Zenés színház

Elkezdődtek a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny próbái

2021.08.30. 13:30
Ajánlom
Marton Éva köszöntőjével és a fellépési sorrend meghatározásával indult el a rangos énekverseny felkészülési időszaka a Zeneakadémián. A tavalyról idénre halasztott megmérettetés első fellépőjének nevét a hagyományoknak megfelelően a legfiatalabb induló, a 20 éves Mikita Kijascsenko húzta ki.

A sorsolás eredményeképpen a fellépők sorát Cheung Viola kínai szoprán kezdi majd, a többiek betűrendben követik. A most kialakított sorrend az egész verseny alatt érvényben lesz.

Marton Éva az eseményen hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy az előadandó műveket, az ihletett pillanatokat a személyiségükön keresztül adják vissza és teremtsék újra a versenyzők.

„Önök még fiatalok, karrierjük elején állnak, amit nyújtani tudok most, az a biztatás, hogy van jövőjük, ezért higgyenek önmagukban”

– tette hozzá az énekművész, aki bízik benne, hogy a verseny egyúttal számos lehetőséget nyit majd meg a résztvevők előtt.

Az énekversenyre való felkészülés már a sorsolás előtt elkezdődött, az első énekesek augusztus 28-án próbát is tartottak, miután jelentkeztek a Versenytitkárságon. Ehhez a Zeneakadémia minden szükséges eszközt megad, a zongorás tantermek biztosítása mellett a Solti teremben lehetőség van akusztikai próbák tartására, illetve aki igényli, annak zongorakísérőt is biztosítanak.

A verseny ideje alatt kínaiul és oroszul beszélő hoszteszek segítik az esemény gördülékeny lebonyolítását.

Az elődöntők alatt a versenyzők egy Liszt-dalt, majd egy általuk választott áriát – utóbbit csak akkor, ha a zsűri kéri –, összesen 32 Liszt-szerzeményt és 88 opera 125 részletét adnak elő.

Az egyik zsűritag, Larisza Gergijeva neves orosz zenetanár csak hétfőn érkezik meg Budapestre, így a selejtezők akkor kezdődnek, hat helyett öt elődöntővel terveznek a szervezők. Ezek bárki számára ingyenesen látogathatóak lesznek, valamint online is közvetítik, a szeptember 4-i döntőre és az 5-i gálára jegyek a Zeneakadémia oldalán vásárolhatók.

Fejléckép: a Marton Éva Énekverseny trófeái (fotó: Csabai Máté / Fidelio)

79 versenyző sorakozik fel a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny zsűrije előtt

Kapcsolódó

79 versenyző sorakozik fel a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny zsűrije előtt

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a szervező Zeneakadémia kénytelen volt lemondani a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, idén azonban végre felsorakozhatnak a versenyzők a neves nemzetközi zsűri előtt augusztus 29. és szeptember 5. között.

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.