Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

2023.03.28. 16:05
Ajánlom
Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.

Miklósa Erika operaénekes, a MOL Új Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke is beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára. Az Opera – küldetés címmel írott pályázatának főbb gondolatait az énekesnő közösségi oldalán tette közzé. „A nemzeti operajátszás két legfontosabb célja:

a hagyományok ápolása és a közönség ízlésének formálása jelen körülmények között nem teljesíthető

– ennek pedig hosszú távon beláthatatlan következményei lehetnek nemzeti kulturális életünk egészét tekintve.” A művész kifejezte félelmét, hogy generációk nőhetnek fel opera-, illetve balettélmény nélkül, mivel „az Erkel Színház bezárása, az Eiffel Műhelyház partikulárisabb repertoárja és körülményei, a vidéki operajátszás elsorvadása ma elitista zárványban tartja e műfajokat – minden, e tényeknek ellentmondó kommunikáció ellenére.”

Miklósa Erika szeretné újraépíteni a társulati rendszert is. „A fenntartó, a közönség és a kollektíva elvárása lényegében ugyanaz: a foglalkoztatási és strukturális problémák áthidalása, az utánpótlás-nevelés, a hagyományos operajátszást kedvelő közönség igényeinek magas színvonalú kielégítése, az újító törekvések értékközpontú befogadása.

Ehhez feltétlenül szükségesnek tartom a társulati szisztéma újragondolását.

Az énekesnő közzétette leendő vezetőtársainak nevét is: „Büszke vagyok arra, hogy remek EMBEREK csatlakoztak vállalásomhoz. Erőt és reményt adnak a küldetéshez. Szakmailag és emberileg.

Popova Aleszja Kossuth-díjas balettművészt, táncpedagógust balettigazgatónak, Vajda Gergely Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas karmestert-zeneszerzőt főzeneigazgatónak, Fabio Ceresa olasz rendezőt művészeti igazgatónak, Bonecz Ervin kulturális menedzsert főigazgató-helyettesnek kértem fel.

Emellett köszönetet mondott további támogatóinak, Plácido Domingónak, Peter Gelbnek, a New York-i Metropolitan Opera főigazgatójának, Szép Gyulának, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatójának, Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának (aki maga is a MOL Új Európa Alapítvány kuratóriumának tagja), Dr. Batta András Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténésznek, a Magyar Zene Háza NKft. ügyvezető igazgatójának, Fodorné Molnár Mártának, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektorának, valamint Kiss János Kossuth-díjas táncművésznek, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének.

Ahogyan már beszámoltunk róla, nem sokkal korábban Rost Andrea is közzétette, hogy beadta pályázatát. Sajtóértesülések szerint a további jelöltek között lehet Molnár Levente operaénekes, Kesselyák Gergely karmester, dr. Vadász Dániel operaénekes, jogász, a Coopera igazgatója, Aczél András rendező, illetve Alpaslan Ertüngealp törökországi görög származású, Magyarországon élő karmester, zongoraművész is. A jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter az évadbejelentő sajtótájékoztatón tette közzé, hogy ismét megméretteti magát a posztért.

Fejléckép: Miklósa Erika (forrás: Miklósa Erika hivatalos oldala)

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Kapcsolódó

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.

Kiírták az új pályázatot a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Kiírták az új pályázatot a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A 2023. február 13-i dátumú dokumentumban a legfontosabb változat a korábbi kiíráshoz képest, hogy a leendő főigazgatóval szemben támasztott elvárások között nem szerepel a magyar állampolgárság.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Zenés színház gyász

Elhunyt Petheő Zsolt korrepetitor

A zongoraművész-tanárt életének 87. évében érte a halál. Munkásságáért 1991-ben Komor Vilmos-emlékplakettel tüntették ki.
Zenés színház ajánló

A kőszínházi évad végével rögtön elstartol a Szegedi Szabadtéri Játékok, már épül a Dóm téri színpad

A Dóm tér nyári programja a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertje mellett zenei gálát és musicaleket, köztük egy ősbemutatót kínál az érdeklődőknek, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a koncerteké lesz a főszerep, de a színházszerető nézőknek is lesz miből válogatni. 
Zenés színház interjú

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.