Zenés színház

Elhunyt Mihálkovics Tivadar

2022.10.17. 09:30
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház egykori főtitkárát, a magyarországi Wagner Társaság egykori elnökét kilencvenéves korában érte a halál – tette közzé a hírt a dalszínház.

Mihálkovics Tivadar 1956-ban vadászkürt szakon végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában. Palló Imre igazgatása alatt, 1958-ban súgóként került az Operaházba, 26 éves korában, majd 1975-ben Lukács Miklós igazgató fősúgónak nevezte ki. A magánénekesek kezdeményezésére, Petrovics Emil akkori főigazgató nevezte ki művészeti titkárnak 1987-ben. Pár év múlva elnyerte a művészeti főtitkári címet.

Közben a napi feladatai mellett fogadta az előadásokon megjelent hazai és külföldi protokollvendégeket: államfőket, királyokat, minisztereket, többek közötte II. Erzsébetet és férjét,

Diana hercegnét, Beatrix holland királynőt, valamint Zsófia spanyol királynét. Művészek, igazgatók és protokollvendégek is támaszkodtak szaktudására.

45 évi közalkalmazotti viszony után főtitkárként 1997-ben nyugdíjba vonult, de még 10 éven át továbbra is ellátta az esti titkársági ügyeletet és az esti protokollfeladatokat. Munkáját 2009-ben Magyar Bronz Érdemkereszttel ismerték el. Több mint fél évszázados áldozatos munkájával Mihálkovics Tivadar neve összeforrott a Magyar Állami Operaházzal.

Mihálkovics Tivadar a Wagner Társaság elnöki, majd tiszteletbeli elnöki tisztségét is betöltötte. Erről így nyilatkozott a társaság Hírmondó című lapjának 2010. tavaszi számában:

Wagner az első számú kedvencem, a családom generációk óta Wagner-, illetve Mozart-rajongó volt. A Wagner Társaságot pedig nagyszerű dolognak tartom. Csodálom vezetőinek ügyszeretetét, elkötelezettségét és munkabírását.

Emlékét az Eiffel Műhelyházban a róla elnevezett protokollfolyosó őrzi.

Fejléckép: Mihálkovics Tivadar (forrás: Magyar Állami Operaház)

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Monumentális regényből grandiózus opera – Háború és béke az Operaházban

A világhírű operarendező, Calixto Bieito sodró lendületű színrevitelében, a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban először mutatja be Magyarországon Prokofjev Háború és béke című operáját 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház hír

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.