Zenés színház

"Egy rettenetesen jó csapat jött össze"

2014.02.15. 11:01
Ajánlom
Különös figurák indulnak hajóútra Monte Carlóba, köztük egy taoista konyhafilozófus és harcművész, az arisztokrácia képviselői, brutális nők, na meg az udvarló férfiak. Megkezdődtek az Amerikai komédia próbái a Budapesti Operettszínházban.

Az Amerikai komédia című szvingjátékkal várja a közönséget 2014. március 21-től az Átrium Film-Színházban a Budapesti Operettszínház társulata, ezzel pedig hivatalosan is játszóhelyéül avatja a budai, egykor Május 1. mozi néven ismert helyszínt.

A harmincas évek nagy sikerű színpadi szerzője, Aszlányi Károly azonos című komédiája alapján a librettót és a dalszövegeket Lőrinczy Attila írta. A koreográfus Kocsis Tamás, az előadást pedig Réthly Attila rendezi, méghozzá 7 színésszel a főszerepben: Janza Katával, Dolhai Attilával, Bálint Ádámmal, Földes Tamással, Falusi Mariannal, Felföldi Anikóval és Brasch Bencével.

„Az Amerikai komédia, Aszlányi Károly darabja volt a harmincas évek közepén. Mindig izgalmas feladat egy ilyen történet mai szempontból való feldolgozása. Ez nem feltétlenül korba való áthelyezést, de gondolkozási metódusok és beszédstílusok, a karakterek, valamint belső feszültségek hangsúlyainak mai korra érvényes újragondolását jelenti - mondta el Kerényi Miklós Gábor főigazgató. - Nagyon örülök, hogy az idei évben, mint új magyar bemutató, Bársony Bálint különleges, szving és jazz elemeket ötvöző muzsikájával, Lőrinczy Attila fanyar és számomra rendkívül szórakoztató szövegével műsorra tudjuk tűzni az Átriumban ezt az ígéretes zenés játékot. „

Az új bemutató a jazz és a szving világába kalauzolja majd a nézőket, ezek a ritmusok pedig Bársony Bálint Artisjus- és Fonogram díjas komponista és szaxofonművész munkáját dicsérik.

„Nagyon boldog vagyok, hogy sok év után végre színházi közegben dolgozhatunk. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni a darab zenei részén Lőrinczy Attila barátommal. Jó érzés mára egyben látni a szövegkönyvet és hallani, ahogyan a dalok kezdenek felcsendülni. Nagy segítség volt, hogy az elejétől kezdve tudtuk a szereposztást, a dalok megírásában így magukra a karakterekre íródhattak a dalok. Éles váltásokkal tudjuk például bemutatni Falusi Mariann nagyszerű személyiségét, aki karakterét tekintve éppen annyira jártas a keleti harcművészetekben, mint a gospel zenében. Boldog vagyok, hogy itt lehetek"  - mondta el Bársony Bálint, az Amerikai komédia zeneszerzője, aki saját zenekara élén maga is színpadra lép majd az előadásban.

A már említett Falusi Mariann, az Operettszínház vendégművészeként Edith Soupault, az irgalmatlan feleség szerepében látható majd, kinek terrorja alatt nem más, mint darabbeli férje, Földes Tamás szenved.

"Színpadon már álltam együtt az Operettszínház színészeivel, de egy előadásban még nem. Dolhai Attilával is most játszunk együtt először, bár közös éneklésben már volt részünk. Már akkor is nagyon szerettük egymást. Vicces a darab, élvezem nagyon" - mondta el Falusi Mariann, akinek megfélemlített férjét Földes Tamás játssza darabban, aki erre nevetve csak annyit mondott: "Világéletemben ezt a szerepet töltöttem be. Az első lépéseimtől kezdve mostanáig engem a nők irányítottak. Ha jól sikerül a szerepem, akkor elégedett lehetek a premier után és talán elég érett leszek, hogy saját kezembe vegyem a sorsomat..." 

„Az a nagyon szerencsés helyzet állt elő ebben a munkában, hogy egy rettenetesen jó csapat jött össze. Az "ittenieket" természetesen jól ismerem és nagyon szeretek velük játszani. Egy közös koncertnek köszönhetően Mariannal is van egy rövidke múltunk. Örülök, hogy újra találkoztunk. Az egész csapat nagyon jó, a zenészektől pedig teljesen el vagyunk ájulva. Jó a hangulat, jó a muzsika és nagyon jó az anyag, amit a kezünkbe kaptunk" - mondja Földes Tamás.

