Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

2023.03.28. 16:05
Ajánlom
Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.

Miklósa Erika operaénekes, a MOL Új Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke is beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára. Az Opera – küldetés címmel írott pályázatának főbb gondolatait az énekesnő közösségi oldalán tette közzé. „A nemzeti operajátszás két legfontosabb célja:

a hagyományok ápolása és a közönség ízlésének formálása jelen körülmények között nem teljesíthető

– ennek pedig hosszú távon beláthatatlan következményei lehetnek nemzeti kulturális életünk egészét tekintve.” A művész kifejezte félelmét, hogy generációk nőhetnek fel opera-, illetve balettélmény nélkül, mivel „az Erkel Színház bezárása, az Eiffel Műhelyház partikulárisabb repertoárja és körülményei, a vidéki operajátszás elsorvadása ma elitista zárványban tartja e műfajokat – minden, e tényeknek ellentmondó kommunikáció ellenére.”

Miklósa Erika szeretné újraépíteni a társulati rendszert is. „A fenntartó, a közönség és a kollektíva elvárása lényegében ugyanaz: a foglalkoztatási és strukturális problémák áthidalása, az utánpótlás-nevelés, a hagyományos operajátszást kedvelő közönség igényeinek magas színvonalú kielégítése, az újító törekvések értékközpontú befogadása.

Ehhez feltétlenül szükségesnek tartom a társulati szisztéma újragondolását.

Az énekesnő közzétette leendő vezetőtársainak nevét is: „Büszke vagyok arra, hogy remek EMBEREK csatlakoztak vállalásomhoz. Erőt és reményt adnak a küldetéshez. Szakmailag és emberileg.

Popova Aleszja Kossuth-díjas balettművészt, táncpedagógust balettigazgatónak, Vajda Gergely Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas karmestert-zeneszerzőt főzeneigazgatónak, Fabio Ceresa olasz rendezőt művészeti igazgatónak, Bonecz Ervin kulturális menedzsert főigazgató-helyettesnek kértem fel.

Emellett köszönetet mondott további támogatóinak, Plácido Domingónak, Peter Gelbnek, a New York-i Metropolitan Opera főigazgatójának, Szép Gyulának, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatójának, Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának (aki maga is a MOL Új Európa Alapítvány kuratóriumának tagja), Dr. Batta András Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténésznek, a Magyar Zene Háza NKft. ügyvezető igazgatójának, Fodorné Molnár Mártának, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektorának, valamint Kiss János Kossuth-díjas táncművésznek, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének.

Ahogyan már beszámoltunk róla, nem sokkal korábban Rost Andrea is közzétette, hogy beadta pályázatát. Sajtóértesülések szerint a további jelöltek között lehet Molnár Levente operaénekes, Kesselyák Gergely karmester, dr. Vadász Dániel operaénekes, jogász, a Coopera igazgatója, Aczél András rendező, illetve Alpaslan Ertüngealp törökországi görög származású, Magyarországon élő karmester, zongoraművész is. A jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter az évadbejelentő sajtótájékoztatón tette közzé, hogy ismét megméretteti magát a posztért.

Fejléckép: Miklósa Erika (forrás: Miklósa Erika hivatalos oldala)

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Kapcsolódó

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.

Kiírták az új pályázatot a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Kiírták az új pályázatot a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A 2023. február 13-i dátumú dokumentumban a legfontosabb változat a korábbi kiíráshoz képest, hogy a leendő főigazgatóval szemben támasztott elvárások között nem szerepel a magyar állampolgárság.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.