Zenés színház

Először mutatják be női szerző művét a bécsi Operában

2019.11.26. 09:20
Ajánlom
Olga Neuwirth Orlando című operája Virginia Woolf eredetijén alapul, és december 8-án mutatják be.

A Bécsi Állami Operaház 150 éves története során sok mindent megért már: szupersztárok debütálását, botrányokat, zenetörténeti jelentőségű premiereket. Azt azonban még nem, hogy női zeneszerző operája kerüljön színpadra.

Olga Neuwirth Orlando című operája változtat ezen a helyzeten.

„Szeretném felrázni picit ezt a régivágású, gyönyörű, varázslatos helyet” – mondta az 51 éves osztrák zeneszerző.

Virginia Woolf regénye az első angol nyelvű transz-regény, központi témája a nemi orientáció rugalmassága. „Nem csak a genderről szól, hanem minden bináris rendszerről. Orlando kivételes ember, aki minden dualitást megkérdőjelez, és a »köztiséget« keresi az életben és a művészetekben.” Az opera címszerepét Kate Lindsey énekli, a bemutató december 8-án lesz.

Az opera viszonylag konzervatív műfaj, de az utóbbi években születtek modern felfogást képviselő alkotások. Ilyen volt, amikor 2016-ban a New York-i Metropolitanben bemutatták Kaija Saariaho L’amour de loin című operáját. Egyébként a Magyar Állami Operaháznak is volt már női szerzője, 2016-ban Varga Judit Szerelem című alkotása került párba Rautavaara Bányájával. (Guardian)

A női zeneszerzők olyannyira ritkák, hogy mi egyenesen cikksorozatot szenteltünk nekik. Olvasson tovább!

Fejléckép: Olga Neuwirth bécsi otthonában, 2008-ban (forrás: Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.