Zenés színház

Együttműködés, Edgar és A kék kalap

2008.03.06. 00:00
Ajánlom
Három jeles esemény állt a Magyar Állami Operaházban kedden tartott sajtótájékoztató középpontjában. Szó volt a MÁO és a Hagyományok Háza együttműködéséről, Puccini: Edgar című operájának bemutatójáról, és Solymosi Tari Emőke: … magam titkos szobája című Lajtha-könyvéről.

A Hagyománonyok Háza és a Magyar Állami Operaház együttműködés keretében előadáscsomagot állított össze, amelynek programjai négy hétvégén, két helyszínen várják az érdeklődőket. A csomagban Mendelssohn: Szentivánéji álom (kor.: Seregi László), Sebő Ferenc: Pannon freskó (rend., kor.: Mihályi Gábor), Prokofjev: Rómeó és Júlia (kor.: Seregi László), Kelemen László: Az örök Kalotaszeg (kor.: Farkas Zoltán), Puccini: Tosca (rend.: Nagy Viktor) és Goldmark: Makrancos Kata (kor. Seregi László) című műve szerepel. A késő tavaszi, kora nyári időszakra időzített programok, és az együttműködés célja, hogy a hazánkat és Budapestet felfedezők figyelmét együtt fordítsák nemzeti értékeink felé. A két különböző profilú, sokéves múltra visszatekintő intézmény műsorának keresztmetszetével igyekszik elsősorban a külföldi vendégeknek kedveskedni.

Puccini: Edgar című operájának magyarországi bemutatójára március 18-án kerül sor a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az előadást Éry-Kovács András rendezi, aki így nyilatkozott videóüzenetében készülő munkájáról: "Az Edgar az egyetlen Puccini-opera, amelyben két nő azonos súllyal szerepel, ám karakterükben mégis eltérőek. Fidelia boldog, ha szerethet, Tigrana szenved, mert nem szerethet. Edgar csak élveteg, léha és lust aszerető. Antihős, hanyatló, elidegenítő és szenvelgő. De karakteresen szenvedélyes, mint a fiatal Puccini. Ettől az izzó szenvedélytől lesz lendületes a játék és szeretelenül rakoncátlan a zene.

Az előadás a mostanában önálló műfajként megjelenő félig szcenírozott koncertszerűségre és olykor stilizált mozgásra épül. Friss, új szellemű mű, ismeretlen és kuriózum. A megközelítés megkísérli bebizonyítani a mű elévülhetetlen értékeit, amit méltetlenul eltitikoltak eddig a legnagyobb operaházak is."

Végül, de nem utolsó sorban Solymosi Tari Emőke mutatta be …magam titkos szobája című könyvét, amely Lajtha László A kék kalap című vígoperájának keletkezéstörténetét, esztétikai vonatkozásait és zenetörténeti kapcsolódásait vizsgálja. A Zeneakadémia zenetudós tanára lebilincselő előadást tartott Lajtháról és a műről is. Solymosi rávilágított arra is, hogy Lajtha személye – úgy, ahogy a MÁO és a Hagyományok Háza között létre jött együttműködés is – menniyre jól példázza a műfajok találkozásának lehetőségét. Solymosi Tari Emőke kifejezte azt a reményét is, hogy ezt a rendkívül jó, és sikeres darabot (az 1990-ben megtartott Rádiós bemutató után megírt kritikák igen elégedetten nyilatkoztak a műről) az Operaház is műsorára tűzi majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.