Zenés színház

Elhunyt a világ legidősebb aktív előadója

2011.12.27. 12:07
Ajánlom
Három héttel 108. születésnapja után elhunyt Johannes Heesters holland származású német színész és énekes, aki Hitler egyik kedvencének számított.

A német nyelvterületnek a 20. század egyik legnépszerűbb, főként operettszerepeiről ismert színpadi előadója szélütés következtében december 24-én halt meg a bajorországi Starnberg kórházában, ahol mellette volt 45 évvel fiatalabb második felesége, az ugyancsak színész Simone-Rethel Heesters is. Temetése december 30-án lesz Münchenben.

Az 1903. december 5-én a hollandiai Amersfoortban született Heesters színpadi pályafutását még Amszterdamban kezdte, 17 évesen, de fényesen ívelő karrierjét a náci Németországban alapozta meg. Az áttörés éve 1935 volt, amikor egycsapásra charmeur és a nők kedvence lett. Mivel karrierjét a náci Németországban, Hitler egyik kedvenceként csinálta, szülőföldjén rosszul fogadták későbbi ottani fellépéseit, a holland színházak évtizedeken át bojkottálták. 1963-ban az egyik amszterdami színház közönsége a szó szerint elkergette, de még 2008-as hollandiai koncertjét is élénk tiltakozások kísérték.

Bírálói főleg azt róják fel neki, hogy 1941-ben a nácik felkérésére ellátogatott a dachaui koncentrációs táborba, ahol koncertet is adott a közvélemény félrevezetése céljából. Egy bírósági perben Heesters elismerte, hogy valóban járt Dachauban, de - mint mondta - csak a nácik parancsára, és az állítólagos koncert "nem is történt meg". Egy Viktor Matejka nevű túlélő azonban azt vallotta, hogy igenis hallotta énekelni Heestert, sőt ő húzta szét számára a függönyt. Nagy botrányt keltett egy televíziós elszólása, amelyben "jó embernek" nevezte Hitlert - ezt hamar úgy helyesbítette, hogy "őhozzá jó volt".

A Guinness Világrekordok nyilvántartása szerint 108 évével ő volt a világ legidősebb, még fellépő színésze és énekese. Példátlanul hosszú pályafutása során számos német nyelvű filmben és színdarabban játszott, Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjében például 1600-szor alakította Danilo grófot, de 750-szer játszotta Honorét is a Gigi című musicalben. Utolsó nagy fellépése október 31-én volt az egyik müncheni színház születésnapi gáláján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Rab Gyula: „Felüdülést jelent számomra ez a könnyedebb műfaj”

A Junior-díjas Rab Gyula magyarországi karrierjén kívül nemzetközi szinten is sikeres tenorista. Elsősorban operát énekel, de most, a Palotakoncertek vendégfellépőjeként az operett műfajában is belekóstol.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.