Zenés színház

Elhunyt Szergej Larin

2008.01.28. 00:00
Ajánlom
A lirico-spinto szerepekkel és elsősorban az orosz operarepertoárral nevet szerző orosz tenor hosszan tartó súlyos betegség után, Pozsonyban hunyt el.

Szergej Larin Lettországban született. Az Idegen Nyelvek Gorkij Intézetébe tett kitérő után a Litván Állami Konzervatóriumban tanult. A vilniusi operában 1981-ben debütált a Traviata Alfredójaként. Kilenc évvel később a bécsi Staatsoperben robbant be a nemzetközi köztudatba Lenszkij szerepével, ezt követte egy londoni meghívás, ahol Don Josét énekelte. Larin 1992-től a Szlovák Nemzeti Színház tagja volt, de rendszeresen fellépett fesztiválokon, vendégként játszott többek között a berlini Deutsche Staatsoperben, a milánói Scalában, a firenzei Teatro Comunaléban. A Metropolitan nézői először a Kirov Opera turnéján láthatták a Borisz Godunovban, 1994-ben pedig a Met saját produkciójában énekelte Cavaradossit. Ennek alapján hívták meg a Párizsi Opera Tosca előadásába. Szergej Larin legemlékezetesebb alakítását Kalafként nyújtotta abban a Turandotban, amelyet a pekingi Tiltott Városban Zubin Mehta rendezett.

A Chandos kiadónál Rahmanyinov, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov, Muszorgszkij, Alekszander Borogyin, Milij Balakirev dalait énekelte fel, a DG-nél jelent meg a Kisvárosi Lady Macbeth és a Mazeppa, a Sonynál pedig a Borisz Godunov felvétele.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.