Zenés színház

Elhunyt Felföldi Anikó

2020.01.07. 19:20
Ajánlom
A Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész 81 éves volt. 1966 óta volt az Operettszínház tagja, egyik utolsó szerepét egyenesen neki írták.

Felföldi Anikó 1938. április 28-án született Budapesten. Az ötvenes években felvételizett a Színművészeti Főiskolára, de „túlságosan szépnek és arisztokratikusnak” találták a korszak ideáljaihoz képest, mégis így került a szakmába: modellkedett, és amikor a Filmgyár statisztákat keresett, Tordai Terivel és Moór Marival együtt rá is felfigyeltek. Apró, egymondatos szerepekkel kezdte a Nemzeti Színházban. Néhány éven belül a Fővárosi Operettszínház legismertebb művészévé vált, itt első szerepe a Csókolj meg Katám című darabban volt. Musical- és operettfőszerepeket egyaránt játszott: „Imádom az operettet, mert csillogó, mesésen fényes, de a musicalbe szerelmes vagyok.” Tánctudását pedig szubrett szerepekben kamatoztatta. „Mindenki tudja rólam, hogy hűséges típus vagyok” – mondta arról, miért maradt fél évszázadon át az Operett oszlopos tagja.

Felföldi Anikó 80

1959, Nagymező utca 17., Budapest Táncpalota (Moulin Rouge), Sárosi Katalin táncdalénekes és Felföldi Anikó színművésznő. (Fotó/Forrás: FORTEPAN)

Éveken át vendégszerepelt Triesztben, és a világ számos más pontján. A Magyarok Világszövetségével tíz éven keresztül koncertezett világszerte, mint „a magyar kultúra utazó nagykövete”. 2014-ben kifejezetten neki készült az Amerikai komédia egyik karaktere, Mrs. Irene Roe, a „fékezhetetlen életkedvű asszony”.

A hang az alap, az az egy, a játék az kettő, a tánc az három. Mindebben jól érezni magad, az négy

– vallotta.

Filmjei között van a Felfelé a lejtőn, a Pesti háztetők, az Egyiptomi történet és a Meztelen diplomata, valamint a Germinál című alkotások.

Felföldi Anikó 80

Felföldi Anikó (Fotó/Forrás: Schumy Csaba /DFP.hu / Budapesti Operettszínház)

Két évvel ezelőtt, 2018. április 26-án a Budapesti Operettszínházban nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték, ekkor Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem nevében díszoklevelet adott át neki. „Valójában soha nem foglalkoztatott különösebben a korom. Tudomásul kell venni, hogy múlik az idő. Azt vallom, mindent úgy és akkor kell megélni, ahogy azt a sors eléd teszi.”

Elismerései: Jászai Mari-díj (1979), Déryné-díj, Bársony Rózsi Emlékgyűrű, Életműdíj (2006), Érdemes Művész kitüntetés (1984), a Budapesti Operettszínház örökös tagja (1994).

2020 januárjában hunyt el, 82. életévében Felföldi Anikót a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti.

Utolsó interjúnk 2018-ban, 80. születésnapja után jelent meg vele.

Állatkerttől az Operettszínházig - Felföldi Anikó 80

Kapcsolódó

Állatkerttől az Operettszínházig - Felföldi Anikó 80

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Felföldi Anikót a felújított Amerikai komédia bemutatóján köszöntötte a társulat. A jubileum és a bemutató kapcsán az élet kis és nagy dolgairól beszélgettünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

"...sajnálom, Marci" - Földes Eszter búcsúzik a Karinthy Színház művészeti vezetésétől

Facebook oldalán adta hírül Földes Eszter, hogy a továbbiakban nem őt bízzák meg a Karinthy Színház művészeti vezetésével. Arról, hogy színművészként folytatja-e a munkát a társulatban még nem tudott nyilatkozni.
Klasszikus

Bősze Ádám: Félelmetes, ami van, de kíváncsi vagyok, hogyan jövünk ki belőle

Bár stand-up műsorai leálltak, a rádióban továbbra is rengeteget dolgozik. Azt állítja, ez szerencse, mert rettentően félne attól, ha semmit se kéne csinálnia. A Fidelio interjúsorozatában Bősze Ádám műsorvezetővel, zenei antikváriussal beszélgettünk, túlélésről, szorongásról, kíváncsiságról.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Zenés színház EstiDalPosta

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Zenés színház magazin

„Mert kell egy hely” – Rekordot döntött a pécsi Padlás

A mai napon tartották volna A padlás 150. előadását a Pécsi Nemzeti Színházban. Noha a függöny a vírushelyzet miatt nem gördülhetett fel, Böhm György rendezése így is magyar színháztörténeti rekorder, hiszen ilyen szériát még nem ért meg egyetlen vidéki színház előadása sem.
Zenés színház videó

Nessun dorma, más szöveggel – László Boldizsár szellemes operaáriával buzdít, hogy maradj otthon

Vírusirtás, vírusirtás – énekli az operaénekes, aki a Nessun dorma különös szövegátiratával csak annyit kér: ha lehet, ne menj el otthonról, moss kezet sűrűn, és tartsd be az előírásokat.
Zenés színház hír

Plácido Domingónak pozitív lett a koronavírus tesztje

A világhírű spanyol operaénekes saját Facebook-oldalán tette közzé a hírt.