Zenés színház

Elhunyt Rózsa Vera

2010.10.19. 19:23
Ajánlom
Londoni otthonában, életének 96. évében elhunyt a világhírű magyar zenepedagógus, énektanár, alt énekesnő, az angol királynő kitüntetettje.

Rózsa Vera a budapesti Zeneakadémián többek között Kodály Zoltán tanítványa volt. Első férje, a tragikus sorsú holokausztáldozat, Weiner László Kodály egyik kedvence volt. Rózsa 1945 óta élt külföldön, számos országban tanított, mások mellett Sarah Walker, Kiri Te Kanawa, Agathe Martel, Anne Sofie von Otter, Ileana Cotrubas, Agathe Martel, Karita Mattila, Dorothea Röschmann, Tom Krause, Martina Bovet, Komlósi Ildikó is tanítványai voltak.

A művésznő első és meghatározó fellépései közé tartozott az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) keretében Händel Judás Makkabeus című oratóriumának előadásán az egyik zsidó nő szerepe - az előadást későbbi zeneszerző férje vezényelte. 1943-ban debütált Cherubinóként Mozart Figaro házassága című operájában az OMIKE operaegyüttesében.

A kiváló karmester, Weiner László deportálása után Rózsa Vera egy darabig bujkált, majd a svéd nagykövetségen dolgozott, ahol Raoul Wallenberg a nácizmus üldözötteinek menekítő akcióit szervezte. 1945-1946 között az Magyar Állami Operaház, 1946-51-ben a bécsi Staatsoper tagja volt. A háború alatt szerzett betegsége miatt nem tudott nagyobb szerepeket vállalni, így egyre inkább a tanítás felé fordult. Dalénekesként is elismert volt, számos modern mű bemutatója fűződik a nevéhez.

1954-től Londonban élt, dalesteket adott és a Royal Manchester College of Music tanára lett, ahol tíz évig tanított. Később a London Opera Centre, a párizsi Opera Studio, majd Londonban a Guildhall School of Music professzora lett. A világ sok táján tartott mesterkurzusokat, számos verseny zsűrijében figyelhette a fiatal énekeseket. Tanárként mindig zenei és művészi oldalról közelítette meg a technikai problémákat. Kiválóan zongorázott, transzponált, az órák többségén ő kísérte a növendékeket. Minden növendékénél az illető saját egyéniségét és hangját kívánta megtalálni, sohasem a saját egyéniségét vagy hangzásideálját próbálta ráerőltetni.

Második férjével, a brit David Nordellel 1955-ben költöztek Londonba, ahol Rózsa Vera énektanítással foglalkozott. A londoni Guildhall School of Music and Drama tanáraként kezdett mesterkurzusokat tartani jó néhány országban, később magántanárként folytatta munkáját. 1991-ben a Brit Birodalom Rendjének Tisztje kitüntetést kapta, 1992-ben a Zeneakadémia Arany Medálját, 1999-ben pedig London díszpolgárának választották - ezt a címet rajta kívül magyarként csak Kossuth Lajosnak adományozták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!