Zenés színház

Elhunyt Ágai Karola

2010.02.23. 08:49
Ajánlom
A Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál Alapítvány szomorúan tudatja, hogy az alapítvány örökös elnöke, Ágai Karola, a Magyar Állami Operaház örökös tagja elhunyt. A Kossuth-díjas, Kiváló művészt 2010. február 22-ére virradóra, életének 83. évében érte a halál.

Ágai Karola Budapesten született 1927. március 30-án. Tanulmányait Révhegyi Ferencné irányításával végezte. Pályáját 1952-ben a SZOT énekkarában kezdte, majd a Magyar Rádió Énekkarának tagja volt 1953 és 1955-ben között, majd 1955-től két évig a Honvéd Művészegyüttesének szólistájaként dolgozott. Az Éj királynője szerepében mutatkozott be még vendégként az Operaházban, ahol 1957-ben lett magánénekes. A koloratúr-primadonna és a lírai szerepkörben egyaránt emlékezeteseket alakított. Vendégként fellépett a New York-i Metropolitanben, a moszkvai Bolsoj Színházban, a hamburgi operaházban és Európa számos dalszínházában. Több Hungaroton-lemez, valamint rádió- és televíziós felvétel közreműködője. Liszt Ferenc-díjat 1968-ban, érdemes művészi kitüntetést 1970-ben, kiváló művészi kitüntetést 1977-ben, Kossuth-díjat 2009-ben kapott. Főbb szerepei: Melinda, Szilágyi Erzsébet, Gara Mária, Violetta, Gilda, Alice Ford, Zerbinetta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.