Zenés színház

Egykori igazgatója színpadi művét mutatja be az Operettszínház

2018.11.28. 17:10
Ajánlom
Fényes Szabolcs Maya című operettjét november 30-án mutatja be a Nagymező utcai dalszínház. A címszerepben Fischl Mónika és Bordás Barbara látható.

Régi adósságát törleszti a Budapesti Operettszínház új bemutatójával. A Fényes Szabolcs által komponált Mayát november 30-án, Fischl Mónika és Bordás Barbara főszereplésével tűzi műsorra a színház. Partnereik Dolhai Attila, illetve Gömöri András Máté, Barbaraként Szendy Szilvi és Gubik Petra lép színpadra, aki a szubrett szereppel mutatkozik az operett műfajában.

„Tizenkilenc évesen egy fiatalember Nagyváradról Budapestre érkezik, és olyan zenét ír, ami miatt Harmath Imre akkori sztárszínész és író letesz az asztalra egy szövegkönyvet, a címe Maya. [Az operettet] 1931-ben mutatják be Honthy Hanna főszereplésével.

Elindul egy sikersorozat, amely a háború után Karády Katalin főszereplésével folytatódik a romos Budapesten, később Fényes Szabolcs igazgatása alatt Galambos Erzsivel.

Ebbe a sorba illeszkedünk” – avatott be még májusban a mű keletkezéstörténetébe a rendező, Réthly Attila.

Maya_02-164436.jpg

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház igazgatója a Maya sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A Maya valóban Fényes Szabolcs első, áttörő sikere volt, amely később, illetve a zeneszerző igazgatósága alatt, 1957-60 között is műsoron volt. Az operett látványos show, amely egyesíti magában a klasszikus francia bohózat, a Rejtő Jenő-i vad humor és az orientalizmus elemeit.

FenyesSzabolcs-164851.jpg

Fényes Szabolcs

Lőrinczy György, az Operettszínház igazgatója elmondta: szerette volna, ha egy közönségbarát, vidám és látványos előadás jön létre a Mayá val. Egyben megköszönte a jogtulajdonosnak, Gém Györgynek, hogy létrejöhet az előadás.

Fényes Szabolcs csodálatos zeneszerző és az Operettszínház legendás igazgatója volt. Én magam és a művészeti tanács is úgy gondolta, hogy jelen kell lennie ezen a színpadon

– méltatta elődjét.

Ennek szellemében készült el a mű felújított szövegkönyve is. Réthly úgy fogalmazott, hogy Fényes zenéje frissességet, új energiát hozott a műfajba a maga korában, és ennek hatása ma is érezhető. A Maya olyan slágereket tartalmaz, mint a „Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni”, az „Álmaimban valahol”, a „Fogj egy sétapálcát”, a „Részeg éjszaka” vagy a „Luxusvonat”.

Maya-164436.jpg

A Maya díszlete (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Az Operettszínház november 22-i sajtótájékoztatóján felfedték a díszlet néhány elemét, a revüoperett főszereplői pedig ízelítőt adtak a műből. Megtudtuk azt is, hogy a mű eredeti zenei anyagának nagy része eltűnt, ezért 65%-ban új muzsikát hallhat az Operett közönsége. Bolba Tamás zenei vezető elmondása szerint az eredeti, 1931-es ősbemutató kottáinak jórészét nem találták meg. A sajtótájékoztatón az 1966-os Budai Parkszínpadi bemutató két főszereplője, Felföldi Anikó és Harsányi Frigyes is jelen volt, akik örömmel gondoltak vissza a Fényes Szabolccsal közös munkára.

A Mayát november 30-án este 7 órakor mutatják be a Budapesti Operettszínházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Színház

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Jazz/World

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fontos, hogy a magyar lelkünk is benne legyen ezekben az előadásokban

A Budavári Palotakoncert meghívott vendégeként augusztus 8-án két erdélyi művész, Hary Judit és Fülöp Márton is szívhez szóló, emlékezetes élményt nyújtó produkciókkal készül megajándékozni az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel a közelgő gála kapcsán arról is beszélgettünk, hogy határon túli magyarokként miért kiemelkedő fontosságú számukra ez a találkozás és maga az operett műfaj.
Zenés színház interjú

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Zenés színház hír

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmannal

Az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé augusztus 19-én.
Zenés színház interjú

Az operett megoldást kínál és reményt ad az embereknek

A Budapesti Operettszínház művésze, Kalocsai Zsuzsa operettprimadonna is fellép az idei Budavári Palotakoncerteken. A Jászai Mari-díjas művésznővel nemcsak a műfajjal való első találkozást idéztük fel, de egyebek mellett arról is beszélgettünk, mi az a pótolhatatlan érték, amit manapság is nyújt számunkra.
Zenés színház magazin

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája.