Zenés színház

Egykori igazgatója színpadi művét mutatja be az Operettszínház

2018.11.28. 17:10
Ajánlom
Fényes Szabolcs Maya című operettjét november 30-án mutatja be a Nagymező utcai dalszínház. A címszerepben Fischl Mónika és Bordás Barbara látható.

Régi adósságát törleszti a Budapesti Operettszínház új bemutatójával. A Fényes Szabolcs által komponált Mayát november 30-án, Fischl Mónika és Bordás Barbara főszereplésével tűzi műsorra a színház. Partnereik Dolhai Attila, illetve Gömöri András Máté, Barbaraként Szendy Szilvi és Gubik Petra lép színpadra, aki a szubrett szereppel mutatkozik az operett műfajában.

„Tizenkilenc évesen egy fiatalember Nagyváradról Budapestre érkezik, és olyan zenét ír, ami miatt Harmath Imre akkori sztárszínész és író letesz az asztalra egy szövegkönyvet, a címe Maya. [Az operettet] 1931-ben mutatják be Honthy Hanna főszereplésével.

Elindul egy sikersorozat, amely a háború után Karády Katalin főszereplésével folytatódik a romos Budapesten, később Fényes Szabolcs igazgatása alatt Galambos Erzsivel.

Ebbe a sorba illeszkedünk” – avatott be még májusban a mű keletkezéstörténetébe a rendező, Réthly Attila.

Maya_02-164436.jpg

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház igazgatója a Maya sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

A Maya valóban Fényes Szabolcs első, áttörő sikere volt, amely később, illetve a zeneszerző igazgatósága alatt, 1957-60 között is műsoron volt. Az operett látványos show, amely egyesíti magában a klasszikus francia bohózat, a Rejtő Jenő-i vad humor és az orientalizmus elemeit.

FenyesSzabolcs-164851.jpg

Fényes Szabolcs

Lőrinczy György, az Operettszínház igazgatója elmondta: szerette volna, ha egy közönségbarát, vidám és látványos előadás jön létre a Mayá val. Egyben megköszönte a jogtulajdonosnak, Gém Györgynek, hogy létrejöhet az előadás.

Fényes Szabolcs csodálatos zeneszerző és az Operettszínház legendás igazgatója volt. Én magam és a művészeti tanács is úgy gondolta, hogy jelen kell lennie ezen a színpadon

– méltatta elődjét.

Ennek szellemében készült el a mű felújított szövegkönyve is. Réthly úgy fogalmazott, hogy Fényes zenéje frissességet, új energiát hozott a műfajba a maga korában, és ennek hatása ma is érezhető. A Maya olyan slágereket tartalmaz, mint a „Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni”, az „Álmaimban valahol”, a „Fogj egy sétapálcát”, a „Részeg éjszaka” vagy a „Luxusvonat”.

Maya-164436.jpg

A Maya díszlete (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Az Operettszínház november 22-i sajtótájékoztatóján felfedték a díszlet néhány elemét, a revüoperett főszereplői pedig ízelítőt adtak a műből. Megtudtuk azt is, hogy a mű eredeti zenei anyagának nagy része eltűnt, ezért 65%-ban új muzsikát hallhat az Operett közönsége. Bolba Tamás zenei vezető elmondása szerint az eredeti, 1931-es ősbemutató kottáinak jórészét nem találták meg. A sajtótájékoztatón az 1966-os Budai Parkszínpadi bemutató két főszereplője, Felföldi Anikó és Harsányi Frigyes is jelen volt, akik örömmel gondoltak vissza a Fényes Szabolccsal közös munkára.

A Mayát november 30-án este 7 órakor mutatják be a Budapesti Operettszínházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.
Zenés színház gyász

100 éves korában meghalt a bariton, aki öt koncentrációs tábort élt túl

Énekelt Callasszal, Pavarottival, de a lágerekben is a zene tartotta benne a lelket. Eno Mucchiutti 100 éves volt.
Zenés színház hír

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.