Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

2024.06.21. 16:22
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Színház Online.

A Budapesti Operettszínház közleménye szerint a művész gyors lefolyású betegség következtében, tragikus hirtelenséggel hunyt el.

Fájdalmunkat szavakban kifejezni lehetetlen

- írják a bejegyzésben. Vadász Zsoltot a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később történik intézkedés.

Vadász Zsolt 1972-ben született Ózdon. Már gyermekkora óta vonzotta a színház és a zene világa. Hivatása alapjait a Goór Nagy Mária Szinitanodában és a Budapesti Operettszínház Zenés-Színészképző Stúdiójában sajátította el. Első megmutatkozása az Operettvilág Együttes Cigánybáró című előadásában Ottokár szerepében volt.

1997-től 2001-ig az egri Gárdonyi Géza Színház tagja volt, ahol népszerű operettek és musicalek főszerepeit alakította. 2000–2002 között a debreceni Csokonai Színházban játszott. 2001 óta volt a Budapesti Operettszínház művésze, ahol operett- és musicalszerepeket egyaránt énekelt, leggyakrabban bonivánként találkozhatott vele a közönség. Első szerepe a Budapesti Operettszínházban Tassilo gróf volt a Kálmán Imre Marica grófnőjében. 2008-ban megkapta az Évad Operettszínésze kitüntetést.

IMG_1032_lr-113841.jpg

Bordás Barbara és Vadász Zsolt a Mária főhadnagy című előadásban (Fotó/Forrás: Mahunka Balázs / Budapesti Operettszínház)

Feleségével, Lukács Anita operetténekes-színésznővel együtt is rendszeresen színpadra álltak. Szerepei között találjuk Edwint (Csárdáskirálynő), Tassilo grófot (Marica grófnő), Mr. X-et (Cirkuszherecegnő), Szu Csong herceget (A mosoly országa), Jonelt (Cigányszerelem), Rosillont és Danilót (A víg özvegy), Renét (Luxemburg grófja), Eisensteint és Alfrédet (A denevér), Ottokárt (Cigánybáró), Kékszakállt (Kékszakáll), Baracs Ivánt (Mágnás Miska), Petrovot és a Nagyherceget (Sybill), Draskóczy Ádámot (Mária főhadnagy).

Tavaly készített interjúnkban így fogalmazott:  „Egy színész dolga szerintem egyebek mellett az, hogy akár egészen szélsőséges karaktereket tudjon úgy alakítani, hogy közben mégis önazonos marad. Áteresztjük a saját személyiségünkön, és megpróbáljuk megérteni, megformálni a velünk akár teljesen ellentétes karakterek érzéseit, gondolatait is. Szeretem, ha nem önmagam vagyok, hanem teljesen más karakter bőrébe bújhatok, és új dolgokat tapasztalhatok meg. Ilyenkor még önmagam számára is tudok meglepetésekkel szolgálni.”

„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal

Kapcsolódó

„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal

A Budapesti Operettszínház március 10-én, 11-én és 12-én, hármas szereposztásban mutatta be Huszka Jenő Mária főhadnagy című művét, amelyben a népszerű bonvivánt, Vadász Zsoltot Draskóczy Ádám szerepében láthatja a közönség.

Vadász Zsolt vendégszerepelt a Győri Nemzeti Színházban, a Debreceni Csokonai Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Kassai Állami Szinházban és a Pilzeni J.K. Tyla Színházban is. Rendszeresen turnézott külföldön, énekelt New Yorkban, Chichagóban a Chichagói Szimfonikusokkal, Los Angelesben a Walt Disney Concert Hallban, Wasingtonban, Miamiban, Kanadában, Németországban, Oroszországban, Olaszországban, Ausztráliában, Japánban, Kínában, Kazahsztánban, Omanban, Katarban, Bruneiben, Dubajban és a Fülöp Szigeteken.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg reklámokat.

Forrás: Színház Online

Fejléckép: Vadász Zsolt (fotó/forrás: Budapesti Operettszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.
Zenés színház ajánló

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.