Zenés színház

Elkezdődtek a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny próbái

2021.08.30. 13:30
Ajánlom
Marton Éva köszöntőjével és a fellépési sorrend meghatározásával indult el a rangos énekverseny felkészülési időszaka a Zeneakadémián. A tavalyról idénre halasztott megmérettetés első fellépőjének nevét a hagyományoknak megfelelően a legfiatalabb induló, a 20 éves Mikita Kijascsenko húzta ki.

A sorsolás eredményeképpen a fellépők sorát Cheung Viola kínai szoprán kezdi majd, a többiek betűrendben követik. A most kialakított sorrend az egész verseny alatt érvényben lesz.

Marton Éva az eseményen hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy az előadandó műveket, az ihletett pillanatokat a személyiségükön keresztül adják vissza és teremtsék újra a versenyzők.

„Önök még fiatalok, karrierjük elején állnak, amit nyújtani tudok most, az a biztatás, hogy van jövőjük, ezért higgyenek önmagukban”

– tette hozzá az énekművész, aki bízik benne, hogy a verseny egyúttal számos lehetőséget nyit majd meg a résztvevők előtt.

Az énekversenyre való felkészülés már a sorsolás előtt elkezdődött, az első énekesek augusztus 28-án próbát is tartottak, miután jelentkeztek a Versenytitkárságon. Ehhez a Zeneakadémia minden szükséges eszközt megad, a zongorás tantermek biztosítása mellett a Solti teremben lehetőség van akusztikai próbák tartására, illetve aki igényli, annak zongorakísérőt is biztosítanak.

A verseny ideje alatt kínaiul és oroszul beszélő hoszteszek segítik az esemény gördülékeny lebonyolítását.

Az elődöntők alatt a versenyzők egy Liszt-dalt, majd egy általuk választott áriát – utóbbit csak akkor, ha a zsűri kéri –, összesen 32 Liszt-szerzeményt és 88 opera 125 részletét adnak elő.

Az egyik zsűritag, Larisza Gergijeva neves orosz zenetanár csak hétfőn érkezik meg Budapestre, így a selejtezők akkor kezdődnek, hat helyett öt elődöntővel terveznek a szervezők. Ezek bárki számára ingyenesen látogathatóak lesznek, valamint online is közvetítik, a szeptember 4-i döntőre és az 5-i gálára jegyek a Zeneakadémia oldalán vásárolhatók.

Fejléckép: a Marton Éva Énekverseny trófeái (fotó: Csabai Máté / Fidelio)

79 versenyző sorakozik fel a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny zsűrije előtt

Kapcsolódó

79 versenyző sorakozik fel a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny zsűrije előtt

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a szervező Zeneakadémia kénytelen volt lemondani a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, idén azonban végre felsorakozhatnak a versenyzők a neves nemzetközi zsűri előtt augusztus 29. és szeptember 5. között.

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Színház

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Zenés színház interjú

A negyedik te magad légy! – Pacsay Attila zeneszerző az Artabanról

Különleges, az érzékszerveinkkel játszó előadásnak ad otthont decemberben az Eiffel Műhelyház: Pacsay Attila zenéjével és Almási-Tóth András szövegével jön létre az új magyar kamarazene-ciklus. Az Artaban című darabról a zeneszerzőt faggattuk.
Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.