Zenés színház

Egykori igazgatója színpadi művét mutatja be az Operettszínház

2018.11.28. 17:10
Ajánlom
Fényes Szabolcs Maya című operettjét november 30-án mutatja be a Nagymező utcai dalszínház. A címszerepben Fischl Mónika és Bordás Barbara látható.

Régi adósságát törleszti a Budapesti Operettszínház új bemutatójával. A Fényes Szabolcs által komponált Mayát november 30-án, Fischl Mónika és Bordás Barbara főszereplésével tűzi műsorra a színház. Partnereik Dolhai Attila, illetve Gömöri András Máté, Barbaraként Szendy Szilvi és Gubik Petra lép színpadra, aki a szubrett szereppel mutatkozik az operett műfajában.

„Tizenkilenc évesen egy fiatalember Nagyváradról Budapestre érkezik, és olyan zenét ír, ami miatt Harmath Imre akkori sztárszínész és író letesz az asztalra egy szövegkönyvet, a címe Maya. [Az operettet] 1931-ben mutatják be Honthy Hanna főszereplésével.

Elindul egy sikersorozat, amely a háború után Karády Katalin főszereplésével folytatódik a romos Budapesten, később Fényes Szabolcs igazgatása alatt Galambos Erzsivel.

Ebbe a sorba illeszkedünk” – avatott be még májusban a mű keletkezéstörténetébe a rendező, Réthly Attila.

Maya_02-164436.jpg

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház igazgatója a Maya sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A Maya valóban Fényes Szabolcs első, áttörő sikere volt, amely később, illetve a zeneszerző igazgatósága alatt, 1957-60 között is műsoron volt. Az operett látványos show, amely egyesíti magában a klasszikus francia bohózat, a Rejtő Jenő-i vad humor és az orientalizmus elemeit.

FenyesSzabolcs-164851.jpg

Fényes Szabolcs

Lőrinczy György, az Operettszínház igazgatója elmondta: szerette volna, ha egy közönségbarát, vidám és látványos előadás jön létre a Mayá val. Egyben megköszönte a jogtulajdonosnak, Gém Györgynek, hogy létrejöhet az előadás.

Fényes Szabolcs csodálatos zeneszerző és az Operettszínház legendás igazgatója volt. Én magam és a művészeti tanács is úgy gondolta, hogy jelen kell lennie ezen a színpadon

– méltatta elődjét.

Ennek szellemében készült el a mű felújított szövegkönyve is. Réthly úgy fogalmazott, hogy Fényes zenéje frissességet, új energiát hozott a műfajba a maga korában, és ennek hatása ma is érezhető. A Maya olyan slágereket tartalmaz, mint a „Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni”, az „Álmaimban valahol”, a „Fogj egy sétapálcát”, a „Részeg éjszaka” vagy a „Luxusvonat”.

Maya-164436.jpg

A Maya díszlete (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Az Operettszínház november 22-i sajtótájékoztatóján felfedték a díszlet néhány elemét, a revüoperett főszereplői pedig ízelítőt adtak a műből. Megtudtuk azt is, hogy a mű eredeti zenei anyagának nagy része eltűnt, ezért 65%-ban új muzsikát hallhat az Operett közönsége. Bolba Tamás zenei vezető elmondása szerint az eredeti, 1931-es ősbemutató kottáinak jórészét nem találták meg. A sajtótájékoztatón az 1966-os Budai Parkszínpadi bemutató két főszereplője, Felföldi Anikó és Harsányi Frigyes is jelen volt, akik örömmel gondoltak vissza a Fényes Szabolccsal közös munkára.

A Mayát november 30-án este 7 órakor mutatják be a Budapesti Operettszínházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.