Zenés színház

Elhunyt Ágai Karola

2010.02.23. 08:49
Ajánlom
A Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál Alapítvány szomorúan tudatja, hogy az alapítvány örökös elnöke, Ágai Karola, a Magyar Állami Operaház örökös tagja elhunyt. A Kossuth-díjas, Kiváló művészt 2010. február 22-ére virradóra, életének 83. évében érte a halál.

Ágai Karola Budapesten született 1927. március 30-án. Tanulmányait Révhegyi Ferencné irányításával végezte. Pályáját 1952-ben a SZOT énekkarában kezdte, majd a Magyar Rádió Énekkarának tagja volt 1953 és 1955-ben között, majd 1955-től két évig a Honvéd Művészegyüttesének szólistájaként dolgozott. Az Éj királynője szerepében mutatkozott be még vendégként az Operaházban, ahol 1957-ben lett magánénekes. A koloratúr-primadonna és a lírai szerepkörben egyaránt emlékezeteseket alakított. Vendégként fellépett a New York-i Metropolitanben, a moszkvai Bolsoj Színházban, a hamburgi operaházban és Európa számos dalszínházában. Több Hungaroton-lemez, valamint rádió- és televíziós felvétel közreműködője. Liszt Ferenc-díjat 1968-ban, érdemes művészi kitüntetést 1970-ben, kiváló művészi kitüntetést 1977-ben, Kossuth-díjat 2009-ben kapott. Főbb szerepei: Melinda, Szilágyi Erzsébet, Gara Mária, Violetta, Gilda, Alice Ford, Zerbinetta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.
Zenés színház gyász

101 éves korában elhunyt Jurenák Ida, az Operaház legidősebb tagja

Az énekkar egykori szólamvezetője élete utolsó éveit az Ódry Árpád Művészotthonban töltötte, haláláról a Magyar Állami Operaház adott hírt.