Zenés színház

Elhunyt az operaénekes, aki a Ben-Hurban Jézust alakította

2020.06.08. 10:15
Ajánlom
Elhunyt Claude Heater, aki világszerte foglalkoztatott bariton és tenor volt, leghíresebb szerepében azonban nem ismertük az arcát.

Claude Heater 1927. október 25-én született Oaklandben, vallásos családban. Tizenkilenc éves korában már misszionáriusként tevékenykedett. Haditengerészként szolgált, majd Los Angelesben éneklést kezdett tanulni. 1950-ben debütált a Broadwayn, 1952-ben részt vett Bernstein Trouble in Tahiti című operájának premierjében.

ben-hur_94fa8a76-102137.jpg

Claude Heater a Ben-Hur forgatásán

Az ötvenes években fellépett Spanyolországban, Németországban, Svájcban, színpadi partnerei között volt Montserrat Caballé és Birgit Nilsson, felkeltette Herbert Von Karajan figyelmét is.

1959-ben szerepelt William Wyler 11 Oscar-díjas Ben-Hur című filmjében, amelyben Jézust alakította. A rendezői koncepció szerint soha nem lehetett látni az arcát, Wyler ugyanis úgy vélte, hogy nincs olyan emberi arc, amely a Megváltót hitelesen ábrázolhatná.

A hatvanas években Mario del Monaco és Max Lorenz tanári útmutatásával tenorrá képezte a hangját, még Trisztán szerepét is énekelte. Az operából egyébként két tévéfilm is készült a főszereplésével.

1992-ben kongresszusi képviselőjelöltként indult a választásokon, sikertelenül. 2018-ban elindult a Claude Heater Alapítvány pályakezdő operaénekesek megsegítésére.

2020. május 28-án hunyt el, 92 évesen San Franciscóban. Felesége, hat gyereke és unokái, dédunokái gyászolják. (via)

Egy magyar volt Hollywood első számú zeneszerzője

Kapcsolódó

Egy magyar volt Hollywood első számú zeneszerzője

Ben-Hur, Elbűvölve, Julius Caesar. Három Oscar-díj, tizenhat jelölés. Az ötvenes években, amikor az amerikai filmgyár ontotta a szuperprodukciókat, Rózsa Miklós volt a producerek első választása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.