Zenés színház

Elkezdődtek a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny próbái

2021.08.30. 13:30
Ajánlom
Marton Éva köszöntőjével és a fellépési sorrend meghatározásával indult el a rangos énekverseny felkészülési időszaka a Zeneakadémián. A tavalyról idénre halasztott megmérettetés első fellépőjének nevét a hagyományoknak megfelelően a legfiatalabb induló, a 20 éves Mikita Kijascsenko húzta ki.

A sorsolás eredményeképpen a fellépők sorát Cheung Viola kínai szoprán kezdi majd, a többiek betűrendben követik. A most kialakított sorrend az egész verseny alatt érvényben lesz.

Marton Éva az eseményen hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy az előadandó műveket, az ihletett pillanatokat a személyiségükön keresztül adják vissza és teremtsék újra a versenyzők.

„Önök még fiatalok, karrierjük elején állnak, amit nyújtani tudok most, az a biztatás, hogy van jövőjük, ezért higgyenek önmagukban”

– tette hozzá az énekművész, aki bízik benne, hogy a verseny egyúttal számos lehetőséget nyit majd meg a résztvevők előtt.

Az énekversenyre való felkészülés már a sorsolás előtt elkezdődött, az első énekesek augusztus 28-án próbát is tartottak, miután jelentkeztek a Versenytitkárságon. Ehhez a Zeneakadémia minden szükséges eszközt megad, a zongorás tantermek biztosítása mellett a Solti teremben lehetőség van akusztikai próbák tartására, illetve aki igényli, annak zongorakísérőt is biztosítanak.

A verseny ideje alatt kínaiul és oroszul beszélő hoszteszek segítik az esemény gördülékeny lebonyolítását.

Az elődöntők alatt a versenyzők egy Liszt-dalt, majd egy általuk választott áriát – utóbbit csak akkor, ha a zsűri kéri –, összesen 32 Liszt-szerzeményt és 88 opera 125 részletét adnak elő.

Az egyik zsűritag, Larisza Gergijeva neves orosz zenetanár csak hétfőn érkezik meg Budapestre, így a selejtezők akkor kezdődnek, hat helyett öt elődöntővel terveznek a szervezők. Ezek bárki számára ingyenesen látogathatóak lesznek, valamint online is közvetítik, a szeptember 4-i döntőre és az 5-i gálára jegyek a Zeneakadémia oldalán vásárolhatók.

Fejléckép: a Marton Éva Énekverseny trófeái (fotó: Csabai Máté / Fidelio)

79 versenyző sorakozik fel a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny zsűrije előtt

Kapcsolódó

79 versenyző sorakozik fel a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny zsűrije előtt

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a szervező Zeneakadémia kénytelen volt lemondani a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, idén azonban végre felsorakozhatnak a versenyzők a neves nemzetközi zsűri előtt augusztus 29. és szeptember 5. között.

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Az igazi Mária főhadnagy: Lebstück Mária Ludovika, aki Jókainak mondta tollba az élettörténetét

Lebstück Mária neve elsőre talán nem cseng ismerősen, azonban Huszka Jenő Vértől pirosló ősi kard című áriáját, vagy a Ladilomot hallva egyből eszünkbe juthat egy huszárruhába öltözött fiatal nő, Mária főhadnagy.
Zenés színház ajánló

Interaktív kamaraoperát mutat be a Trafó

A Hatala Csenge Hírzárlat című regényéből készült Túszopera egyetlen alkalommal, szeptember 24-én látható a Trafóban.
Zenés színház hír

Átmenetileg bezár az Erkel Színház az elszálló rezsiárak miatt

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház interjú

„Karakterszínésszé válni egyfajta képesség” – interjú Siménfalvy Ágotával

A 2022-es év legjobb karakterszínészének járó Honthy-díjat Siménfalvy Ágota vehette át, aki az elmúlt időszakban számos szerepben bizonyított a Budapesti Operettszínházban, októberben pedig a Jekyll és Hyde-ban lesz látható. A karakterszerepek nehézségeiről és szépségeiről, a színpadi jelenlétről, valamint a figurákban rejlő kihívásokról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Megkérték a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina kezét

Babácsi Benjamin az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben húzott gyűrűt Tóth Nikolett ujjára.