Zenés színház

Elhunyt Lippai László

2022.02.23. 10:20
Ajánlom
A színművészt hosszú, súlyos betegség után, 62 éves korában érte a halál – tudatta a Madách Színház.

Lippai László 1959. december 28-án született Budapesten, 1985-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A főiskola elvégzése után a Madách Színházhoz szerződött, majd 1990-től szabadúszó lett. Megfordult többek között a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a Játékszínben, a Musical Színházban és a Piccolo Színházban is.

Száznál is több színházi szerepe közül kiemelkedett a József és a színes szélesvásznú álomkabát címszerepe, a Cabaret Konferansziéja, a Chicago Mary Sunshine-ja, Az Operaház Fantomja Monsieur Andréja vagy a Producerek Carmen Ghiája.

Olyan klasszikus magyar drámákban is láthatta a közönség, mint például Az ember tragédiája, A néma levente, az Énekes madár vagy a Beszterce ostroma.

A színház mellett a vásznon is találkozhattak vele a nézők, például a Vademberekben, a Hatásvadászokban, a Te rongyos életben és a Hamis a babában. Emellett tévéfilmekben is szívesen vállalt szerepet, többek között olyan kultikus alkotásokban, mint az Angyalbőrben vagy a Kisváros.

Az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínészként filmekben és sorozatokban egyaránt hallható volt, valamint ő kölcsönözte Son Goku hangját a ’80-90-es évek kultikus anime-sorozatában, a Dragon Ballban.

Munkája mellett szenvedélyes foci- és teniszrajongó volt, A Vasas öregfiúk és a Színészválogatott csapatának tagjaként számos elismerést szerzett, de kipróbálta a golfot, az autóversenyzést, a futást és a a strandröplabdát is.

Lippai Lászlót a Madách Színház saját halottjának tekinti.

Fejléckép: Lippai László (fotó: Jardek Szabina / Madách Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.