Zenés színház

Elhunyt Christiane Eda-Pierre neves francia operaénekesnő

2020.09.29. 18:55
Ajánlom
A karibi Martinique szigetén született nő egyike volt az első fekete operacsillagoknak Franciaországban.

Szeptember 6-án, nyugat-franciaországi otthonában, Deux-Sèvres-ben elhunyt Christiane Eda-Pierre francia énekesnő. Nyolcvannyolc éves volt.

A karibi Martinique szigetén született 1932. március 24-én. Tanulmányait a párizsi Konzervatóriumban kezdte, ahol dicséretes eredménnyel diplomázott 1957-ben. Még abban az évben debütált Nizzában, Bizet Gyöngyhalászok című operájában énekelte Leïla szerepét.

1958-ban Lakmé szerepében debütált az Aix-en-Provence Fesztiválon, a következő évben Papagena volt ugyanitt, 1960-ban pedig Lammermoori Lucia a Garnier Operában. A koloratúr és lírai szoprán szerepekben tündöklő énekesnő nagy sikert ért el Mozart-operákkal, egyaránt énekelte Konstanzét a Szöktetésben, a grófnőt a Figaróban, Donna Annát és Elvirát a Don Giovanniban és az Éj Királynőjét a Varázsfuvolában. Repertoárjában fontos helyet foglalt el Jean-Philippe Rameau művészete és kortárs művek.

Rendszeresen énekelt a New York-i Metropolitanben is. 1980-ban százötvenezer néző hallgatta a Central Parkban a Rigoletto című operát, amelynek főszerepét Luciano Pavarotti kapta. Gilda szerepében Eda-Pierre énekelt.

1977-től kezdve a párizsi Konzervatórium tanáraként működött. Több felvétel őrzi a hangját, a Szöktetés a szerájból és a Benvenuto Cellini Sir Colin Davis pálcájának intésére szólal meg a Philips kiadványain.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.
Zenés színház kult50

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Zenés színház hír

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.
Zenés színház kult50

Játszótárs mindenek felett – Wunderlich József a Kult50-ben

Érzékeny színpadi jelenléte és nagyfokú technikai tudása révén mindössze néhány év alatt meghatározó tagjává vált Wunderlich József a Vígszínház társulatának, ahol a nagyoktól tanulhat, a korosztályába tartozókkal pedig kísérletezve dolgozhat együtt, ami örömmel tölti el.