Zenés színház

Első operafilmjével köszöntik Szinetár Miklóst 90. születésnapján

2022.02.09. 10:35
Ajánlom
Pályatársai és tanítványai köszöntik 90. születésnapja alkalmából Szinetár Miklóst, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatóját, örökös tagját és mesterművészét február 12-én az Erkel Színházban.

A magyar színházi és operaélet doyenje, Szinetár Miklós 2022. február 8-án töltötte be 90. életévét. A kerek születésnap alkalmából felkerestük, hogy beszélgessünk vele a művészet fontosságáról, a közönség elvárásairól és egy roppant tehetséges, új énekesgenerációról. A lapunknak adott interjújában elmondta, a színházban a legfontosabb a hic et nunc, vagyis az itt és most. „Van, ami egy avantgárd színházban teljesen jó, de operában zavaró. Mindig figyelembe kell vennünk, hol, mikor, kinek a számára játszunk.”

A színház maga a politika – Beszélgetés Szinetár Miklóssal

Kapcsolódó

A színház maga a politika – Beszélgetés Szinetár Miklóssal

Februárban tölti be kilencvenedik életévét Szinetár Miklós, a magyar színházi és operaélet doyenje, rendező, tanár, számos nagynevű kulturális intézmény egykori vezetője. A jeles alkalomból a művészet fontosságáról, a közönség elvárásairól és egy roppant tehetséges, új énekesgenerációról beszélgettünk.

Február 12-én Szinetár90 címmel tartanak gála estet az Erkel Színházban a rendező tiszteletére. A műsor első felében az 1963-as Éjszakai repülés című televíziós operafilmet vetítik le. Az Antoine de Saint-Exupéry azonos című regénye nyomán készült, Luigi Dallapiccola által jegyzett 55 perces fekete-fehér alkotás főszerepeit Radnay György, Simándy József, Ilosfalvy Róbert és Házy Erzsébet alakították, kisebb szerepekben Szőnyi Olga és Koncz Gábor színművész is szerepelt a produkcióban. A szünet után látható műsort az est rendezője, Aczél András abból a két tucat produkcióból állított össze, amelyeket Szinetár Miklós az Operában vitt színpadra.

A programban részletek hangzanak el többek közt a Carmen, a Cosi fan tutte, a Figaro házassága, a Hoffmann meséi, a Hunyadi László, A sevillai borbély és a Tannhauser című operákból, A cigánybáró című operettből és az István, a király című rockoperából.

Az esten zongorán közreműködik a zenei improvizációiról is jól ismert Dénes István karmester, aki sajátos átdolgozásokkal is készül a különleges alkalomra. Az est meglepetésvendégei között Szinetár Miklós zeneakadémiai növendékei és Kossuth-díjas művészek lépnek színpadra.

Fejléckép: Szinetár Miklós (fotó: Fábián Évi / Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.
Zenés színház ajánló

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.