Zenés színház

Elhunyt Nina Mula

2011.12.29. 17:33
Ajánlom
Nyolcvanadik születésnapja, november 23. után egy hónappal elhunyt Nina Mula, a tiranai opera szólistája, többszörösen kitüntetett művész és zenepedagógus.

Nina Mula energikus asszony, az elkötelezett művész modellje volt. Oroszországban született 1931-ben, 18 évesen fölvették a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumba, ahol 1950 és 1955 között tanult énekelni. Ott ismerkedett meg Avni Mula albán tenoristával, zeneszerzővel, akihez 1957-ben feleségül ment és Albániába költözött vele.

A tiranai operaház vezető szopránja lett, énekelt többek között az Anyegin, A sevillai borbély, a Figaro házassága, a Carmen, a Bohémélet, valamint a Mrika és a Szkander bég című albán operákban. Nina Mula az Operaházból való nyugdíjazása után élete utolsó napjaiig tanította a fiatal operaénekes generációt. Többszörösen elismert művész, többek között a Művészet lovagja kitüntetés birtokosa volt.

Az énekesnőt a Tiranai Opera előcsarnokában ravatalozták fel, több ezren adták meg neki a végtisztességet, köztük Albánia vezetői. Sali Berisha albán miniszterelnök a kondoleáló könyvbe azt írta, hogy "Nina Mula elment, de mi emlékezni fogunk rá, mint olyan nagyságra, aki örökségül az országra hagyta kiváló művészetét". Halálakor Bamir Topi albán elnök azt mondta, hogy Nina Mula az albán művészeti élet kiemelkedő személyisége volt és családjával együtt nagyban hozzájárult az ország kulturális életének gazdagításához.

Nina Mula férje, Avni Mula népszerű énekes és zeneszerző, leánya, Inva Mula nemzetközi hírű lírai koloratúrszoprán. Inva Mula a párizsi Bastille Opera 2009/2010-es évadában francia és olasz operák vezető szerepeit énekelte. Korábban énekversenyeket nyert Tiranában, Bukarestben, Barcelonában és Párizsban 1993-ban, a Plácido Domingo alapította első Operálián. Énekelt Los Angelesben, Tokióban, Bilbaóban, Torontóban, rendszeres fellépő a milanói Scalában és a nyári operaesteken a veronai Arénában.


    

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.