Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

2023.02.05. 13:10
Ajánlom
A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.

A Berlini Állami Opera tette közzé február 4-én, hogy egykori igazgatójuk, a neves opera- és színházi rendező életének nyolcvankettedik évében elhunyt. Méltatásukban kiemelték: Jürgen Flimm színháza nagy egzisztenciális kérdéseket tett fel, miközben mindvégig az ember maradt a középpontjában.

Jürgen Flimm 1941-ben született Gießenben, Kölnben nőtt fel, ahol színház- és irodalomtudományi, valamint szociológiai tanulmányokat folytatott. Pályája a Müncheni Kammerspielénél indult rendezőasszisztensként, de hamarosan több német nagyvárosban is rendezett előadásokat. 1978-ban vitt színre először operát, Luigi Nono egy művét mutatta be Frankfurtban, és bár a későbbiekben is működött prózai színházi alkotóként (többek között Shakespeare, Lessing, Goethe, Büchner, Csehov és más szerzők műveit, valamint filmeket is rendezett), legnagyobb sikereit ebben a műfajban érte el.

Szoros együttműködést folytatott Nikolaus Harnoncourt-ral, akivel a kétezres években a Zürichi Opera számos ikonikus előadását hozták létre,

de rendezett a Metropolitan Operában, a londoni Királyi Operaházban, a milánói Scalában és a Bécsi Állami Operában is. 2000-ben ő állította színre a Bayreuthi Ünnepi Játékok új Ring-produkcióját.

Színházigazgatói pályája Kölnben indult, 1979-ben, 1985-től pedig tizenöt éven át a Hamburgi Thalia Színházat vezette. 2006 és 2010 között a Salzburgi Ünnepi Játékok művészeti igazgatója volt, majd 2010 és 2018 között a Berlini Állami Opera élén állt. Nyolcéves felújítás után az ő igazgatósága alatt nyílt újra az operaház épülete 2017-ben. Alkotói munkássága mellett Jürgen Flimm tanárként is jelentős volt, a Hamburgi Egyetem professzorként működött, de oktatott amerikai egyetemeken, a Harvardon és a New York-i Egyetemen is, és több könyvet is publikált. 1999 és 2003 között a Német Színházi Szövetség elnöke volt.

Mindig fontos volt számára, hogy kapcsolatban maradjon a jelennel, és hogy a színházat a mindenkori életünk elidegeníthetetlen részének tekintse

– zárja megemlékezését a Berlini Állami Opera.

A Zürichi Opera Don Giovanni-produkciója. A rendező Jürgen Flimm, a karmester Nikolaus Harnoncourt. Leporello szerepét Polgár László énekli.

Ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat a téma érzékenysége miatt.

Fejléckép: Jürgen Film (Forrás: Bernd Thissen / Berlini Állami Opera)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Zenés színház gyász

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház ajánló

Dichterliebe – A tizenkét óriás: egy különös szerelem története különleges módon elevenedik meg az Átriumban

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása az Átriumban.
Zenés színház interjú

„Anne akkor fogott bele az írásba, amikor még volt remény” – beszélgetés Süle Dalmával

Április 7-én, nagypénteken Feltámadás címmel tartanak ünnepi koncertet, április 16-án pedig a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tűzik műsorra Grigori Frid Anne Frank naplója című mono-operáját.
Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.