Zenés színház

Együttműködik a budapesti és a kolozsvári operaház

2006.01.24. 00:00
Ajánlom
Együttműködési megállapodást írt alá ma délután a Kolozsvári Magyar Opera és a Magyar Állami Operaház.

Az ünnepélyes aláíráson Marcella Stoika és Demeter András képviselték a román, dr. Schneider Márta helyettes államtitkár és Magi István főosztályvezető pedig a magyar kultuszminisztériumot. A keretjellegű megállapodás közvetlen együttműködési formák mellett az archívum, a történeti gyűjtemények és kottatárak közös munkájáról, fiatal tehetségek felkarolásáról, koprodukciók létrehozásáról, valamint a közönségkapcsolatok és marketing együttműködéséről szól.

„A világban mindössze két olyan önálló intézmény van, amely a magyar, nemzeti operajátszást képviseli. Létfontosságú ezért, hogy átfogó együttműködés legyen közöttük” – mondta Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az aláírás kapcsán. A magyar operatörténtet kezdetei Kolozsvárhoz kötődnek, ahol 213 éve játszanak operát. A kapcsolat mindig is szoros volt a két intézmény között, ennek ellenére szabályozott, kodifikált megállapodásra még nem volt példa.

Az együttműködési dokumentum egyik sarkalatos pontja a közvetlen együttműködési formák meghatározása, amely kiterjedhet előadások cseréjére, rendszeres kölcsönös vendégjátékokra a repertoár szélesítésének érdekében, vendégfellépésekre és a zenekarok részére koncertlehetőségek biztosítására. A dalszínházak hangsúlyt helyeznek emellett a szervezési, művészeti ügykezelési és üzemeltetési szakemberek tapasztalatcseréjére, illetve az olyan együttműködési lehetőségekre, amelyek a gyártási kapacitás gazdaságos kihasználását teszik lehetővé.

A megállapodás nyomán a két dalszínház egyúttal betekintést enged egymás számára archívumaikba, történeti gyűjteményeikbe és a kottatárakba. A közös munka egységesítheti az operatörténeti kutatás szemléletét, a forrásanyagok gondozását, hasznosítását és sajtó alá rendezését.

Átfogó jelleggel kívánja megvalósítani az együttműködési megállapodás a fiatal tehetségek gondozását, értve ez alatt az Operastúdió megnyitását határon túli tehetségek számára, a debütálási lehetőségek kialakítását mindkét operaházban, mesterkurzusok szervezését és a fiatal művészek közös produkciójának létrehozását. A Magyar Állami Operaház a jövőben dirigálási lehetőséget biztosít a kolozsvári Bartók Béla Operakarmester Verseny díjazottjai számára.

A közönségkapcsolatok és marketing együttműködését az a tény indokolja, hogy a társadalom mobilitásának növekedésével, a határok átjárhatóságával egyre nagyobb igény van arra, hogy mind a román, mind pedig a hazai közönség tájékozódjon a másik intézmény műsorrendjéről, repertoárjáról, az egyes társulatokról. Művészeti és gazdasági szempontból egyaránt előnyös lehet a megállapodás szerinti koprodukciók létrehozása – ez nem csak teljes produkciók esetében jelenthet együttműködést, hanem egyes részfeladatokban is: közös lehet például a készülő előadás díszleteinek-jelmezeinek gyártása, illetve közösek lehetnek a produkciók művészei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.