Zenés színház

Előadás a kortárs opera társadalmi szerepéről

2012.05.07. 13:30
Ajánlom
Deborah Cheetham Pekán nyár című operája a jelenkori Ausztrália egyik legégetőbb társadalmi problémájára, a szigetkontinensen élő őslakosok helyzetére reflektál. Az operáról és az ausztrál lakosság lelkiállapotáról az operaénekes-zeneszerző május 10-én tart előadást a fővárosi Ybl-palotában.

A Victoria állam észak-keleti részén fekvő Yorta Yortából származó szoprán énekesnőt elsősorban azáltal vált közismerté, hogy elsőként írt és rendezett operát rendezett Ausztrália őslakosainak helyzetéről, Pecan Summer (Pekán nyár) címmel, és ő alapította azt a Short Black Opera nevű nonprofit operatársulatot is, amelyik az őslakos származású operaénekesek szakmai fejlődését szolgálja. A művésznő budapesti tartózkodása során is a társadalmi esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdésekre szeretné felhívni a figyelmet. Programjai között szerepel, hogy zongorakísérőjével, Toni Lalich-kal meglátogatja a Snétberger Zenei Tehetség Központot, a Doktor Ámbédkár Buddhista Iskolát és a SZIROM Roma Anyaklubot, illetve találkozik a Roma Nők Budapesti Angol Klubja tagjaival.

Az ausztrál operaénekesnő május 10-én Pekán nyár - opera a 21. század számára címmel tart előadást az Ybl-palotában. A kommüniké szerint Cheetham előadásában kitér majd arra, miért és hogyan kezdett bele az opera megalkotásába, melyet aztán egy őslakos operatársulat játszott el, és miben látja a projekt társadalmi fontosságát. A Pekán nyár hősnője a kilenc éves kislány, Alice, a mű központi konfliktusa pedig azt a kérdést feszegeti, hogy el kell-e és el lehet-e szakadni a több tízezer éves yorta yorta nyelvtől és kultúrától a többségi társadalomba való asszimiláció reményével. Deborah Cheetham szerint az opera közvetítő eszköz is szolgálhat arra, hogy szélesebb társadalmi körben jutasson el fontos üzeneteket az ausztrál őslakosok helyzetéről. Az énekesnő-rendező nemzetközi karrierje 1997-ben indul el, és azóta már az Egyesül Államok, Nagy-Britannia és Európa rangos koncerttermeiben is fellépett. 2003-ban a rögbi világkupa megnyitóján, Sidney-ben José Curával, az argentin sztártenorral énekelt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.