Zenés színház

Együttműködik a budapesti és a kolozsvári operaház

2006.01.24. 00:00
Ajánlom
Együttműködési megállapodást írt alá ma délután a Kolozsvári Magyar Opera és a Magyar Állami Operaház.

Az ünnepélyes aláíráson Marcella Stoika és Demeter András képviselték a román, dr. Schneider Márta helyettes államtitkár és Magi István főosztályvezető pedig a magyar kultuszminisztériumot. A keretjellegű megállapodás közvetlen együttműködési formák mellett az archívum, a történeti gyűjtemények és kottatárak közös munkájáról, fiatal tehetségek felkarolásáról, koprodukciók létrehozásáról, valamint a közönségkapcsolatok és marketing együttműködéséről szól.

„A világban mindössze két olyan önálló intézmény van, amely a magyar, nemzeti operajátszást képviseli. Létfontosságú ezért, hogy átfogó együttműködés legyen közöttük” – mondta Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az aláírás kapcsán. A magyar operatörténtet kezdetei Kolozsvárhoz kötődnek, ahol 213 éve játszanak operát. A kapcsolat mindig is szoros volt a két intézmény között, ennek ellenére szabályozott, kodifikált megállapodásra még nem volt példa.

Az együttműködési dokumentum egyik sarkalatos pontja a közvetlen együttműködési formák meghatározása, amely kiterjedhet előadások cseréjére, rendszeres kölcsönös vendégjátékokra a repertoár szélesítésének érdekében, vendégfellépésekre és a zenekarok részére koncertlehetőségek biztosítására. A dalszínházak hangsúlyt helyeznek emellett a szervezési, művészeti ügykezelési és üzemeltetési szakemberek tapasztalatcseréjére, illetve az olyan együttműködési lehetőségekre, amelyek a gyártási kapacitás gazdaságos kihasználását teszik lehetővé.

A megállapodás nyomán a két dalszínház egyúttal betekintést enged egymás számára archívumaikba, történeti gyűjteményeikbe és a kottatárakba. A közös munka egységesítheti az operatörténeti kutatás szemléletét, a forrásanyagok gondozását, hasznosítását és sajtó alá rendezését.

Átfogó jelleggel kívánja megvalósítani az együttműködési megállapodás a fiatal tehetségek gondozását, értve ez alatt az Operastúdió megnyitását határon túli tehetségek számára, a debütálási lehetőségek kialakítását mindkét operaházban, mesterkurzusok szervezését és a fiatal művészek közös produkciójának létrehozását. A Magyar Állami Operaház a jövőben dirigálási lehetőséget biztosít a kolozsvári Bartók Béla Operakarmester Verseny díjazottjai számára.

A közönségkapcsolatok és marketing együttműködését az a tény indokolja, hogy a társadalom mobilitásának növekedésével, a határok átjárhatóságával egyre nagyobb igény van arra, hogy mind a román, mind pedig a hazai közönség tájékozódjon a másik intézmény műsorrendjéről, repertoárjáról, az egyes társulatokról. Művészeti és gazdasági szempontból egyaránt előnyös lehet a megállapodás szerinti koprodukciók létrehozása – ez nem csak teljes produkciók esetében jelenthet együttműködést, hanem egyes részfeladatokban is: közös lehet például a készülő előadás díszleteinek-jelmezeinek gyártása, illetve közösek lehetnek a produkciók művészei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”