Zenés színház

Elektra

2007.11.16. 00:00
Ajánlom
Az Operaház idei évadának legfontosabb premierjére készülődik. November 24-én mutatják be két igen neves külföldi művésznő, Agnes Baltsa és Nadine Secunde főszereplésével, Kovalik Balázs rendezésében Richard Strauss és Hugo Hofmannstahl remekművét: az Elektrát.

Kovalik Balázs, az Operaház művészeti vezetője a tegnap tartott sajtótájékoztatón így fogalmazott: "Nagyon nagy kihívás ez az előadás, az alkotóknak, de még a műszak számára is: Antal Csaba mérnöki pontossággal készített gigantikus díszletével nem lesz könnyű dolguk. A darab egy rég nem használt fürdőben játszódik, és egy kocka is látható lesz a színpdon, a sarkaiból kifordult világot szimbolizálva. Ez a bemutató mérföldkő a Magyar Állami Operaház történetében, és azt a célt szolgálja, hogy visszakapcsoljuk az Operaházat a nemzetközi körforgásba. Agnes Baltsa és Nadine Sacunde nemrég Athénban énekelték ezeket a szerepeket, és jó volt látni, ahogy az utolsó előadás végén úgy búcsúznak egymástól: Budapesten találkozunk!"

"Már 25 rendezésben volt alkalmam játszani ebben a darabban, de még egyikben se láttam görög oszlopokat…" – vette át a szót tréfásan Secunde. "Számomra az első szempont mindig a díszlet, és az akusztika, így nagy kő esett le a szívemről, amikor a magyar alkotók kiváló munkájával szembesültem. A rendezés modern és érdekes, és végre Elektra szerepét egy gyönyörő ruhában játszhatom el!"

Baltsa, aki nem először jár Magyarországon, a következőket mondta: "A Carmen produkcióban már játszottam itt, és Japánban is többször volt alkalmam dolgozni az Magyar Állami Operaház zenekarával – jó emlékeim vannak. Klytemneistra szerepe nagyon nehéz, mert az a kép él az emberekben, hogy ő egy öreg nő, akinek elhasznált hagja van – nekem erről más a véleményem! A librettó zseniális, a zene csodálatos, és a szerep szeint egy gyönyörű, görög királynőt alakítok. Mivel a szólam atonális nagyon fontos számomra, hogy jó legyen a zenekar, érzékeny a karmester, és ebben az esetben még a rendező is szenzibilis: vezet engem és mégis szabadságot ad. Jól érzem magam ebben a szép házban."

A bemutató karmestere Kovács János lesz, aki - ahogy fogalmazott - bár rangidős az Operaházban, a darabot illetően - bár volt alkalma Békés András keze alá dolgozni – mégiscsak kezdő. Nagyon sokat tanul a két művésznőtől, és Kovalik Balázstól is, és úgy gondolja, hogy a résztvevők mindegyike nagyon sokat fog profitálni a közös munkából.

A magyar nyelvű feliratokat Mesterházi Máté, a darab produkciós dramaturgja készítette, a jelmez Benedek Mari munkája, a kórust Szabó Sipos Máté készítette fel. A külföldi művészek által fémjelzett Elektrát november 24-én, 28-án és december 1-jén láthatják. És persze van egy második szereposztás is, akik december 8-án debütálnak, és olyan nevek szerepelnek a névsorban, mint Kovács Annamária, Rálik Szilvia, Bazsinka Zsuzsanna, Wendler Attila, a karmesteri pálcát pedig Oberfrank Péter veszi kézbe.

Figyelemfelkeltésként az Operaház bejáratánál levő oszlopokat vörös drapériáva tekerték be, amik nemcsak az éppen a "becsomagolásnál" épp arra járó járókelők figyelmét vonzották, hanem a sajtótájékoztatón megjelentekét is – és az alkotók remélik, a közönségét is. A részletek összeálltak, minden készen áll arra, hogy az Elektra bemutatója igazi szenzációt keltsen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.