Zenés színház

Egyből egy

2008.04.16. 00:00
Ajánlom
Az Armel Produkciós Iroda és a Mezzo Televízió közös rendezésű operaversenyének és –fesztiváljának utolsó bemutatója Szegeden lesz novemberben. Francesco Cilea Adriana Lecouvreur című operájában Bouillon hercegnő szerepét Bódi Marianna énekli.

- Miért jelentkezik egy tapasztalt operaénekesnő egy operaversenyre?

- Az az igazság, hogy nekem ez volt az első ének- vagy operaversenyem, amin részt vettem. Nem azért mert nem vagyok jó versenyző alkat vagy nem vonzott volna a kihívás, a megmérettetés, de eddig annyi feladatom volt, hogy egyszerűen időben nem jött ki úgy a lépés. Itthon, a debreceni Csokonai Színházban szép szerepeket kaptam, sokat játszottam, nagyon jó munkákat kaptam, remek rendezőkkel és karmesterekkel dolgoztam. Mostanában viszont lecsökkent ez a feladatmennyiség, és volt időm. Néhányan beültünk egy autóba, és elutaztunk az első forduló meghallgatására. Ilyen prózai módon történt.

- Úgy hangzik ez, mint egy tündérmese.

- Bár lesz még egy harmadik forduló novemberben, az előadásoké, de úgy gondolom, mi húszan már győztesek vagyunk. A Cilea-operát, bevallom, nem ismertem, elvétve játsszák itthon, ám ahogy megismertem, beleszerettem, mert gyönyörű a zene. Ezzel a szereppel is bővül a repertoárom, arról nem beszélve, hogy jeles kollégákkal, három amerikai partnerrel és egy német rendezővel, Michael Sturmmal fogok dolgozni Szegeden. És ez nagyon jó, mert jó itthon jónak lenni.

- Térjünk vissza még egy picit az első fordulóra. Az hogyan zajlott?

- Az egy átlagos meghallgatás volt, ahol sok szem látott, de még inkább sok fül hallott, köztük Pál Tamás és Philippe de Chalendar karmesterek. Csak a hangi adottságokra figyeltek, és ahogyan Alföldi Róbert elmondta, ők ennél többet nem tudtak rólunk. Kész énekeseket kaptak, akik énektudásban megfeleltek az egyes szerepekre, és közülünk a workshop alapján ki tudták választani azt a négy-négy szereplőt. A második, szegedi fordulóban így már csak a színészi kvalitásokat figyelték.


Bódi Marianna

- Ott milyen feladataik voltak?

- Nagyon izgalmasak, és mindegyiket nagyon élveztem. A nap elején leültünk a próbateremben körben és arról beszélgettünk, mennyire ismerjük az operát, mit gondolunk a szerepről, hogyan építenénk fel a karaktert. Mivel ezek kevéssé ismert operák, én csupán a kötelező áriát ismertem belőle. Nem néztem utána a történetnek, a háttérnek, s a zenéből próbáltam következtetni, milyen lehet Bouillon hercegnő, mi az indíttatása, hogyan vezetném végig a szerep ívét. Azután helyzetgyakorlatok következtek. Nem énekeltünk, hanem csak ültünk egymással szemben, és az volt a feladat, hogy a szerepem érzelmei szerint nézzem a partnert. A következő fázisban még mindig nem énekeltünk, de más mozogtunk, a testünkkel fejeztünk ki érzelmeket a szerelmes simogatástól a lökdösésig. Végül a kijelölt áriát kellett elénekelnünk, miközben a rendező instrukcióit teljesítettük: honnan induljunk, milyen mozgásokat végezzünk éneklés közben. Közel kétórás munka volt, ám észre sem vettük, mert annyira izgalmas volt, hogy elrepült az idő.

- Az Adriana Lecouvreur bemutatója csak novemberben, addig még jó fél év hátra van. A szereppel foglalkozik már?

- Egyelőre nem. A hivatalos értesítést megkaptam a versenygyőzelemről és jött egy előzetes programterven, illetve a hangzóanyagot kikölcsönöztem a zenei könyvtárból, és többször meghallgattam.

- Közel érzi magához a darabot?

- Szinte verista jellegű, romantikus zene Cileáé, és ez a világ közel áll hozzám. Bár mostanában a Wagnerek is „megfertőztek”, illetve Mozart-szerepek is repertoáron vannak, de a kedvenc szerepem a Don Carlos Ebolija.

- Igaz, még április eleje van, de milyennek értékeli ezt az évadot?

-Mint operatagozat a Csokonai Színházban sajnos gyakorlatilag megszűntünk. A kórus létezik, a korrepetitorok dolgoznak, de magánénekesek nincsenek. Idén kisebb feladataim voltak a Manon Lescaut-ban és a Lammermoori Luciában. Voltak és vannak külföldi operettmeghívásaim. Júniusban a Miskolci Operafesztiválon lesz egy koncertem, a Margitszigeten pedig Vidnyánszky Attila rendezésében a Bánk bán Gertrudját éneklem, és ezt az előadást ősztől a kőszínházban játsszuk. Vannak tehát feladatok, de úgy érzem, terhelhető lennék.

- Ez a verseny lehet ugródeszka a nagyobb nemzetközi karrierhez?

-Nem tudom, talán. Az öt előadást a Mezzo Televízió leadja, és az is megtörténhet, hogy egy rendező valahol a világ másik felén meglát egy énekest, és azt mondja, rá van szüksége. A csodák véletleneken múlnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”