Zenés színház

Elkezdődött a Wagner-év Németországban

2013.01.09. 16:15
Ajánlom
Bayreuthban a Mnozil Brass zenei paródiája nyitotta az évadot, és több új könyv is megjelent a géniusz születésének közelgő 200. évfordulója alkalmából.

A bécsi illetőségű rézfúvós együttes Hojotoho című zenei paródiájával indult január 6-án este a Wagner-év Bayreuthban: a héttagú együttes - amelynek Kiss Zoltán harsonás személyében magyar közreműködője is van - a Stadthalléban lépett fel. A kellékekkel, például lángoló karddal, pajzsokkal, a vért szimbolizáló vörös festékkel felszerelt Mnozil Brass előadását a francia Philippe Arlaud rendezi, a koreográfus Anne Marie Gros. A következő hetekben Berlinben, Münchenben, Luxemburgban, Svájc és Ausztria több városában is bemutatják az előadást.

"Egy csipet sóval fűszerezzük a Wagner születésének 200. évfordulójára emlékező ünnepi évet" - mondta Nicolaus Richter, a város kulturális tanácsosa az előadásról. A trombitás, Thomas Gansch azt hangsúlyozta: korábban Wagner muzsikája nem érdekelte, túl nehéznek találta. "Egyszer csak magával ragadott valamiféle láz és buzgó csodálója lettem" - mondta, hozzátéve, ez nem zárja ki, hogy parodizálják, hiszen a zenészek általában "tiszteletlenek". Wagner operáinak több hőse, így Vénusz, Wotan, Siegfried és a Hojotohót éneklő walkürök is megelevenednek a komédiában. Philippe Arlaud szerint nem tiszteletlenség az ironikus átváltoztatás, hiszen Wagner drasztikus eszközökkel újította meg a romantikus operát. Szerinte a Mnozil Brass - figyelembe véve más produkcióit is - a zene, a tánc eszközeivel új színházi stílust teremt.

Az ünnepélyes megnyitó sem marad el Bayreuthban, Richard Wagner születésének évfordulóján, május 22-én - kivételesen már a fesztivál júliusi hagyományos kezdete előtt - kinyílnak a Festspielhaus kapui, Christian Thielemann vezényletével rendeznek születésnapi koncertet.

Addig is, több új könyv jelent meg Richard Wagnerről születésének közelgő 200. évfordulója alkalmából Németországban. Wagner élete jól dokumentált, hiszen felesége, Cosima (Liszt leánya) aprólékos naplót vezetett - hangsúlyozza Martin Geck, a dortmundi egyetem professzora, zenetudós, több Wagner-kötet szerzője, akinek Wagner-életrajza most új, bővített kiadásban lát napvilágot. "Az életmű azonban új és új kérdéseket vet fel az elemzők számára, például: miért nyűgözi le a hallgatót ma is a Trisztán és Izolda vagy a Ring; mennyiben csorbítja Wagner antiszemitizmusa a művek értékét?" - teszi hozzá.

Kerstin Decker berlini újságíró Nietzsche és Wagner című kötetében - ugyancsak Cosima naplójára támaszkodva - a két "csúcsegoista" viszonyát mutatja be. A szeretet-gyűlölet kapcsolat elején a filozófus feltétel nélküli rajongással fordult a 30 évvel idősebb zeneszerző felé. Később az ateista Nietzsche szembefordult barátjával, legerősebben a vallásos áhítatot sugárzó Parsifal komponálása idején.
Joachim Köhler A nevető Wagner című munkájában a zeneszerző jellemének kevéssé ismert vonásait tárgyalja. Mint írja: bizonyítható, hogy Wagner hajlott az öniróniára, értette a viccet, kedvelte az anekdotákat.

Laurenz Lütteken zürichi zenetudós Wagner-kézikönyvében 60 Wagner-kutató tanulmányát gyűjtötte össze, köztük Jürgen Kestingét, aki az egyik előadója lesz A Wagner-hangok című júniusi lipcsei szimpóziumnak, és aki ebben a kötetben a 19. századi Wagner-éneklési stílust elemzi. Az egyik legismertebb német gyerekkönyv-illusztrátor, Nikolaus Heidelbach finom grafikákban meséli el A nibelungok gyűrűje előjátékának, A Rajna kincsének a történetét. Mint megjegyezte, a teljes Ring-tetralógia sok lett volna, és az aranygyűrű, valamint a sellőlányok ihlették meg legjobban. Az albumhoz az egyik dédunoka, Nike Wagner írt utószót.

Magyarországon is kezdődik a Wagner-év: a Magyar Állami Operaház január 19-én mutatja be A bolygó hollandi ősváltozatát Szikora János rendezésében. A darab és a rendezői koncepció hátteréről ide kattintva olvashatnak, a produkció - stílszerűen hajón tartott - sajtótájékoztatóján történteket pedig ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.
Zenés színház gyász

100 éves korában meghalt a bariton, aki öt koncentrációs tábort élt túl

Énekelt Callasszal, Pavarottival, de a lágerekben is a zene tartotta benne a lelket. Eno Mucchiutti 100 éves volt.
Zenés színház hír

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.