Zenés színház

Egykori igazgatója színpadi művét mutatja be az Operettszínház

2018.11.28. 17:10
Ajánlom
Fényes Szabolcs Maya című operettjét november 30-án mutatja be a Nagymező utcai dalszínház. A címszerepben Fischl Mónika és Bordás Barbara látható.

Régi adósságát törleszti a Budapesti Operettszínház új bemutatójával. A Fényes Szabolcs által komponált Mayát november 30-án, Fischl Mónika és Bordás Barbara főszereplésével tűzi műsorra a színház. Partnereik Dolhai Attila, illetve Gömöri András Máté, Barbaraként Szendy Szilvi és Gubik Petra lép színpadra, aki a szubrett szereppel mutatkozik az operett műfajában.

„Tizenkilenc évesen egy fiatalember Nagyváradról Budapestre érkezik, és olyan zenét ír, ami miatt Harmath Imre akkori sztárszínész és író letesz az asztalra egy szövegkönyvet, a címe Maya. [Az operettet] 1931-ben mutatják be Honthy Hanna főszereplésével.

Elindul egy sikersorozat, amely a háború után Karády Katalin főszereplésével folytatódik a romos Budapesten, később Fényes Szabolcs igazgatása alatt Galambos Erzsivel.

Ebbe a sorba illeszkedünk” – avatott be még májusban a mű keletkezéstörténetébe a rendező, Réthly Attila.

Maya_02-164436.jpg

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház igazgatója a Maya sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A Maya valóban Fényes Szabolcs első, áttörő sikere volt, amely később, illetve a zeneszerző igazgatósága alatt, 1957-60 között is műsoron volt. Az operett látványos show, amely egyesíti magában a klasszikus francia bohózat, a Rejtő Jenő-i vad humor és az orientalizmus elemeit.

FenyesSzabolcs-164851.jpg

Fényes Szabolcs

Lőrinczy György, az Operettszínház igazgatója elmondta: szerette volna, ha egy közönségbarát, vidám és látványos előadás jön létre a Mayá val. Egyben megköszönte a jogtulajdonosnak, Gém Györgynek, hogy létrejöhet az előadás.

Fényes Szabolcs csodálatos zeneszerző és az Operettszínház legendás igazgatója volt. Én magam és a művészeti tanács is úgy gondolta, hogy jelen kell lennie ezen a színpadon

– méltatta elődjét.

Ennek szellemében készült el a mű felújított szövegkönyve is. Réthly úgy fogalmazott, hogy Fényes zenéje frissességet, új energiát hozott a műfajba a maga korában, és ennek hatása ma is érezhető. A Maya olyan slágereket tartalmaz, mint a „Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni”, az „Álmaimban valahol”, a „Fogj egy sétapálcát”, a „Részeg éjszaka” vagy a „Luxusvonat”.

Maya-164436.jpg

A Maya díszlete (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Az Operettszínház november 22-i sajtótájékoztatóján felfedték a díszlet néhány elemét, a revüoperett főszereplői pedig ízelítőt adtak a műből. Megtudtuk azt is, hogy a mű eredeti zenei anyagának nagy része eltűnt, ezért 65%-ban új muzsikát hallhat az Operett közönsége. Bolba Tamás zenei vezető elmondása szerint az eredeti, 1931-es ősbemutató kottáinak jórészét nem találták meg. A sajtótájékoztatón az 1966-os Budai Parkszínpadi bemutató két főszereplője, Felföldi Anikó és Harsányi Frigyes is jelen volt, akik örömmel gondoltak vissza a Fényes Szabolccsal közös munkára.

A Mayát november 30-án este 7 órakor mutatják be a Budapesti Operettszínházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

70 éves Molnár András, a legendás magyar Wagner-tenor

December 8-án ünnepli 70. születésnapját Molnár András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, tenorista, érdemes művész.
Jazz/World

Örökre megjegyzem ezt a két szót Lantos Zoltán új lemezéről

Lantos Zoltán új lemeze nagyszerű, felemelő és profi, mégsem ez az, ami elsősorban megragadott benne. Hanem két szó: Nada Brahma. A hang Isten. Mit jelent ez?
Tánc

Ezekben a feldolgozásokban láthatod idén A diótörőt

Vannak, akik számára nem telhet el az adventi időszak Csajkovszkij klasszikusa nélkül. Nekik igyekszünk segíteni gyűjtésünkkel.
Könyv

80 éves a verebek, a lóverseny, a plüssmacik és a gombfoci megszállottja

Tandori Dezsőt köszöntjük születésnapja alkalmából. Az író, költő, műfordító és intermediális grafikus művész irodalmi próbálkozásait Nemes Nagy Ágnes bátorította, rajta keresztül került szoros kapcsolatba többek között Mészöly Miklóssal, Ottlik Gézával és Mándy Ivánnal.
Zenés színház

Fischl Mónika a Mayáról: „Ezen a zenén nőttünk fel!”

Több mint negyven évvel az utolsó bemutató után látható a Budapesti Operettszínház Fényes Szabolcs népszerű revüoperettje, a Maya. Fischl Mónika és Bordás Barbara beszél az új produkcióról.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Amikor a közönség elé lépek, csak a zene marad

A fiatal magyar drámai szoprán második helyet érdemelt a III. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen, és elnyerte a Fidelio különdíját is. Ádám Zsuzsannával az eddigi pályájáról, a kecskeméti Kodály-hatásról beszélgettünk, illetve arról, hogy honnan tudja, hogy neki operát kell énekelnie.
Zenés színház vidék

A Budavári Palotakoncertek műsorával köszöntik az új évet Szolnokon

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar január 12-én a Budavári Palotakoncertek műsorával szórakoztatja a szolnoki publikumot.
Zenés színház operett

Fischl Mónika a Mayáról: „Ezen a zenén nőttünk fel!”

Több mint negyven évvel az utolsó bemutató után látható a Budapesti Operettszínház Fényes Szabolcs népszerű revüoperettje, a Maya. Fischl Mónika és Bordás Barbara beszél az új produkcióról.
Zenés színház életrajz

70 éves Molnár András, a legendás magyar Wagner-tenor

December 8-án ünnepli 70. születésnapját Molnár András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, tenorista, érdemes művész.
Zenés színház operaház

Elvehetik az Operaháztól a beruházásait

A Liget-programot kezelő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez kerülhet az Operaház felújítása és a műhelyház felépítése. A kérdésről jövő szerdán szavaz a Parlament. FONTOS: Cikkünket az Operaház válaszával frissítettük.