Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

2023.02.05. 13:10
Ajánlom
A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.

A Berlini Állami Opera tette közzé február 4-én, hogy egykori igazgatójuk, a neves opera- és színházi rendező életének nyolcvankettedik évében elhunyt. Méltatásukban kiemelték: Jürgen Flimm színháza nagy egzisztenciális kérdéseket tett fel, miközben mindvégig az ember maradt a középpontjában.

Jürgen Flimm 1941-ben született Gießenben, Kölnben nőtt fel, ahol színház- és irodalomtudományi, valamint szociológiai tanulmányokat folytatott. Pályája a Müncheni Kammerspielénél indult rendezőasszisztensként, de hamarosan több német nagyvárosban is rendezett előadásokat. 1978-ban vitt színre először operát, Luigi Nono egy művét mutatta be Frankfurtban, és bár a későbbiekben is működött prózai színházi alkotóként (többek között Shakespeare, Lessing, Goethe, Büchner, Csehov és más szerzők műveit, valamint filmeket is rendezett), legnagyobb sikereit ebben a műfajban érte el.

Szoros együttműködést folytatott Nikolaus Harnoncourt-ral, akivel a kétezres években a Zürichi Opera számos ikonikus előadását hozták létre,

de rendezett a Metropolitan Operában, a londoni Királyi Operaházban, a milánói Scalában és a Bécsi Állami Operában is. 2000-ben ő állította színre a Bayreuthi Ünnepi Játékok új Ring-produkcióját.

Színházigazgatói pályája Kölnben indult, 1979-ben, 1985-től pedig tizenöt éven át a Hamburgi Thalia Színházat vezette. 2006 és 2010 között a Salzburgi Ünnepi Játékok művészeti igazgatója volt, majd 2010 és 2018 között a Berlini Állami Opera élén állt. Nyolcéves felújítás után az ő igazgatósága alatt nyílt újra az operaház épülete 2017-ben. Alkotói munkássága mellett Jürgen Flimm tanárként is jelentős volt, a Hamburgi Egyetem professzorként működött, de oktatott amerikai egyetemeken, a Harvardon és a New York-i Egyetemen is, és több könyvet is publikált. 1999 és 2003 között a Német Színházi Szövetség elnöke volt.

Mindig fontos volt számára, hogy kapcsolatban maradjon a jelennel, és hogy a színházat a mindenkori életünk elidegeníthetetlen részének tekintse

– zárja megemlékezését a Berlini Állami Opera.

A Zürichi Opera Don Giovanni-produkciója. A rendező Jürgen Flimm, a karmester Nikolaus Harnoncourt. Leporello szerepét Polgár László énekli.

Ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat a téma érzékenysége miatt.

Fejléckép: Jürgen Film (Forrás: Bernd Thissen / Berlini Állami Opera)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Folyamatos tanulás – interjú Kállai Ernővel, az Opera koncertmesterével

Nyolc éve a Magyar Állami Operaház Zenekarának koncertmestere, nemrég pedig ismét szólistaként hallhatta a közönség Kállai Ernőt, aki a 2023/24-es évadban az év zenekari művésze címet is kiérdemelte.
Zenés színház videó

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.
Zenés színház gyász

Elhunyt Jantyik Csaba

Az ötvenkilenc éves színművészt, a Budapesti Operettszínház társulatának tagját hosszan tartó betegség után, május 16-án érte a halál – tette közzé a hírt az intézmény.
Zenés színház hír

Haja Zsolt a következő évad Kamaraénekese az Operában

A kiváló baritont a szerdai Borisz Godunov-előadás tapsrendje alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy az Angol100 szezonban ő is a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje lesz.
Zenés színház interjú

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.