Zenés színház

Elhunyt Richard Van Allan

2008.12.13. 00:00
Ajánlom
A 73 éves brit operaénekes legismertebb szerepe a Don Giovanni Leporellója, a Borisz Godunov címszerepe és A Mikádó Pooh-Bah karaktere volt.

Richard Van Allan 1935-ben született. Az anyakönyvben még Alan Jones áll, a művésznevet később azért kellett felvennie, mert a színészszakszervezetnek már volt egy Alan Jones nevű tagja. Középiskolai tanulmányait félbehagyva jelentkezett a rendőrséghez, majd Németországban töltötte katonai idejét. A háború után visszatért az iskolapadba, és Worcesterben, a tanárképző főiskolán és a birminghami zeneművészeti főiskolán szerzett diplomát. 1964-ben lett a Glyndebourne Festival Opera kórusának tagja. Két évvel később debütált Mozart Varázsfuvolájában, és 1971-ben lépett fel először a Covent Gardenben. A brit basszbariton a a világ nagy operaházainak rendszeres vendége volt, énekelt a párizsi Opéra Nationalban, a Buenos Aires-i Teatro Colón színpadán és a Metropolitanben. 1986 és 2001 között a Nemzeti Operastúdió vezetője volt. 2001-ben a Brit Birodalom lovagjává ütötték. Az English National Opera 1994-es Don Quixote előadásában, ami 1931 óta a mű első professzionális produkciója volt az Egyesült Királyságban, valamint a mű ausztrál premierjén is ő alakította Massenet operájában a „búsképű lovagot”. 2002-ben azonban nem szélmalomharcot vívott az Európai Bíróságon a belga hatóságok ellen annak érdekében, hogy a Nagy-Britanniában már befizetett egészségügyi járulékot ne vonják le még egyszer a fellépti díjakból. Richard Van Allan utolsó fellépésére két évvel ezelőtt, az Edinburghi Nemzetközi Fesztiválon került sor A nürnbergi mesterdalnokokban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.
Zenés színház ajánló

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.