Zenés színház

Előadás a kortárs opera társadalmi szerepéről

2012.05.07. 13:30
Ajánlom
Deborah Cheetham Pekán nyár című operája a jelenkori Ausztrália egyik legégetőbb társadalmi problémájára, a szigetkontinensen élő őslakosok helyzetére reflektál. Az operáról és az ausztrál lakosság lelkiállapotáról az operaénekes-zeneszerző május 10-én tart előadást a fővárosi Ybl-palotában.

A Victoria állam észak-keleti részén fekvő Yorta Yortából származó szoprán énekesnőt elsősorban azáltal vált közismerté, hogy elsőként írt és rendezett operát rendezett Ausztrália őslakosainak helyzetéről, Pecan Summer (Pekán nyár) címmel, és ő alapította azt a Short Black Opera nevű nonprofit operatársulatot is, amelyik az őslakos származású operaénekesek szakmai fejlődését szolgálja. A művésznő budapesti tartózkodása során is a társadalmi esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdésekre szeretné felhívni a figyelmet. Programjai között szerepel, hogy zongorakísérőjével, Toni Lalich-kal meglátogatja a Snétberger Zenei Tehetség Központot, a Doktor Ámbédkár Buddhista Iskolát és a SZIROM Roma Anyaklubot, illetve találkozik a Roma Nők Budapesti Angol Klubja tagjaival.

Az ausztrál operaénekesnő május 10-én Pekán nyár - opera a 21. század számára címmel tart előadást az Ybl-palotában. A kommüniké szerint Cheetham előadásában kitér majd arra, miért és hogyan kezdett bele az opera megalkotásába, melyet aztán egy őslakos operatársulat játszott el, és miben látja a projekt társadalmi fontosságát. A Pekán nyár hősnője a kilenc éves kislány, Alice, a mű központi konfliktusa pedig azt a kérdést feszegeti, hogy el kell-e és el lehet-e szakadni a több tízezer éves yorta yorta nyelvtől és kultúrától a többségi társadalomba való asszimiláció reményével. Deborah Cheetham szerint az opera közvetítő eszköz is szolgálhat arra, hogy szélesebb társadalmi körben jutasson el fontos üzeneteket az ausztrál őslakosok helyzetéről. Az énekesnő-rendező nemzetközi karrierje 1997-ben indul el, és azóta már az Egyesül Államok, Nagy-Britannia és Európa rangos koncerttermeiben is fellépett. 2003-ban a rögbi világkupa megnyitóján, Sidney-ben José Curával, az argentin sztártenorral énekelt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Két rajongó musicalt csinált A Bridgerton családból, beperelte őket a Netflix

A projektet a zeneszerzés iránti szenvedélyük miatt indította el Abigail Barlow és Emily Bear, a rövid videók pedig olyan népszerűek lettek, hogy idén Grammy-díjat nyertek a bennük elhangzó zenével. Ezt viszont már nem nézte jó szemmel az eredeti sorozatot gyártó Netflix.
Zenés színház lapszemle

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Zenés színház beszámoló

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Zenés színház ajánló

Inspiráló és felejthetetlen előadásnak ígérkezik az Attila

Attila legendáját, történelmünk ezen apró, sokszor bizonyára teljesen félreértelmezett darabkáját augusztus 12-én és 14-én a jövő köntösébe csomagolva tárja nézői elé a Margitszigeti Színház. Az alkotói folyamatról a címszerepet alakító Bretz Gábor és az Odabellát megtestesítő Maria Agresta mesélt.
Zenés színház ajánló

A milánói Scala világhírű tenorja is fellép az Operaház ünnepi gáláján

Az olasz operairodalom legszebb részleteiből nyújt válogatás a Tenorissimo operagálája augusztus 19-én, a Magyar Állami Operaházban. Az est sztárvendége, Fabio Sartori, elismert olasz tenor, partnerei az OPERA vezető női szólistái. A dalszínház zenei együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.