Zenés színház

Egy vadonatúj nagyoperettet és egy Carmen-musicalt mutat be a Budapesti Operettszínház

2023.05.26. 09:55
Ajánlom
Somossy Károly cirkusz-, orfeum- és varietéigazgató életéről szóló nagyoperett: Az Orfeum mágusa, valamint Frank Wildhorn Carmen című musicalje is szerepel a Budapesti Operettszínház 2023-24-es évadában.

Sikeres évad végéhez közeledik a teátrum, a nézők érdeklődése töretlen, a színház látogatottsága 100 százalékos – hangsúlyozta Kiss-B. Atilla igazgató az évadbejelentő sajtótájékoztatón.

operett_kiss_b-095943.jpg

Kiss B. Attila, Budapesti Operettszínház igazgatója a sajtótájékoztatón (Fotó/Forrás: Janus Erika / Budapesti Operettszínház)

Az igazgató azt is elmondta, hogy a Somossy Károlyról, a nagy mulattató életéről és munkásságáról szóló új bemutatót a magyar operett évében állítják színpadra. Emlékeztetett arra is, hogy Somossy Károly építtette az Orfeumnak a Nagymező utcában álló épületet, ahol később az operettszínház kapott helyet. A pesti Orfeum a korabeli Európa egyik legrangosabb szórakozóhelye volt.

Somossy tanította meg a pestieket mulatni,

és neki köszönhetők az első kisebb, egyfelvonásos magyar operettek – hívta fel a figyelmet Kiss-B. Atilla.

120 évvel Somossy Károly halála után kerül színpadra Az Orfeum mágusa, amelynek szövegét Orbán János Dénes magyar költő, prózaíró írta, alapul véve Somfai Péter Somossy, a Mágus – egy színházpalota című kötetét. Az operett zenéjét Pejtsik Péter készíti, a darabot Bozsik Yvette rendező-koreográfus viszi színre, a látványtervező F. Kovács Attila, a jelmeztervező Berzsenyi Krisztina. A darab bemutatója november 17-én lesz, a címszerepet Dolhai Attilla, Homonnay Zsolt és Nagy Lóránt játssza hármas szereposztásban.

Orbán János Dénes, az új operett szerzője azt mondta:

a darab több mint egyszerű zenei librettó, zene nélkül, önállóan is megállja a helyét a színpadon.

Hozzátette, úgy írta meg, hogy megfeleljen a dráma követelményeinek: a cselekményen kívül legyen benne karakterfejlődés és többrétegű üzenet.

Pejtsik Péter zeneszerző arról beszélt, hogy klasszikus operettdallamokat vett alapul a darabban. Bozsik Yvette koreográfus-rendezőt az előadás címe inspirálta: a mágiából, a varázslásból indult ki. Bozsik Yvette szerint a mágiát lehet nagyon jóra és rosszra fordítani. Somossy Károly nagyon sikeres volt, sok víziója volt, mégis magányosan és szegényen halt meg, élete azt mutatja, hogy mindennek megvan az ára.

Amellett, hogy szórakoztató és látványos operett lesz Az Orfeum mágusa, komoly gondolat is van mögötte,

mindennek több rétege van – magyarázta a koreográfus-rendező.

operett-100333.jpg

A sajtótájékoztatón résztvevő művészek és alkotók (Fotó/Forrás: Janus Erika / Budapesti Operettszínház)

Berzsenyi Krisztina jelmeztervező elmondta, hogy a főszereplők korhű jelmezeket viselnek majd. Mint mondta, ezt a varázslatos időszakot úgy szeretné visszaadni, hogy közben megfűszerezi azt a 21. századdal, ami inkább a táncos részekben jelenik majd meg.

A Budapesti Operettszínház másik bemutatója, a Jekyll & Hyde című musicalt is jegyző Frank Wildhorn Carmen című darabja lesz, amely Prosper Mérimée regénye alapján készült, és Hommonay Zsolt rendezésében kerül színpadra jövő év április 19-én.

A szerző a gyönyörű cigánylány történetét extravagáns cirkuszi közegbe helyezte,

és Carmen klasszikus történetét, lélektani drámáját, jellemfejlődését a 21. század látásmódjában mutatja be – hangsúlyozta Homonnay Zsolt, hozzátéve: az előadást három szereposztásban játsszák majd.

Kiss-B. Atilla igazgató kitért arra is, hogy a jövő évadban egyebek mellett folytatódik a Közelebb-sorozat, műsoron maradnak a sikeres előadások és gálák, visszatér a NINE-9 című Broadway-produkció, de lesznek még meglepetések is.

Fejléckép: Nagy Lóránt, Homonnay Zsolt és Dolhai Attila a Budapesti Operettszínház évadbejelentő sajtótájékoztatóján  (fotó/forrás: Janus Erika/Budapesti Operettszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csak semmi komolyság! – interjú Janklovics Péterrel

„Mindennek meg lehet fogni a humoros oldalát” – vallja Janklovics Péter humorista, aki érzékenyítő előadásaiban a klasszikus zene és az opera műfaját igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz provokatívan, ám mindig kellő tisztelettel.
Zenés színház ajánló

Szabadakarat: innovatív koncertszínház sztárokkal a Margitszigeti Színházban

A reformkor első „celeb párjának” szerelmét mutatja be a térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet, a szabadakarat >>>> című előadás. Az októberi ősbemutató után, május 28-án szabadtéren is debütál a koncertszínház a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház hír

Harminckét országból csaknem kétszázan jelentkeztek az idei Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

A Zeneakadémia 70 ezer euró összdíjazású megmérettetésére 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról.
Zenés színház interjú

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Zenés színház interjú

Folyamatos tanulás – interjú Kállai Ernővel, az Opera koncertmesterével

Nyolc éve a Magyar Állami Operaház Zenekarának koncertmestere, nemrég pedig ismét szólistaként hallhatta a közönség Kállai Ernőt, aki a 2023/24-es évadban az év zenekari művésze címet is kiérdemelte.