Zenés színház

Elhiszi, hogy szerdán tavasz lesz?

2010.10.10. 10:12
Ajánlom
A Szerdán tavasz lesz igazi sírós-nevetős történet szerelemről, összefogásról, egymás megbecsüléséről. Október 22-én retró-felfogásban mutatják be az Operettben.

Fényes Szabolcs (Bacsó Péterrel és G. Dénes Györgygyel közösen jegyzett) Szerdán tavasz lesz című darabját Somogyi Szilárd, az Abigél és a Szép nyári nap sikerre vivője rendezi, aki most éppen annyi idős, mint amennyi Kerényi Miklós Gábor - KERO® volt az ősbemutató idején. Az 1983-ban bemutatott darabot Ari-Nagy Barbara és Gém György dolgozta át mai színpadra, a dramaturg Kerényi Miklós Gábor volt, az eredeti hangszerelést Bókai Zoltán gondolta újra. A felújítás apropója, hogy Fényes, az utolsó nagy magyar operettszerző éppen 50 esztendeje köszönt le az Operettszínház direktori posztjáról, s alig több mint egy év múlva, 2012. áprilisában lesz születésének 100. évfordulója. Az átdolgozók kicsit leporolták a művet, apróbb módosításokat hajtottak végre a történeten - s a cselekményt a rendszerváltás korába, a nyolcvanas évek végére helyezték.

„A Szerdán tavasz lesz kicsit más, mint a megszokott darabok, kicsit musicales, kicsit próza is közben, de nagyon is operett" - nyilatkozta Somogyi Szilárd, a darab rendezője. Ennek köszönhető, hogy a Budapesti Operettszínház musical és operett tagozatának jeles képviselőit is láthatjuk a főszerepekben. Mészáros Árpád Zsolt alakítja Kis Flóriánt, és Janza Kata lesz nagy szerelme, a fogorvosnő. A fiatal táncos-komikus-szubrett páros, azaz Monostori „Monti" Lajos és Kuncz Beáta népművelő szerepében Kerényi Miklós Máté és Vágó Zsuzsi láthatók. Katinka grófnőt és a már nyugdíjas Simon Béla, egykori finomacél-üzletágvezetőt pedig Lehoczky Zsuzsa, illetve Oszvald Marika és Faragó András játssza.

 Tekintse meg a sajtóbemutatón készített videónkat!

A történet főhőse Kis Flórián, egy lecsúszott értelmiségi, a vidékről a fővárosba költözött magyar-történelem szakos tanár, aki nem tud megélni a fizetéséből, nem tud családot alapítani. Egy nap azonban elege lesz és elhatározza, hogy változtat az életén: felad egy hirdetést az újságban Fantázia jeligére. Több százan jelentkeznek abban a reményben, hogy a hirdetés feladója gazdag, pedig neki egyetlen vagyona a kreativitása. Összehozza a sors Monostori Lajossal, a mindent elintéző, bohém Montival, akivel közösen megalapítják a Magányosok Klubját. Szerdai összejöveteleiken a kilátástalanságban vergődő, önmagukat és boldogságukat nem lelő emberek - némi tagdíj befizetése után - problémáikról, tévedéseikről, mindennapjaikról beszélgethetnek. Klubtag lesz egy fogorvosnő, egy népművelő lány, egy elhízott focista, egy hajdani grófnő és egy nyugalmazott gyárigazgató is. Kis Flórián nem is sejti, hogy vállalkozásával elindul egy korszellemre fittyet hányó, önfeledt, ám beláthatatlan boldogságlavina, miközben saját élete és érzelmei egyre jobban összekuszálódnak...

Szerdán tavasz lesz
2010. október 22., Budapesti Operettszínház

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.