Zenés színház

Elhunyt Christiane Eda-Pierre neves francia operaénekesnő

2020.09.29. 18:55
Ajánlom
A karibi Martinique szigetén született nő egyike volt az első fekete operacsillagoknak Franciaországban.

Szeptember 6-án, nyugat-franciaországi otthonában, Deux-Sèvres-ben elhunyt Christiane Eda-Pierre francia énekesnő. Nyolcvannyolc éves volt.

A karibi Martinique szigetén született 1932. március 24-én. Tanulmányait a párizsi Konzervatóriumban kezdte, ahol dicséretes eredménnyel diplomázott 1957-ben. Még abban az évben debütált Nizzában, Bizet Gyöngyhalászok című operájában énekelte Leïla szerepét.

1958-ban Lakmé szerepében debütált az Aix-en-Provence Fesztiválon, a következő évben Papagena volt ugyanitt, 1960-ban pedig Lammermoori Lucia a Garnier Operában. A koloratúr és lírai szoprán szerepekben tündöklő énekesnő nagy sikert ért el Mozart-operákkal, egyaránt énekelte Konstanzét a Szöktetésben, a grófnőt a Figaróban, Donna Annát és Elvirát a Don Giovanniban és az Éj Királynőjét a Varázsfuvolában. Repertoárjában fontos helyet foglalt el Jean-Philippe Rameau művészete és kortárs művek.

Rendszeresen énekelt a New York-i Metropolitanben is. 1980-ban százötvenezer néző hallgatta a Central Parkban a Rigoletto című operát, amelynek főszerepét Luciano Pavarotti kapta. Gilda szerepében Eda-Pierre énekelt.

1977-től kezdve a párizsi Konzervatórium tanáraként működött. Több felvétel őrzi a hangját, a Szöktetés a szerájból és a Benvenuto Cellini Sir Colin Davis pálcájának intésére szólal meg a Philips kiadványain.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.
Zenés színház ajánló

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.