Zenés színház

Egy szerelem stációi, két csodálatos hanggal – interjú László Boldizsárral

2022.03.24. 15:45
Ajánlom
A szentendrei Tavaszi Fesztivál csemege programjának ígérkezik március 27-én az Opera-szerelem, amelyben egy kivételes házaspár, Nánási Helga és László Boldizsár operaénekesek adnak randevút egymásnak a színpadon, s éneklik el az operairodalom legszebb slágereit. Műsorukban Puccini, Verdi, Donizetti, Erkel szerzeményeit dolgozzák fel, a könnyebb műfaj ikonikus dalai mellett. László Boldizsárral beszélgettünk.
HelgaBoldiEmmer-155249.jpg

Nánási Helga és László Boldizsár (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

Mi alapján válogattátok össze az Opera-szerelem repertoárját?

A stílusok mentén, amelyeket Helga és én képviselünk. Változatos, élvezetes műsort akartunk, megmutatni magunknak és a nézőknek, milyen színesen tudunk énekelni.

Egy szerelem stációin mentek végig az est során?

Van benne olyan duett, ami egy friss kapcsolatra jellemző, és benne van az Emlékszel még a Csárdáskirálynőből, ami egy szakításról szól. Nemcsak arról van szó, hogy egy nő meg egy férfi énekel a színpadon, hanem hogy a muzsika többlettartalmat kap attól, hogy a magánéletben is egy pár vagyunk.

Nyilatkoztad, hogy ugyan Helgával együtt léptek fel az előadásban, ám nem akartok sülve-főve együtt lenni a színpadon. Miért?

Szerintem egy kapcsolatban kell némi távolság, levegő ahhoz, hogy hiányozni tudjon a másik. Szeretünk együtt dolgozni, de nem ragaszkodunk ahhoz, hogy mi csak együtt játsszunk páros szerepeket.

Művészként mindkettőnknek sok szabadság kell.

Amikor viszont együtt lépünk fel, az hatalmas plusz élményt ad a magánéletben és a színpadon egyaránt.

Az egész pályád a határok feszegetése, brutális mennyiségű munka és hatalmas fordulatok egyvelege, amiből eddig a legnagyobb az volt, amikor másnak adtad át a helyed a Cotton Club Singers-ben. Aztán az operaműfajban ugyanolyan sikeres lettél.

A Cotton Club Singers pont annyi ideig tartott, ameddig tartania kellett. Az utóbbi időben évente kétszer-háromszor összejövünk fellépni, ami rendkívüli, felvillanyozó esemény a Singers tagjainak és a nézőknek is.

Végre meg tudom kérdezni egy szakértőtől, hogy a szerelem miért mindig tragikus az operákban? Ez alól talán a Turandot a kivétel…

Az sem kivétel, mert Liu is a szerelem miatt hal meg. Az lenne happy end, ha Kalaf Liuba szeretne bele, de neki a jégcsap Turandot kell. A történet ugyan halad tovább, látszólag elfelejtődik a kis szolgálólány, de Turandot és Kalaf egymásra találását beárnyékolja Liu halála.

Az operákban egyszerűen nincs esélye a boldog szerelemnek. Ez van.

Fontos társatok a produkcióban Rákai András zongoraművész, aki végigkísér titeket az operaszerelmek állomásain.

Andrást Szegeden ismertük meg, ott végzett, az ország egyik legjobb korrepetitorának tartom. Majdnem úgy kísér minket, mintha egy zenekar lenne! Egyébként, nagy örömünkre,  szólóműveket is elő fog adni a műsorban.

Szerző: Welbach Lola

Opera-szerelem

2022. március 27. 17:00

Szentendre, Városháza díszterme

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Zenés színház gyász

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Zenés színház hír

Londonban és Helsinkiben is bemutatják a Madách Színház két film-szín-játékát

Az Ady Endre és Karinthy Frigyes szerelmi életét feldolgozó alkotásokat a külföldi magyar kulturális intézetek támogatásával láthatják a nézők.