Zenés színház

Elhunyt Sena Jurinac, az ötvenes évek sztárszopránja

2011.11.23. 18:00
Ajánlom
A nemzetközi hírű szopránt bajorországi, augsburgi otthonában 90 esztendős korában érte a halál.

Sena Jurinac a boszniai Travnikban született, Zágrábban diplomázott, majd az ötvenes éveket követően vált a bécsi közönség kedvencévé. A legendás Mozart-karmester, Karl Böhm szerződtette a bécsi dalszínházhoz, ahol a második világháborút követő három évtized legjobb Mozart-szopránja címet is kivívta. Nemcsak az osztrák fővárosban énekelt, hanem szerte Európában, vendégszerepelt Magyarországon is. Repertoárja azonban nem szorítkozott Mozartra, nagyra tartották a Richard Strauss-művekben nyújtott alakításait is. Különleges szopránja lehetővé tette - amire valószínűleg nincs is más példa a világon - hogy A rózsalovag mindhárom női főszerepét eljátszotta: Marschallint, Octaviant (amit általában mezzók énekelnek) és a lírai szoprán Sophie-t is.

A művésznő idén október 24-én ünnepelte 90. születésnapát, melyet az osztrák közszolgálati rádió is közvetített. Az egyik itt adott interjúban Sena Jurinac elmondta, pályája során az éneklés örömét tartotta a legfontosabbnak, valamint megjegyezte azt is, hogy a karmesterek bár szerették a hangját, féltették is, amiért annyi különböző hangfajt igénylő szerepet vállal. Drámai szerepei között ott megtalálható Don Carlos Erzsébetje és az Otello Desdemonája és a Tannhäuser Erzsébetje is. A legtöbb kritika szerint a háború utáni éveknek legjobb Komponistája volt az Ariadne Naxosban című operában. 1982-ben vonult vissza a Bécsi Állami Operaházból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.