Zenés színház

Elhunyt Bruno Bartoletti

2013.06.10. 16:30
Ajánlom
A Maggio Musicale Fiorentino egykori művészeti vezetőjét egy nappal nyolvcanhetedik születésnapja előtt, június 9-én érte a halál Firenzében.

Bartoletti a firenzei Luigi Cherubini Konzervatóriumban végezte tanulmányait. A koppenhágai Királyi Opera, illetve a római Operaház igazgatói széke mellett a rangos firenzei zenei fesztivál, a Maggio Musicale Fiorentino művészeti vezetőjének pozícióját is ő foglalta el éveken át. Emellett más rangos itáliai zenekaroknál és operaházaknál is dolgozott, például a milánói Scalában, a parmai Teatro Regióban, a firenzei Teatro Comunaléban és a nápolyi San Carlo Operaházban.

Csaknem fél évszázadon át volt előbb vendégkarmesterként, majd művészeti, illetve zeneigazgatóként a chicagói Lyric Opera művésze. Sir Andrew Davis, a Lyric jelenlegi zeneigazgatója Bartoletti halálhírével kapcsolatban kijelentette, hogy amikor 2000-ben átvette a helyét, tisztában volt azzal, milyen jelentős örökséget kell megőriznie. Az olasz karmester 1956-ban érkezett a két évvel korábban alapított társulathoz, részben a világhírű bariton, Tito Gobbi meghívására, és egy legendás sikerű Trubadúr-előadással debütált. Davis szerint Bartolettinek köszönhető a Lyric beceneve, a "nyugati Scala", illetve az, hogy az intézmény a legelismertebb operaházak közé került. Bartoletti nem csupán a standard olasz repertoárt építette fel Chicagóban, de ő mutatta be Alban Berg Wozzeckjét, illetve Krzysztof Penderecki Paradise Lost (Elveszett paradicsom) című művét és más kortárs alkotók kompozícióit is.

Diszkográfiájában a leghíresebb énekesekkel készített felvételek sorakoznak, dolgozott együtt Luciano Pavarottival, Plácido Domingóval, Renata Tebaldival és Montserrat Caballéval is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!
Zenés színház magazin

Egy női párbaj és egy gyorsan megírt operett története: Luxemburg grófja

Újra látható az Operettszínházban Lehár Ferenc klasszikusa, a Luxemburg grófja, főszerepben Fischl Mónikával. Az ünnepelt énekesnőről és az öregecske udvarlójáról, és persze az igaz és nem annyira igaz szerelemről és a nagy tévedésekről szóló operett, a műfaj egyik legmulatságosabb története.