Zenés színház

Elhunyt Rózsa Vera

2010.10.19. 19:23
Ajánlom
Londoni otthonában, életének 96. évében elhunyt a világhírű magyar zenepedagógus, énektanár, alt énekesnő, az angol királynő kitüntetettje.

Rózsa Vera a budapesti Zeneakadémián többek között Kodály Zoltán tanítványa volt. Első férje, a tragikus sorsú holokausztáldozat, Weiner László Kodály egyik kedvence volt. Rózsa 1945 óta élt külföldön, számos országban tanított, mások mellett Sarah Walker, Kiri Te Kanawa, Agathe Martel, Anne Sofie von Otter, Ileana Cotrubas, Agathe Martel, Karita Mattila, Dorothea Röschmann, Tom Krause, Martina Bovet, Komlósi Ildikó is tanítványai voltak.

A művésznő első és meghatározó fellépései közé tartozott az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) keretében Händel Judás Makkabeus című oratóriumának előadásán az egyik zsidó nő szerepe - az előadást későbbi zeneszerző férje vezényelte. 1943-ban debütált Cherubinóként Mozart Figaro házassága című operájában az OMIKE operaegyüttesében.

A kiváló karmester, Weiner László deportálása után Rózsa Vera egy darabig bujkált, majd a svéd nagykövetségen dolgozott, ahol Raoul Wallenberg a nácizmus üldözötteinek menekítő akcióit szervezte. 1945-1946 között az Magyar Állami Operaház, 1946-51-ben a bécsi Staatsoper tagja volt. A háború alatt szerzett betegsége miatt nem tudott nagyobb szerepeket vállalni, így egyre inkább a tanítás felé fordult. Dalénekesként is elismert volt, számos modern mű bemutatója fűződik a nevéhez.

1954-től Londonban élt, dalesteket adott és a Royal Manchester College of Music tanára lett, ahol tíz évig tanított. Később a London Opera Centre, a párizsi Opera Studio, majd Londonban a Guildhall School of Music professzora lett. A világ sok táján tartott mesterkurzusokat, számos verseny zsűrijében figyelhette a fiatal énekeseket. Tanárként mindig zenei és művészi oldalról közelítette meg a technikai problémákat. Kiválóan zongorázott, transzponált, az órák többségén ő kísérte a növendékeket. Minden növendékénél az illető saját egyéniségét és hangját kívánta megtalálni, sohasem a saját egyéniségét vagy hangzásideálját próbálta ráerőltetni.

Második férjével, a brit David Nordellel 1955-ben költöztek Londonba, ahol Rózsa Vera énektanítással foglalkozott. A londoni Guildhall School of Music and Drama tanáraként kezdett mesterkurzusokat tartani jó néhány országban, később magántanárként folytatta munkáját. 1991-ben a Brit Birodalom Rendjének Tisztje kitüntetést kapta, 1992-ben a Zeneakadémia Arany Medálját, 1999-ben pedig London díszpolgárának választották - ezt a címet rajta kívül magyarként csak Kossuth Lajosnak adományozták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Szeretem az életem úgy, ahogy van”

Mozgalmasan kezdődik az évad Jónás Andrea számára. Próbál a Furcsa pár női változatásban és mindemellett önálló esttel készül. Október 3-án várja a közönséget Élek! címmel a Gaál Erzsébet Stúdióban.
Zenés színház hír

Tapssal tüntettek a nem biztonságos körülmények ellen a madridi operaházban

A Teatro Real közönsége úgy vélte, túl közel ültették őket egymáshoz, tapssal jelezték elégedetlenségüket. Addig-addig, hogy az előadást el sem lehetett kezdeni.
Zenés színház ajánló

Színháztörténetet írt a József Attila Színház

Vállaltan szubjektív beszámoló a „Színház” tollából. Sokszor leírtuk mi magunk is, ahogy mesélik is rólunk: nem csupán egy színház vagyunk, hanem A JASZ-Család. Nem túlzó a jelző, hisz szeretjük egymást, de néha őrületbe kergetjük a másikat.
Zenés színház ajánló

Szerelem, féltékenység és rengeteg humor - látványos revü-operettel indul az évad a Miskolci Nemzeti Színházban

A Bál a Savoyban Ábrahám Pál egyik legnépszerűbb, napjainkban is Európa szerte játszott operettje. A bohózati fordulatokban bővelkedő mulatságos féltékenységi történet helyszínét Szőcs Artur rendezése Nizzából Londonba teszi át. A mediterrán – olasz és spanyol – motívumokból építkező zenei anyagban számos népszerű sláger is felcsendül.
Zenés színház hír

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.