opera

Az Aida címszerepében debütál Ádám Zsuzsanna Szegeden

Főszerepben mutatkozik be Ádám Zsuzsanna a Szegedi Szabadtéri Játékokon. „Elállt a lélegzetem” – mesélte az énekesnő.
Zenés színház emléktábla

Emléktáblát avattak Mednyánszky Ági tiszteletére

Az Operettszínház örökös tagjának emléktábláját egykori otthona, az Erzsébet tér 5. szám alatt avatták fel.
Zenés színház videó

Itt nézheti meg a Jonas Kaufmannról készült dokumentumfilmet

A német tenor a világ egyik legkeresettebb művészé vált, akiért úgy rajonganak, mint nagy elődeiért. Ez a dokumentumfilm a színfalak mögé pillant, és a népszerűség okát keresi.