Zenés színház

Elhunyt a Mary Poppins Oscar-díjas dalszerzője

2012.03.07. 16:40
Ajánlom
Robert B. Sherman nevéhez olyan felejthetetlen Disney-filmzenék kötődnek mint a Mary Poppins, A dzsungel könyve dalai vagy a Micimackó kalandjai című egész estés rajzfilm.

A 86 esztendős Shermant március 5-én érte a halál Londonban. Halálhírét előbb fia, Jeffrey jelentette be a Facebookon, majd azt a művész ügynöke, Stella Richards is megerősítette - közölte kedden a BBC online hírszolgáltató. "Boldogságot akart hozni a világnak és ez kétségtelenül sikerült neki. Szeretete, imái, filozófiája és költészete örökké élni fog" - írta a közösségi portálon Sherman egyik gyermeke. Robert Bernard három évvel fiatalabb fivérével, Richard Mortonnal közösen dolgoztak a rajzfilmeken, nem kis sikerrel: pályafutásuk során két Oscar-díjat nyertek és hét jelölést kaptak az Amerikai Filmakadémia díjára.

R. B. Sherman 1925-ben született New Yorkban. A fivérek első amerikai sikerüket a Tall Paul című számmal aratták. Az Annette Funicello előadásában elhangzott dal Walt Disney figyelmét is felkeltette és meghívta őket a stúdió zenei stábjába. Az It's a Small World című daluk 1964-ben a New York-i világkiállítás egy installációjához készült és később a Disney vidámparkok kedvelt számai közé került. A Mary Poppins is 1964-ben született, amelyből az A Spoonful of Sugar vagy az Oscar-díjas Chim Chim Cher-ee legnépszerűbb dalaik sorát gazdagította. A három évvel későbbi A dzsungel könyvéből a Trust Me, a Colonel Hathi's March és az A Wan'na Be Like You fűződik Shermanék nevéhez. Dalszövegeik és zenéik hallhatók a Macskarisztokratákban vagy a Micimackó rövid epizódjaiban is.

 

A fivérek 2005-ben kerültek be a Dalszerzők Hírességeinek Csarnokába, és 2008-ban az Egyesült Államok legrangosabb művészeti kitüntetését is megkapták George W. Bush elnöktől. Albumaikból 23 arany-, illetve platina lemez került ki, és csillaguk van a hollywoodi Hírességek Sétányán. "Valami jó történik, amikor mi ketten leülünk és munkához látunk. Egész életünkben így volt. Gyakorlatilag a főiskola óta együtt dolgozunk" - mesélte Richard egy 2005-ös közös interjújukban. Mint magyarázta, dalaikat azért szerette a világ, mert megfogadták Disney tanácsát, és olyan számokat írtak, amelyek a négyéves gyerektől a nagyapáig minden korosztálynak szóltak.

Bár előfordult, hogy évekre eltávolodtak egymástól, a rivalizálás nem volt jellemző kapcsolatukra. "Emberek vagyunk, megvannak a gyengéink, de nagyon szeretjük és tiszteljük egymást" - beszélt erről Richard. Robert B. Sherman forgatókönyveket és regényeket is írt, festőként szintén ismerték. Élete utolsó évtizedét Londonban töltötte, ahol többek között a Mary Poppins és a Csodakocsi című musical új feldolgozásához írt dalokat.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház hír

Sonja Šarić szerb szoprán nyerte a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott énekverseny minden korábbinál több, 66 versenyző részvételével zajlott. A Fidelio különdíját az egyetlen magyar döntős, Fürjes Anna Csenge nyerte el.
Zenés színház hír

Kautzky Armand menti meg a Margitszigeti Színház előadását

Gerdesits Ferenc egészségügyi okokból nem tud fellépni a szeptember 3-i Margitszigeten a TGB Production Tesla című előadásában – tudatta a Fidelióval a darab menedzsmentje.