Zenés színház

Elhunyt Anneliese Rothenberger

2010.05.31. 19:31
Ajánlom
A mitegy húsz éve visszavonult német operaénekes hirtelen, egy rövid lefolyású betegségben hunyt el.

Az elsősorban Mozart- és Strauss-szerepekben, valamint operettekben elismerést kivívott Anneliese Rothenberger 1926-ban született Mannheimben. Énektanára az elismert Strauss-énekesnő, Erika Müller volt. 17 évesen debütált a koblenzi színházban, a II. világháború után a Hamburgi Staatsoperhez szerződött, ahol később örökös tagi státuszt kapott. 1957-ben lépett először a Bécsi Staatsoper színpadára, ahol 1975-ig énekelt. 1960-ban mutatkozott be a Metropolitan Opera, egy évvel később pedig a milánói Scala közönségének. 1983-ban búcsúzott el az operaszínpadtól, a fellépéseket dal- és áriaestekkel 1989-ig folytatta, ám miután rákot diagnosztizáltak nála, végleg visszavonult a pódiumtól. 1999-ben énekversenyt alapított ifjú tehetségek számára, amelyet kétévente rendeznek meg.

Számos állami kitüntetéssel rendelkezett, 2003-ban pedig megkapta az ECHO Klassik díját életműve elismeréseképp. A háború utáni időszak egyik legismertebb és legkedveltebb német operaénekesének hazájában saját televíziós műsorai voltak, amelyekben az opera és az operett műfaját népszerűsítette, fiatal énekeseket mutatott be, és több musicalfilmben is játszott. Anneliese Rothenberger egy svájci otthonához közeli kórházban hunyt el. Halálának okairól a híradások csak annyit mondanak, hogy rövid lefolyású betegésgben hunyt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.