Zenés színház

Elhunyt Felföldi Anikó

2020.01.07. 19:20
Ajánlom
A Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész 81 éves volt. 1966 óta volt az Operettszínház tagja, egyik utolsó szerepét egyenesen neki írták.

Felföldi Anikó 1938. április 28-án született Budapesten. Az ötvenes években felvételizett a Színművészeti Főiskolára, de „túlságosan szépnek és arisztokratikusnak” találták a korszak ideáljaihoz képest, mégis így került a szakmába: modellkedett, és amikor a Filmgyár statisztákat keresett, Tordai Terivel és Moór Marival együtt rá is felfigyeltek. Apró, egymondatos szerepekkel kezdte a Nemzeti Színházban. Néhány éven belül a Fővárosi Operettszínház legismertebb művészévé vált, itt első szerepe a Csókolj meg Katám című darabban volt. Musical- és operettfőszerepeket egyaránt játszott: „Imádom az operettet, mert csillogó, mesésen fényes, de a musicalbe szerelmes vagyok.” Tánctudását pedig szubrett szerepekben kamatoztatta. „Mindenki tudja rólam, hogy hűséges típus vagyok” – mondta arról, miért maradt fél évszázadon át az Operett oszlopos tagja.

Felföldi Anikó 80

1959, Nagymező utca 17., Budapest Táncpalota (Moulin Rouge), Sárosi Katalin táncdalénekes és Felföldi Anikó színművésznő. (Fotó/Forrás: FORTEPAN)

Éveken át vendégszerepelt Triesztben, és a világ számos más pontján. A Magyarok Világszövetségével tíz éven keresztül koncertezett világszerte, mint „a magyar kultúra utazó nagykövete”. 2014-ben kifejezetten neki készült az Amerikai komédia egyik karaktere, Mrs. Irene Roe, a „fékezhetetlen életkedvű asszony”.

A hang az alap, az az egy, a játék az kettő, a tánc az három. Mindebben jól érezni magad, az négy

– vallotta.

Filmjei között van a Felfelé a lejtőn, a Pesti háztetők, az Egyiptomi történet és a Meztelen diplomata, valamint a Germinál című alkotások.

Felföldi Anikó 80

Felföldi Anikó (Fotó/Forrás: Schumy Csaba /DFP.hu / Budapesti Operettszínház)

Két évvel ezelőtt, 2018. április 26-án a Budapesti Operettszínházban nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték, ekkor Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem nevében díszoklevelet adott át neki. „Valójában soha nem foglalkoztatott különösebben a korom. Tudomásul kell venni, hogy múlik az idő. Azt vallom, mindent úgy és akkor kell megélni, ahogy azt a sors eléd teszi.”

Elismerései: Jászai Mari-díj (1979), Déryné-díj, Bársony Rózsi Emlékgyűrű, Életműdíj (2006), Érdemes Művész kitüntetés (1984), a Budapesti Operettszínház örökös tagja (1994).

2020 januárjában hunyt el, 82. életévében Felföldi Anikót a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti.

Utolsó interjúnk 2018-ban, 80. születésnapja után jelent meg vele.

Állatkerttől az Operettszínházig - Felföldi Anikó 80

Kapcsolódó

Állatkerttől az Operettszínházig - Felföldi Anikó 80

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Felföldi Anikót a felújított Amerikai komédia bemutatóján köszöntötte a társulat. A jubileum és a bemutató kapcsán az élet kis és nagy dolgairól beszélgettünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.
Zenés színház gyász

101 éves korában elhunyt Jurenák Ida, az Operaház legidősebb tagja

Az énekkar egykori szólamvezetője élete utolsó éveit az Ódry Árpád Művészotthonban töltötte, haláláról a Magyar Állami Operaház adott hírt.