Zenés színház

Élő történelem – Lehár Ferencre és Huszka Jenőre emlékezik a Budapesti Operettszínház

2022.05.06. 12:50
Ajánlom
Április 29. és május 1. között 5 alkalommal láthatta a közönség a Lehár Ferenc és Huszka Jenő születésének évfordulójára rendezett operettgálákat a Budapesti Operettszínházban.

A két gálán maguk a szerzők is „jelen voltak”: a színház fotókon keresztül idézte meg alakjukat, sőt meg is szólaltatta őket – az alkotók a múltból vezették végig a nézőket az életmű legfontosabb állomásain.

Ionel Pantea egy századelőt idéző bálra invitálta a nézőket a Szép álom, szállj a szívemre keretében. Arany és ezüst – korabeli dress code, amire Lehár Ferenc keringőt is írt. Most az énekkar öltötte magára az fogadáshoz illő báli ruhát, közülük léptek ki az est szólistái: Bojtos Luca, Fischl Mónika, Kiss Diána, Lukács Anita, Széles Flóra, Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté, Laki Péter, Ninh Duc Hoang Long és Vadász Zsolt.

Pantea ügyelt rá, hogy ne csak olyan dallamokat halljon a közönség, amelyek rendszeresen szerepelnek az operettestek repertoárján,

így felcsendültek ritkán hallott számok is. Természetesen slágerekből sem volt hiány: A víg özvegy Asszony-dala vagy Lisa belépője mellett helyet kaptak olyan klasszikusok is, mint a Grisette-dal, a Vágyom egy nő után, a Szív duett, vagy a Messze a nagy erdő Fischl Mónika eladásában.

lg-szep_alom_szallj_a_szivemre___lehar_ferenc_emlekgala27-124513.jpg

Fischl Mónika a Szép álom, szállj szívemre című esten (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A felvonásokat a balettkar produkciója keretezte, akik előbb az Arany és ezüst keringőre, majd A mosoly országa kínai balettszvitjére készítettek koreográfiát. A táncokat a gálán Bajári Levente, Kocsis Tamás és Lénárt Gábor jegyezte.

Közben pedig Földes Tamás hangján maga Lehár Ferenc mesélt az életéről: a korai évekről, legnagyobb sikeréről, A víg özvegyről, sőt a közönség láthatott egy olyan felvételt is, ami a zeneszerző otthonában készült. Ezen Lehár Richard Tauber osztrák tenoristát kíséri zongorán.

A Huszka Jenő tiszteletére készült Szabadság, szerelem egyben Homonnay Zsolt rendezői bemutatkozása is volt, aki nem csak hangban (narrátor: Dézsi Szabó Gábor), hanem fizikai voltában is megidézte a zeneszerzőt.

Kiss-Balbinát Ádám Huszka legkedvesebb hangszerével, a hegedűvel keltette életre a melódiákat, hol a háttérből kísérve a szólistákat, hol a jelenet főszereplőjévé válva.

Az esthez Cziegler Balázs minimalista stílusú díszletet tervezett, míg a háttérben korabeli felvételek idézték meg a 20. század forgatagát. Ikonikus filmjeleneteket is láthatott a közönség, a Bob herceg ugyanis játékfilmként is népszerű volt. Legismertebb dala, a Londonban, hej ezúttal Dolhai Attila és Homonnay Zsolt előadásában csendült fel.

A Budapesti Operettszínház egyik legnépszerűbb stúdiószínpadi előadása, a Lili bárónő sem maradhatott ki az estéből, a dalokat ezúttal azonban rendhagyó felállásban hallhatta a közönség, hiszen a jelenleg is éneklő színészek mellé Liliként csatlakozott Bordás Barbara, Illésházy grófként pedig Vadász Zsolt is színpadra lépett.

szabadsagszerelem_mahunkabalazs-124541.jpg

Jelenet a Szabadság, szerelem című gáláról (Fotó/Forrás: Mahunka Balázs)

Különleges, ritkán hallható melódiákból ezen az estén sem volt hiány, részletek hangzottak el Huszka egyik ritkán hallott operettjéből, a Gül babából, valamint a zeneszerző Petőfi-versekre komponált szerzeményéből is elhangzott egy-egy ária, amely ötvözte Huszka két kedvenc témáját: a szabadságvágyat és a szerelmet.

Fejléckép: Jelenet a Szabadság, szerelem című gálából (fotó: Mahunka Balázs / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.