Zenés színház

Elhunyt Rózsa Vera

2010.10.19. 19:23
Ajánlom
Londoni otthonában, életének 96. évében elhunyt a világhírű magyar zenepedagógus, énektanár, alt énekesnő, az angol királynő kitüntetettje.

Rózsa Vera a budapesti Zeneakadémián többek között Kodály Zoltán tanítványa volt. Első férje, a tragikus sorsú holokausztáldozat, Weiner László Kodály egyik kedvence volt. Rózsa 1945 óta élt külföldön, számos országban tanított, mások mellett Sarah Walker, Kiri Te Kanawa, Agathe Martel, Anne Sofie von Otter, Ileana Cotrubas, Agathe Martel, Karita Mattila, Dorothea Röschmann, Tom Krause, Martina Bovet, Komlósi Ildikó is tanítványai voltak.

A művésznő első és meghatározó fellépései közé tartozott az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) keretében Händel Judás Makkabeus című oratóriumának előadásán az egyik zsidó nő szerepe - az előadást későbbi zeneszerző férje vezényelte. 1943-ban debütált Cherubinóként Mozart Figaro házassága című operájában az OMIKE operaegyüttesében.

A kiváló karmester, Weiner László deportálása után Rózsa Vera egy darabig bujkált, majd a svéd nagykövetségen dolgozott, ahol Raoul Wallenberg a nácizmus üldözötteinek menekítő akcióit szervezte. 1945-1946 között az Magyar Állami Operaház, 1946-51-ben a bécsi Staatsoper tagja volt. A háború alatt szerzett betegsége miatt nem tudott nagyobb szerepeket vállalni, így egyre inkább a tanítás felé fordult. Dalénekesként is elismert volt, számos modern mű bemutatója fűződik a nevéhez.

1954-től Londonban élt, dalesteket adott és a Royal Manchester College of Music tanára lett, ahol tíz évig tanított. Később a London Opera Centre, a párizsi Opera Studio, majd Londonban a Guildhall School of Music professzora lett. A világ sok táján tartott mesterkurzusokat, számos verseny zsűrijében figyelhette a fiatal énekeseket. Tanárként mindig zenei és művészi oldalról közelítette meg a technikai problémákat. Kiválóan zongorázott, transzponált, az órák többségén ő kísérte a növendékeket. Minden növendékénél az illető saját egyéniségét és hangját kívánta megtalálni, sohasem a saját egyéniségét vagy hangzásideálját próbálta ráerőltetni.

Második férjével, a brit David Nordellel 1955-ben költöztek Londonba, ahol Rózsa Vera énektanítással foglalkozott. A londoni Guildhall School of Music and Drama tanáraként kezdett mesterkurzusokat tartani jó néhány országban, később magántanárként folytatta munkáját. 1991-ben a Brit Birodalom Rendjének Tisztje kitüntetést kapta, 1992-ben a Zeneakadémia Arany Medálját, 1999-ben pedig London díszpolgárának választották - ezt a címet rajta kívül magyarként csak Kossuth Lajosnak adományozták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

A mentális egészség megőrzéséről szól az újranyíló Capa Központ csoportos kiállítása

Hat hónap után új kiállításokkal nyitja meg kiállítótereit a Capa Központ, ahol május 4-től látható Halász Dániel Budapest Ösztöndíjas sorozata, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok fotográfiái és természetesen Robert Capa képei.
Színház

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Zenés színház

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Plusz

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Egy békacsalád története – Cigány Punkopera az OFF-Biennálén

A Független Színház Magyarország május 16-án tartja Balogh Rodrigó és Illés Márton Békamesék című darabjának ősbemutatóját. Az előadásban énekelve, fájó humorral fűszerezve jelenítik meg egy család három generációjának életét, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom.
Zenés színház magazin

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Az édesanyákat ünnepik a Musical Villamoson

Különleges műsorral köszönti az édesanyákat az immár hatodik koncertjére készülő Musical Villamos. Az online is követhető 50 perces előadáson a nézők személyes üzenetei is elhangzanak.
Zenés színház hír

Ősbemutatóra készül a Madách Színház

Magyarországon eddig még nem látott Andrew Lloyd Webber-musical debütál júniusban a Madách Színház virtuális színpadán. A Vasárnap mondd el Szirtes Tamás rendezésében kerül a nézők elé.
Zenés színház hír

100 éve született Palócz László operaénekes

1955 és 1976 a Magyar Állami Operaház magánénekese volt, éveken át játszott a Szomszédok című teleregényben, Sümeghy úr szerepében.