Zenés színház

Elindult az évad az Operaházban

2007.09.18. 00:00
Ajánlom
Szeptember 17-én tartották évadnyitó társulati ülésüket a Magyar Állami Operaház vezetői és művészei.

Az ülést Bálint András színművész Tóth Aladár egykori intendáns-főigazgató, az Operaház ötvenedik évfordulójára írt beszédével nyitotta meg, majd Vass Lajos főigazgató huszonöt operaházi művésznek és dolgozónak adott át díjat, vagy egyéb elismerést, a Melis György-díjat pedig maga Melis György művész úr nyújtotta át Berkes Jánosnak. A 2007/2008-as évadban két örökös tagot avattak: Keveházi Gábort, a Nemzeti Balett igazgatóját és Sólyom Nagy Sándor magánénekest.

Vass Lajos kiemelte: az idén 281 előadást tartanak, az első premier pedig október 26-án a Thália Színházban lesz, ahol Stravinsky-egyfelvonásosokat mutatnak be: A katona történetét, a Mavrát és A rókát. Ezt követi november 24-én Richard Strauss Elektrája, amelyet Kovalik Balázs visz színre. A címszerepet Nadine Secunde énekli majd, Klytemneistraként pedig Agnes Baltsát láthatja a magyar közönség. Elmondta azt is, hogy már a következő szezonok programjain és stratégiáján is gondolkodnak, mivel az évi 5,3 milliárd forintnyi állami támogatás öt évre garantált, és a tavalyi másfél milliárdos adósságállomány az év végére 400 millió forintra csökken. Az Operaház 908 közalkalmazottjának azonban csoportos létszámleépítésre kell számítania, de ennek konkrétumait csak a működési szabályzat elkészülte után, vagyis két hónap múlva hozza niylvánosságra.

Felszólalt Fischer Ádám főzeneigazgató, Kovalik Balázs művészeti vezető és Keveházi Gábor balettigazgató is. A társulati ülés a nézőtéren helyet foglaló, majd a színpadra lépő Szinetár Miklós címzetes főigazgató rögtönzött beszédével zárult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Színház

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Zenés színház gyász

Elhunyt Busa Tamás operaénekes

A hatvanhat éves művész halálhírét a Magyar Állami Operaház főigazgatója közölte az Origón.
Zenés színház ajánló

Egy este Puccinivel – Online látható Jonas Kaufmann koncertje a milánói Scalában

Az opera rajongók számára különleges programot kínál Jonas Kaufmann Puccini-áriaestjének koncertfelvétele. A milánói Scalában 2015-ben rögzített előadás április 2-4. között online elérhető a Pannonia Entertainment online csatornáján.
Zenés színház interjú

„Az egész operett egy beavatási szertartás” – interjú Dénes Viktorral

A táncoskomikusok szerepálmával, a Csárdáskirálynő Bónijával indult a zenés színházi karrierje, most pedig a Marica grófnő Báró Zsupán Kálmánjaként hódítja meg a női szíveket a Budapesti Operettszínház virtuális színpadán. Dénes Viktorral prózáról és operettről, valamint Marica sosemvolt vőlegényéről beszélgettünk.