Zenés színház

Elhunyt Joan Sutherland

2010.10.11. 19:03
Ajánlom
A világhírű ausztrál szopránt családja tájékoztatása szerint Genf melletti otthonában, hosszan tartó betegség után, nyolcvanhárom éves korában vasárnap érte a halál.

Az énekesnő 1926. november 7-én született Sydneyben. Énekelni és zongorázni elég későn, 19 éves korától tanította édesanyja. Tanulmányait később Londonban, a Royal College of Music magánének szakán folytatta. Eredetileg mezzoszoprán énekhangját fejlesztették fel koloratúr szopránná. 1952-ben a brit fővárosban debütált a Covent Gardenben mint A varázsfuvola Első Hölgye. 1954-től kezdve a Királyi Operaház tagjaként a szopránrepertoár legnagyobb szerepeit énekelte.

Házasságot kötött zongorakísérőjével, Richard Bonynge-gal, aki később neves karmesterré vált. Kapcsolatuk szakmai vonatkozásban is gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen tulajdonképpen Bonynge fedezte fel nejében a tehetséget a bel canto szerepekhez, ő vezette be feleségét az olasz bel canto stílusvilágba, s énekgyakorlatokat is írt számára, amelyek segítettek biztosan uralnia ezt az előadásmódot. Az énekesnő Donizetti Lammermoori Luciájának címszerepében aratott átütő sikert 1959-ben: ezzel kezdődött fantasztikus nemzetközi karrierje. Ugyanezzel a darabbal debütált a milánói Scalában is 1961-ben, majd következtek a világ jelentős operaházai. Az 1962-es Scala-premieren Sutherland énekelte Semiramis szerepét Rossini két felvonásos operájában. E címszerep később is gyakran megtalálta az énekesnőt: férje vezényletével hét felvétel is forgalomban van.

Saját társulatával az 1965-66-os szezonban Ausztráliában turnézott. Az együttes tagjai között szerepelt a fiatal Pavarotti is, aki úgy nyilatkozott: minden kétséget kizáróan Sutherlandé az évszázad szoprán hangja.

A londoni Decca cég lemezszerződést is kötött az énekesnővel, a felvételeken legfontosabb operaszerepei találhatók olyan zeneszerzőktől, mint Bellini, Donizetti, Meyerbeer vagy Händel. Férje 1976 és 1986 között a Sydney-i Opera igazgatója lett, így Sutherland is gyakran lépett fel ott.

Számos rangos elismerés után 1979-ben az ünnepelt művésznő megkapta a Brit Birodalom lovagi címét. 1990. október 2-án Meyerbeer Hugenották című művében búcsúzott el a színpadtól Sydneyben. Ezután szívesen foglalkozott fiatal énekesekkel, így a kilencvenes években Budapesten, a Magyar Állami Operaházban is tartott rövid mesterkurzust.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!