Zenés színház

Elhunyt Sena Jurinac, az ötvenes évek sztárszopránja

2011.11.23. 18:00
Ajánlom
A nemzetközi hírű szopránt bajorországi, augsburgi otthonában 90 esztendős korában érte a halál.

Sena Jurinac a boszniai Travnikban született, Zágrábban diplomázott, majd az ötvenes éveket követően vált a bécsi közönség kedvencévé. A legendás Mozart-karmester, Karl Böhm szerződtette a bécsi dalszínházhoz, ahol a második világháborút követő három évtized legjobb Mozart-szopránja címet is kivívta. Nemcsak az osztrák fővárosban énekelt, hanem szerte Európában, vendégszerepelt Magyarországon is. Repertoárja azonban nem szorítkozott Mozartra, nagyra tartották a Richard Strauss-művekben nyújtott alakításait is. Különleges szopránja lehetővé tette - amire valószínűleg nincs is más példa a világon - hogy A rózsalovag mindhárom női főszerepét eljátszotta: Marschallint, Octaviant (amit általában mezzók énekelnek) és a lírai szoprán Sophie-t is.

A művésznő idén október 24-én ünnepelte 90. születésnapát, melyet az osztrák közszolgálati rádió is közvetített. Az egyik itt adott interjúban Sena Jurinac elmondta, pályája során az éneklés örömét tartotta a legfontosabbnak, valamint megjegyezte azt is, hogy a karmesterek bár szerették a hangját, féltették is, amiért annyi különböző hangfajt igénylő szerepet vállal. Drámai szerepei között ott megtalálható Don Carlos Erzsébetje és az Otello Desdemonája és a Tannhäuser Erzsébetje is. A legtöbb kritika szerint a háború utáni éveknek legjobb Komponistája volt az Ariadne Naxosban című operában. 1982-ben vonult vissza a Bécsi Állami Operaházból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Zenés színház gyász

Elhunyt Busa Tamás operaénekes

A hatvanhat éves művész halálhírét a Magyar Állami Operaház főigazgatója közölte az Origón.