Zenés színház

Először látható budapesti kőszínházban a Jekyll és Hyde

2022.02.10. 15:15
Ajánlom
Minden idők egyik legnépszerűbb musicaljét Vincze Balázs állítja színpadra a Budapesti Operettszínházban, az előadás bemutatója április elsején lesz.

A rendező már az évadnyitón felvetette, hogy szeretné, ha az eredeti mű történetét hűen követve, ám a hagyományos dramaturgiától némiképp eltérve kerülne színre a Jekyll és Hyde. Az előadás a La Mancha lovagjához hasonlóan részben improvizációkra épülő próbák során nyeri majd el végső formáját, ahogy Vincze Balázs akkor fogalmazott: „hiteles és vagány lesz”.

A darabban fontos szerepet kap majd a jó és a rossz szétválasztásán kísérletező Dr. Jekyll édesapja, hiszen amellett, hogy ő siet majd az önmagán lassan uralkodni képtelen tudós segítségére, a laboratóriumi kísérletek sem öncélúak: érte folynak.

Nagyon szeretném megmutatni az apa-fiú kapcsolatot, hogy ez mennyire szoros, mert ez hozzásegít ahhoz, hogy könnyebben tudjunk majd megbocsátani Jekyllnek azért, hogy elment a végsőkig

– mondta el az új változat kapcsán a rendező, hozzátéve, hogy az apa egyfajta „őrangyal” szerepet tölt majd be a történetben. „Ha a feketét megmutatjuk, akkor a fehéret, a szépet is szeretném megmutatni az előadásban.”

ART_6591-150513.jpg

Vincze Balázs a Jekyll és Hyde olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A musical-thriller, melynek olvasópróbái február 7-én kezdődtek meg az Operettszínházban, Robert Louis Stevenson klasszikus rémregényének zenés színpadi változata.

A darab arra a kérdésre keresi a választ, hogy az ember, illetve a tudomány bemerészkedhet-e Isten felségterületére.

A színpadi művet a többszörös Grammy- és Tony-díjra jelölt Frank Wildhorn, valamint a kétszeres Oscar- és Grammy-díjas Leslie Bricusse jegyzi, 1990-es bemutatója óta pedig a világ csaknem minden pontján bemutatták. Magyarországon is játszották már az ezredfordulón, budapesti kőszínházban azonban most először állítják színpadra.

lg-jekyll_es_hyde_olvasoproba4-150541.jpg

A Jekyll és Hyde olvasópróbája (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Az új változat díszleteit – melyeket Cziegler Balázs jegyez – a viktoriánus kor inspirálta, de a fekete, szürke és arany színek kortalanságot és modernséget sugallnak. Ehhez illeszkednek Fekete Katalin jelmezei, akinek a legnagyobb kihívást a címszereplő színpadi megjelenése jelentette – a ruhákon is láttatnia kell ugyanis a férfi „kettős személyiségét”.

A modern színpadkép mellett visszaköszönnek a klasszikus dallamok és szövegek is, a magyar változatot Valla Attila jegyzi.

ART_6626-150513.jpg

A Jekyll és Hyde díszlettervei (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A prózai részekhez új, de az eredeti műhöz hű szövegkönyv készül, Orbán János Dénes fordításában.

Az előadást hármas szereposztásban láthatja a közönség, a szereplők közül pedig többen is játszottak már a korábbi feldolgozásban. Füredi Nikolett például, aki most Lucyt alakítja, a 2001-es előadásban Emma volt, Dolhai Attila pedig a hivatalosan kiadott CD-n is hallható néhány kisebb szólistaszerepben.

Szereplők:

Jekyll és Hyde: Dolhai Attila / Homonnay Zsolt / Sándor Péter
Lucy Harris: Füredi Nikolett / Polyák Lilla / Nádasi Veronika
Emma Carew: Széles Flóra / Dancs Annamari / Fekete-Kovács Veronika / Kelemen Fanni
John Utterson: Mészáros Árpád Zsolt / Kiss Zoltán / Bálint Ádám
Sir Denvers Carew: Földes Tamás / Bardóczy Attila / Pálfalvy Attila
Simon Stride: Kerényi Miklós Máté / Szerényi László / Gömöri András Máté
Nellie: Siménfalvy Ágota / Benedekffy Katalin / Faragó Alexandra
Lord Savage: Jantyik Csaba / Németh Attila
Lady Beaconsfield: Sz. Nagy Ildikó / Ullmann Zsuzsa / Prescsák Zita
Lord Basingstoke, püspök: Magócs Ottó / Csere László
Sir Archibald Proops: Petridisz Hrisztosz / Péter Richárd
Lord Glossop tábornok: Dézsi Szabó Gábor / Csuha Lajos
Spider/Pók: György-Rózsa Sándor / Miklós Attila
Poole, komornyik: Balogh Bodor Attila / Altsach Gergely

Fejléckép: Homonnay Zsolt és Dolhai Attila a Jekyll és Hyde olvasópróbáján (fotó: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Zenés színház interjú

„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal

A Budapesti Operettszínház március 10-én, 11-én és 12-én, hármas szereposztásban mutatta be Huszka Jenő Mária főhadnagy című művét, amelyben a népszerű bonvivánt, Vadász Zsoltot Draskóczy Ádám szerepében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Egyetlen történet a sok közül – Eötvös Péter Bécsben

A MusikTheater an der Wien mutatta be Eötvös Péter Az Aranysárkány című operáját, melyet a magyar közönség mindössze egyszer láthatott. A Bécsi Kamaraoperában tartott, február 25-i előadáson jártunk.
Zenés színház ajánló

Rendhagyó koncerttel kapcsolódik nagypéntekhez az Operettszínház  

A nagypénteki Feltámadás koncerten fellép Fischl Mónika, Ninh Duc Huang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei.
Zenés színház hír

Ligeti-bemutatóval és Mundruczó-rendezéssel készül jövőre a müncheni operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Bajor Állami Operaház, az évad végi operafesztiválon Ligeti György Le Grand Macabre című művét mutatják be, emellett több magyar művész is közreműködik a produkcióikban.