Zenés színház

Egy szerelem stációi, két csodálatos hanggal – interjú László Boldizsárral

2022.03.24. 15:45
Ajánlom
A szentendrei Tavaszi Fesztivál csemege programjának ígérkezik március 27-én az Opera-szerelem, amelyben egy kivételes házaspár, Nánási Helga és László Boldizsár operaénekesek adnak randevút egymásnak a színpadon, s éneklik el az operairodalom legszebb slágereit. Műsorukban Puccini, Verdi, Donizetti, Erkel szerzeményeit dolgozzák fel, a könnyebb műfaj ikonikus dalai mellett. László Boldizsárral beszélgettünk.
HelgaBoldiEmmer-155249.jpg

Nánási Helga és László Boldizsár (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

Mi alapján válogattátok össze az Opera-szerelem repertoárját?

A stílusok mentén, amelyeket Helga és én képviselünk. Változatos, élvezetes műsort akartunk, megmutatni magunknak és a nézőknek, milyen színesen tudunk énekelni.

Egy szerelem stációin mentek végig az est során?

Van benne olyan duett, ami egy friss kapcsolatra jellemző, és benne van az Emlékszel még a Csárdáskirálynőből, ami egy szakításról szól. Nemcsak arról van szó, hogy egy nő meg egy férfi énekel a színpadon, hanem hogy a muzsika többlettartalmat kap attól, hogy a magánéletben is egy pár vagyunk.

Nyilatkoztad, hogy ugyan Helgával együtt léptek fel az előadásban, ám nem akartok sülve-főve együtt lenni a színpadon. Miért?

Szerintem egy kapcsolatban kell némi távolság, levegő ahhoz, hogy hiányozni tudjon a másik. Szeretünk együtt dolgozni, de nem ragaszkodunk ahhoz, hogy mi csak együtt játsszunk páros szerepeket.

Művészként mindkettőnknek sok szabadság kell.

Amikor viszont együtt lépünk fel, az hatalmas plusz élményt ad a magánéletben és a színpadon egyaránt.

Az egész pályád a határok feszegetése, brutális mennyiségű munka és hatalmas fordulatok egyvelege, amiből eddig a legnagyobb az volt, amikor másnak adtad át a helyed a Cotton Club Singers-ben. Aztán az operaműfajban ugyanolyan sikeres lettél.

A Cotton Club Singers pont annyi ideig tartott, ameddig tartania kellett. Az utóbbi időben évente kétszer-háromszor összejövünk fellépni, ami rendkívüli, felvillanyozó esemény a Singers tagjainak és a nézőknek is.

Végre meg tudom kérdezni egy szakértőtől, hogy a szerelem miért mindig tragikus az operákban? Ez alól talán a Turandot a kivétel…

Az sem kivétel, mert Liu is a szerelem miatt hal meg. Az lenne happy end, ha Kalaf Liuba szeretne bele, de neki a jégcsap Turandot kell. A történet ugyan halad tovább, látszólag elfelejtődik a kis szolgálólány, de Turandot és Kalaf egymásra találását beárnyékolja Liu halála.

Az operákban egyszerűen nincs esélye a boldog szerelemnek. Ez van.

Fontos társatok a produkcióban Rákai András zongoraművész, aki végigkísér titeket az operaszerelmek állomásain.

Andrást Szegeden ismertük meg, ott végzett, az ország egyik legjobb korrepetitorának tartom. Majdnem úgy kísér minket, mintha egy zenekar lenne! Egyébként, nagy örömünkre,  szólóműveket is elő fog adni a műsorban.

Szerző: Welbach Lola

Opera-szerelem

2022. március 27. 17:00

Szentendre, Városháza díszterme

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.
Zenés színház ajánló

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.