Zenés színház

Elhunyt Felföldi Anikó

2020.01.07. 19:20
Ajánlom
A Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész 81 éves volt. 1966 óta volt az Operettszínház tagja, egyik utolsó szerepét egyenesen neki írták.

Felföldi Anikó 1938. április 28-án született Budapesten. Az ötvenes években felvételizett a Színművészeti Főiskolára, de „túlságosan szépnek és arisztokratikusnak” találták a korszak ideáljaihoz képest, mégis így került a szakmába: modellkedett, és amikor a Filmgyár statisztákat keresett, Tordai Terivel és Moór Marival együtt rá is felfigyeltek. Apró, egymondatos szerepekkel kezdte a Nemzeti Színházban. Néhány éven belül a Fővárosi Operettszínház legismertebb művészévé vált, itt első szerepe a Csókolj meg Katám című darabban volt. Musical- és operettfőszerepeket egyaránt játszott: „Imádom az operettet, mert csillogó, mesésen fényes, de a musicalbe szerelmes vagyok.” Tánctudását pedig szubrett szerepekben kamatoztatta. „Mindenki tudja rólam, hogy hűséges típus vagyok” – mondta arról, miért maradt fél évszázadon át az Operett oszlopos tagja.

Felföldi Anikó 80

1959, Nagymező utca 17., Budapest Táncpalota (Moulin Rouge), Sárosi Katalin táncdalénekes és Felföldi Anikó színművésznő. (Fotó/Forrás: FORTEPAN)

Éveken át vendégszerepelt Triesztben, és a világ számos más pontján. A Magyarok Világszövetségével tíz éven keresztül koncertezett világszerte, mint „a magyar kultúra utazó nagykövete”. 2014-ben kifejezetten neki készült az Amerikai komédia egyik karaktere, Mrs. Irene Roe, a „fékezhetetlen életkedvű asszony”.

A hang az alap, az az egy, a játék az kettő, a tánc az három. Mindebben jól érezni magad, az négy

– vallotta.

Filmjei között van a Felfelé a lejtőn, a Pesti háztetők, az Egyiptomi történet és a Meztelen diplomata, valamint a Germinál című alkotások.

Felföldi Anikó 80

Felföldi Anikó (Fotó/Forrás: Schumy Csaba /DFP.hu / Budapesti Operettszínház)

Két évvel ezelőtt, 2018. április 26-án a Budapesti Operettszínházban nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték, ekkor Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem nevében díszoklevelet adott át neki. „Valójában soha nem foglalkoztatott különösebben a korom. Tudomásul kell venni, hogy múlik az idő. Azt vallom, mindent úgy és akkor kell megélni, ahogy azt a sors eléd teszi.”

Elismerései: Jászai Mari-díj (1979), Déryné-díj, Bársony Rózsi Emlékgyűrű, Életműdíj (2006), Érdemes Művész kitüntetés (1984), a Budapesti Operettszínház örökös tagja (1994).

2020 januárjában hunyt el, 82. életévében Felföldi Anikót a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti.

Utolsó interjúnk 2018-ban, 80. születésnapja után jelent meg vele.

Állatkerttől az Operettszínházig - Felföldi Anikó 80

Kapcsolódó

Állatkerttől az Operettszínházig - Felföldi Anikó 80

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Felföldi Anikót a felújított Amerikai komédia bemutatóján köszöntötte a társulat. A jubileum és a bemutató kapcsán az élet kis és nagy dolgairól beszélgettünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bűnügy

Ennyibe kerül valakit ököllel megütni az operaházban

Fizetnie kell a nézőnek, aki megütötte a közönség egy másik tagját a brit Királyi Operaházban.
Zenés színház opera

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.
Zenés színház hír

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.
Zenés színház alan gilbert

A Svéd Királyi Operaház zeneigazgatója lett Alan Gilbert

A svédek első számú operaháza bejelentette, hogy 2021 tavaszától Alan Gilbert veszi át a zeneigazgatói posztot az intézményben.
Zenés színház aj vej-vej

Aj Vej-vej Rómában rendezi első operáját

Puccini Turandot című operáját rendezi meg Rómában Aj Vej-vej kínai művész, aki ezzel az előadással debütál operarendezőként.