Zenés színház

Elhunyt Stefan Soltész

2022.07.22. 23:20
Ajánlom
A magyar származású karmester halálhírét a Bajor Állami Operaház tette közzé, a dirigens A hallgatag asszony című Richard Strauss-opera vezénylése közben lett rosszul.

Július 22-én, 73 éves korában elhunyt Stefan Soltész, magyar származású karmester.

Stefan Soltész 1949-ben született Nyíregyházán. 1956-ban szüleivel Bécsbe emigrált, ahol a világhírű fiúkórus, a Wiener Sängerknaben tagja lett. Később zongoraművészi, karmesteri és zeneszerzői tanulmányokat folytatott, szintén Bécsben.

Pályáját a Theater an der Wiennél kezdte, majd hamarosan a Bécsi Állami Opera, a Salzburgi Ünnepi Játékok és más osztrák és német zenei intézmények karmestere lett.

Zeneigazgatói posztot töltött be a Braunschweigi Állami Színháznál és az esseni Aalto Színháznál, amelyet 2008-ban az Opernwelt az év operaházának választott.

Emellett Stefan Soltész rendszeresen vezényelt Európa és a többi kontinens jeles operaházaiban.

Stefan Soltész halálhírét a müncheni Bajor Állami Opera tette közzé, elmondásuk alapján a karmester A hallgatag asszony című Richard Strauss operát vezényelte, mikor hirtelen rosszul lett, és az életét már nem tudták megmenteni.

Elveszítettünk egy tehetséges karmestert. Én magam egy jó barátot. Együttérzek a feleségével, Michaelával

– kommentálta a tragikus hírt Serge Dorny főigazgató.

A karmester a Magyar Állami Operaháznak is visszatérő vendége volt, a jövő évadban is vezényelt volna, Az árnyék nélküli asszony című Strauss-opera májusi és június előadásait.

Fejléckép: Stefan Soltész (forrás: Bajor Állami Opera)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.