Zenés színház

Egy szerelem stációi, két csodálatos hanggal – interjú László Boldizsárral

2022.03.24. 15:45
Ajánlom
A szentendrei Tavaszi Fesztivál csemege programjának ígérkezik március 27-én az Opera-szerelem, amelyben egy kivételes házaspár, Nánási Helga és László Boldizsár operaénekesek adnak randevút egymásnak a színpadon, s éneklik el az operairodalom legszebb slágereit. Műsorukban Puccini, Verdi, Donizetti, Erkel szerzeményeit dolgozzák fel, a könnyebb műfaj ikonikus dalai mellett. László Boldizsárral beszélgettünk.
HelgaBoldiEmmer-155249.jpg

Nánási Helga és László Boldizsár (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

Mi alapján válogattátok össze az Opera-szerelem repertoárját?

A stílusok mentén, amelyeket Helga és én képviselünk. Változatos, élvezetes műsort akartunk, megmutatni magunknak és a nézőknek, milyen színesen tudunk énekelni.

Egy szerelem stációin mentek végig az est során?

Van benne olyan duett, ami egy friss kapcsolatra jellemző, és benne van az Emlékszel még a Csárdáskirálynőből, ami egy szakításról szól. Nemcsak arról van szó, hogy egy nő meg egy férfi énekel a színpadon, hanem hogy a muzsika többlettartalmat kap attól, hogy a magánéletben is egy pár vagyunk.

Nyilatkoztad, hogy ugyan Helgával együtt léptek fel az előadásban, ám nem akartok sülve-főve együtt lenni a színpadon. Miért?

Szerintem egy kapcsolatban kell némi távolság, levegő ahhoz, hogy hiányozni tudjon a másik. Szeretünk együtt dolgozni, de nem ragaszkodunk ahhoz, hogy mi csak együtt játsszunk páros szerepeket.

Művészként mindkettőnknek sok szabadság kell.

Amikor viszont együtt lépünk fel, az hatalmas plusz élményt ad a magánéletben és a színpadon egyaránt.

Az egész pályád a határok feszegetése, brutális mennyiségű munka és hatalmas fordulatok egyvelege, amiből eddig a legnagyobb az volt, amikor másnak adtad át a helyed a Cotton Club Singers-ben. Aztán az operaműfajban ugyanolyan sikeres lettél.

A Cotton Club Singers pont annyi ideig tartott, ameddig tartania kellett. Az utóbbi időben évente kétszer-háromszor összejövünk fellépni, ami rendkívüli, felvillanyozó esemény a Singers tagjainak és a nézőknek is.

Végre meg tudom kérdezni egy szakértőtől, hogy a szerelem miért mindig tragikus az operákban? Ez alól talán a Turandot a kivétel…

Az sem kivétel, mert Liu is a szerelem miatt hal meg. Az lenne happy end, ha Kalaf Liuba szeretne bele, de neki a jégcsap Turandot kell. A történet ugyan halad tovább, látszólag elfelejtődik a kis szolgálólány, de Turandot és Kalaf egymásra találását beárnyékolja Liu halála.

Az operákban egyszerűen nincs esélye a boldog szerelemnek. Ez van.

Fontos társatok a produkcióban Rákai András zongoraművész, aki végigkísér titeket az operaszerelmek állomásain.

Andrást Szegeden ismertük meg, ott végzett, az ország egyik legjobb korrepetitorának tartom. Majdnem úgy kísér minket, mintha egy zenekar lenne! Egyébként, nagy örömünkre,  szólóműveket is elő fog adni a műsorban.

Szerző: Welbach Lola

Opera-szerelem

2022. március 27. 17:00

Szentendre, Városháza díszterme

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Színház

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Zenés színház interjú

A negyedik te magad légy! – Pacsay Attila zeneszerző az Artabanról

Különleges, az érzékszerveinkkel játszó előadásnak ad otthont decemberben az Eiffel Műhelyház: Pacsay Attila zenéjével és Almási-Tóth András szövegével jön létre az új magyar kamarazene-ciklus. Az Artaban című darabról a zeneszerzőt faggattuk.
Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.