Zenés színház

Elhunyt Bruno Bartoletti

2013.06.10. 16:30
Ajánlom
A Maggio Musicale Fiorentino egykori művészeti vezetőjét egy nappal nyolvcanhetedik születésnapja előtt, június 9-én érte a halál Firenzében.

Bartoletti a firenzei Luigi Cherubini Konzervatóriumban végezte tanulmányait. A koppenhágai Királyi Opera, illetve a római Operaház igazgatói széke mellett a rangos firenzei zenei fesztivál, a Maggio Musicale Fiorentino művészeti vezetőjének pozícióját is ő foglalta el éveken át. Emellett más rangos itáliai zenekaroknál és operaházaknál is dolgozott, például a milánói Scalában, a parmai Teatro Regióban, a firenzei Teatro Comunaléban és a nápolyi San Carlo Operaházban.

Csaknem fél évszázadon át volt előbb vendégkarmesterként, majd művészeti, illetve zeneigazgatóként a chicagói Lyric Opera művésze. Sir Andrew Davis, a Lyric jelenlegi zeneigazgatója Bartoletti halálhírével kapcsolatban kijelentette, hogy amikor 2000-ben átvette a helyét, tisztában volt azzal, milyen jelentős örökséget kell megőriznie. Az olasz karmester 1956-ban érkezett a két évvel korábban alapított társulathoz, részben a világhírű bariton, Tito Gobbi meghívására, és egy legendás sikerű Trubadúr-előadással debütált. Davis szerint Bartolettinek köszönhető a Lyric beceneve, a "nyugati Scala", illetve az, hogy az intézmény a legelismertebb operaházak közé került. Bartoletti nem csupán a standard olasz repertoárt építette fel Chicagóban, de ő mutatta be Alban Berg Wozzeckjét, illetve Krzysztof Penderecki Paradise Lost (Elveszett paradicsom) című művét és más kortárs alkotók kompozícióit is.

Diszkográfiájában a leghíresebb énekesekkel készített felvételek sorakoznak, dolgozott együtt Luciano Pavarottival, Plácido Domingóval, Renata Tebaldival és Montserrat Caballéval is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!