Zenés színház

Egyből egy

2008.04.16. 00:00
Ajánlom
Az Armel Produkciós Iroda és a Mezzo Televízió közös rendezésű operaversenyének és –fesztiváljának utolsó bemutatója Szegeden lesz novemberben. Francesco Cilea Adriana Lecouvreur című operájában Bouillon hercegnő szerepét Bódi Marianna énekli.

- Miért jelentkezik egy tapasztalt operaénekesnő egy operaversenyre?

- Az az igazság, hogy nekem ez volt az első ének- vagy operaversenyem, amin részt vettem. Nem azért mert nem vagyok jó versenyző alkat vagy nem vonzott volna a kihívás, a megmérettetés, de eddig annyi feladatom volt, hogy egyszerűen időben nem jött ki úgy a lépés. Itthon, a debreceni Csokonai Színházban szép szerepeket kaptam, sokat játszottam, nagyon jó munkákat kaptam, remek rendezőkkel és karmesterekkel dolgoztam. Mostanában viszont lecsökkent ez a feladatmennyiség, és volt időm. Néhányan beültünk egy autóba, és elutaztunk az első forduló meghallgatására. Ilyen prózai módon történt.

- Úgy hangzik ez, mint egy tündérmese.

- Bár lesz még egy harmadik forduló novemberben, az előadásoké, de úgy gondolom, mi húszan már győztesek vagyunk. A Cilea-operát, bevallom, nem ismertem, elvétve játsszák itthon, ám ahogy megismertem, beleszerettem, mert gyönyörű a zene. Ezzel a szereppel is bővül a repertoárom, arról nem beszélve, hogy jeles kollégákkal, három amerikai partnerrel és egy német rendezővel, Michael Sturmmal fogok dolgozni Szegeden. És ez nagyon jó, mert jó itthon jónak lenni.

- Térjünk vissza még egy picit az első fordulóra. Az hogyan zajlott?

- Az egy átlagos meghallgatás volt, ahol sok szem látott, de még inkább sok fül hallott, köztük Pál Tamás és Philippe de Chalendar karmesterek. Csak a hangi adottságokra figyeltek, és ahogyan Alföldi Róbert elmondta, ők ennél többet nem tudtak rólunk. Kész énekeseket kaptak, akik énektudásban megfeleltek az egyes szerepekre, és közülünk a workshop alapján ki tudták választani azt a négy-négy szereplőt. A második, szegedi fordulóban így már csak a színészi kvalitásokat figyelték.


Bódi Marianna

- Ott milyen feladataik voltak?

- Nagyon izgalmasak, és mindegyiket nagyon élveztem. A nap elején leültünk a próbateremben körben és arról beszélgettünk, mennyire ismerjük az operát, mit gondolunk a szerepről, hogyan építenénk fel a karaktert. Mivel ezek kevéssé ismert operák, én csupán a kötelező áriát ismertem belőle. Nem néztem utána a történetnek, a háttérnek, s a zenéből próbáltam következtetni, milyen lehet Bouillon hercegnő, mi az indíttatása, hogyan vezetném végig a szerep ívét. Azután helyzetgyakorlatok következtek. Nem énekeltünk, hanem csak ültünk egymással szemben, és az volt a feladat, hogy a szerepem érzelmei szerint nézzem a partnert. A következő fázisban még mindig nem énekeltünk, de más mozogtunk, a testünkkel fejeztünk ki érzelmeket a szerelmes simogatástól a lökdösésig. Végül a kijelölt áriát kellett elénekelnünk, miközben a rendező instrukcióit teljesítettük: honnan induljunk, milyen mozgásokat végezzünk éneklés közben. Közel kétórás munka volt, ám észre sem vettük, mert annyira izgalmas volt, hogy elrepült az idő.

- Az Adriana Lecouvreur bemutatója csak novemberben, addig még jó fél év hátra van. A szereppel foglalkozik már?

- Egyelőre nem. A hivatalos értesítést megkaptam a versenygyőzelemről és jött egy előzetes programterven, illetve a hangzóanyagot kikölcsönöztem a zenei könyvtárból, és többször meghallgattam.

- Közel érzi magához a darabot?

- Szinte verista jellegű, romantikus zene Cileáé, és ez a világ közel áll hozzám. Bár mostanában a Wagnerek is „megfertőztek”, illetve Mozart-szerepek is repertoáron vannak, de a kedvenc szerepem a Don Carlos Ebolija.

- Igaz, még április eleje van, de milyennek értékeli ezt az évadot?

-Mint operatagozat a Csokonai Színházban sajnos gyakorlatilag megszűntünk. A kórus létezik, a korrepetitorok dolgoznak, de magánénekesek nincsenek. Idén kisebb feladataim voltak a Manon Lescaut-ban és a Lammermoori Luciában. Voltak és vannak külföldi operettmeghívásaim. Júniusban a Miskolci Operafesztiválon lesz egy koncertem, a Margitszigeten pedig Vidnyánszky Attila rendezésében a Bánk bán Gertrudját éneklem, és ezt az előadást ősztől a kőszínházban játsszuk. Vannak tehát feladatok, de úgy érzem, terhelhető lennék.

- Ez a verseny lehet ugródeszka a nagyobb nemzetközi karrierhez?

-Nem tudom, talán. Az öt előadást a Mezzo Televízió leadja, és az is megtörténhet, hogy egy rendező valahol a világ másik felén meglát egy énekest, és azt mondja, rá van szüksége. A csodák véletleneken múlnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.
Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.