Zenés színház

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

2019.12.08. 23:55
Ajánlom
Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.

Azóta, hogy betette a lábát az operaházba, otthon érzi magát benne, és megtisztelőnek érzi a felkérést

- írta Kim Eun Sun. A hölgy Nicola Luisottit váltja fel, aki kilenc évig irányította az operaházat. Kim vezeti majd a zenekart, a kórust, a zenészeket, koncerteken vezényel és évadonként négy produkció karmestere lesz az ötéves szerződés szerint.

A dél-koreai karmester Európában kezdte pályafutását, majd 2017-ben debütált az Egyesült Államokban. A houstoni Nagy Operában és a washingtoni Nemzeti Operában is fellépett már, hamarosan a Los Angeles-i Operában, valamint a chicagói Operában is vezényel. A 39 esztendős karmester, aki a zeneigazgatói posztot augusztustól tölti be,

a 2020-21-es évadban Beethoven Fidelio című operáját vezényli majd a San Franciscó-i Operában.

Az utóbbi időben számos nagy amerikai operaház élén történtek jelentős változások. A New York-i Metropolitan Opera a 2018-19-es évadtól Yannick Nézet-Seguint nevezte ki zeneigazgatónak. Az új igazgató a szexuális zaklatás miatt 40 év után elbocsátott James Levine-t követte a poszton. A chicagói operában pedig Andrew Davis nyugalomba vonulása miatt nevezték ki Enrique Mazzola karmestert az új zeneigazgatónak.

A fejlécképen Kim Eun Sun, a fotó készítője Nikolaj Lund.

Szimbolikus gesztus? Egy hölgy vezényel James Levine helyett

Kapcsolódó

Szimbolikus gesztus? Egy hölgy vezényel James Levine helyett

Miután James Levine-ról kiderült, ami eddig csak nyílt titok volt a szakmában, hogy fiatal fiúkhoz közeledett, egy hölgy karmester, Eun Sun Kim vezényli Verdi Requiemjét a Cincinnati Májusi Fesztiválján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház alan gilbert

A Svéd Királyi Operaház zeneigazgatója lett Alan Gilbert

A svédek első számú operaháza bejelentette, hogy 2021 tavaszától Alan Gilbert veszi át a zeneigazgatói posztot az intézményben.
Zenés színház aj vej-vej

Aj Vej-vej Rómában rendezi első operáját

Puccini Turandot című operáját rendezi meg Rómában Aj Vej-vej kínai művész, aki ezzel az előadással debütál operarendezőként.
Zenés színház drezda

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Zenés színház premier

Gyöngyösi Levente-mű bemutatójára készül az Operaház

Bulgakov világhírű regényéből, A Mester és Margaritából készített operát Gyöngyösi Levente, amelyet Miskolc után a fővárosban is hallhat az Eiffel Műhelyház közönsége.
Zenés színház tűzvész

Tűzoltók fotóit vetítették a Sydney-i Operaházra

Önkéntes tűzoltók fotóit vetítették a Sydney-i Operaház épületére helyi idő szerint szombat este. A tragikus tűzvész eddig több mint 10 millió hektárnyi területet érint.