Zenés színház

Elhunyt Bruno Bartoletti

2013.06.10. 16:30
Ajánlom
A Maggio Musicale Fiorentino egykori művészeti vezetőjét egy nappal nyolvcanhetedik születésnapja előtt, június 9-én érte a halál Firenzében.

Bartoletti a firenzei Luigi Cherubini Konzervatóriumban végezte tanulmányait. A koppenhágai Királyi Opera, illetve a római Operaház igazgatói széke mellett a rangos firenzei zenei fesztivál, a Maggio Musicale Fiorentino művészeti vezetőjének pozícióját is ő foglalta el éveken át. Emellett más rangos itáliai zenekaroknál és operaházaknál is dolgozott, például a milánói Scalában, a parmai Teatro Regióban, a firenzei Teatro Comunaléban és a nápolyi San Carlo Operaházban.

Csaknem fél évszázadon át volt előbb vendégkarmesterként, majd művészeti, illetve zeneigazgatóként a chicagói Lyric Opera művésze. Sir Andrew Davis, a Lyric jelenlegi zeneigazgatója Bartoletti halálhírével kapcsolatban kijelentette, hogy amikor 2000-ben átvette a helyét, tisztában volt azzal, milyen jelentős örökséget kell megőriznie. Az olasz karmester 1956-ban érkezett a két évvel korábban alapított társulathoz, részben a világhírű bariton, Tito Gobbi meghívására, és egy legendás sikerű Trubadúr-előadással debütált. Davis szerint Bartolettinek köszönhető a Lyric beceneve, a "nyugati Scala", illetve az, hogy az intézmény a legelismertebb operaházak közé került. Bartoletti nem csupán a standard olasz repertoárt építette fel Chicagóban, de ő mutatta be Alban Berg Wozzeckjét, illetve Krzysztof Penderecki Paradise Lost (Elveszett paradicsom) című művét és más kortárs alkotók kompozícióit is.

Diszkográfiájában a leghíresebb énekesekkel készített felvételek sorakoznak, dolgozott együtt Luciano Pavarottival, Plácido Domingóval, Renata Tebaldival és Montserrat Caballéval is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.