A jó hangulat pedig nem csak a munkafolyamatra, de az előadásra is jellemző lesz. Az Amerikai komédia elejétől a végéig humorban gazdag történet, ahol nagy pénzek forognak kockán, és aki csak teheti labdázik a másik szívével. Labdázásban pedig élen jár a La Paz luxushajó munkamániás és besavanyodott üzletasszonya, akit Janza Kata alakít.

"Zenéjében feltétlenül más lesz ez, mint amit megszokhattunk a nagyszínpadi musical-előadásokban. Már az olvasópróbán rengeteget nevettünk. A szövegkönyv annyira jó alapanyag, hogy azt gondolom, ha a folytatásban is ennyire szeretjük majd, akkor ebből egy nagyon-nagyon jó hangulatú és a közönség számára is rendkívül szórakoztató előadás lesz. Mi azt szoktuk mondani, jó orrunk van arra, hogy megérezzük melyik az a darab, amit százezer évig játszunk majd. Nagyon gyanús, hogy az Amerikai komédia ilyen lesz" - mondta el Janza Kata. A készülő előadás stábja bízik benne, hogy a szereplőknek valóban jó orra van. A szövegkönyv, melyet a színészek egytől-egyig dicsérnek, Lőrinczy Attila munkája, akinek pontosan az adott inspirációt, hogy színészekre írhatja a szerepeket.

"Nagyon örültem annak, hogy már a darab első vázlatainak megírásakor tudtam, hogy kik fogják játszani a szerepeket. Engem ugyanis kifejezettem inspirál, ha konkrét szereplőre írhatok. Felföldi Anikó sportmániája például azonnal egy jó karaktervonás lett!" - mondta Lőrinczy Attila.

Az igazán személyre szabott, humoros előadást az Operettszínházban először dolgozó Réthly Attila rendezi. A rendező tavaly is dolgozott már Lőrinczy Attilával egy hasonlóan humoros és lendületes előadáson, a Könnyű prédán. Sőt, első nagy sikerük élménye is összeköti őket, hiszen 15 évvel ezelőtt a Balta a fülbe című előadás a két Attila első közös munkája és első nagy színházi sikere, Réthly Attila első rendezése is volt egyben a kaposvári Csiky Gergely Színházban. Mind két alkotó nagyon örül annak, hogy ismét közös munka köti össze őket, a rendező pedig elmondta több szempontból is más lesz ez az előadás.

"Lőrinczy Attilával dolgozhatom ismét, ami számomra nagy öröm. Ha az általa újragondolt, átírt darabot, kvázi egy kortárs ügyet sikerül színpadra állítani, akkor azt hiszem, ebből következendően ez valami más lesz, mint a megszokottak."

A készülő darab másik különlegessége, hogy a szereplőgárda a legkülönbözőbb generációkat öleli és karolja fel. Felföldi Anikó például, aki nagyon régóta emblematikus tagja az Operettszínháznak, együtt játszik Dolhai Attilával, Janza Katával és Földes Tamással, és velük együtt képviseltetik a fiatal generáció Bálint Ádám és Brasch Bence személyében. "Vagyis lehetőség van a közönséget úgy megszólítani, hogy egymás mellé ültetjük az idősebb korosztályt gyermekeikkel, unokáikkal is akár" - mondta el Réthly Attila, az Amerikai komédia rendezője.

A színészek próbálnak, a La Paz nevű luxushajón tombol a szving, a jazztörténet máig élő, legfényesebb korszakának vérpezsdítő muzsikája. Kikötés, vagyis indulás pedig március 21-én, az Átrium Film-Színházban. Garantáltan szórakoztató utazás lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Vízzel árasztják el a színpadot a Gioconda premierjén

Meg a többi előadáson is. Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban.
Zenés színház kritika

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Zenés színház magazin

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház videó

Íme a Pavarotti-dokumentumfilm első rövid előzetese!

A Grammy-gála közben játszották le először Ron Howard új dokumentumfilmjének teaserét.
Zenés színház galéria

Így halad az Operaház felújítása - FOTÓK!

Habár már tudni lehet, hogy nem lesz kész idén, a „kiszivárgó” fotók alapján nagyon várjuk az Ybl-palota elkészültét.