Zenés színház

Eltáncolt kalandok

2008.06.09. 00:00
Ajánlom
Benyovszky Móric, a 18. századi utazó, felfedező, hajós és katona kalandos élete augusztusban két estén kerül a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadára. A táncjáték címszerepét Rátóti Zoltán színművész és Fitos Dezső táncművész játsszák, a zenét a Ghymes együttes élőben adja elő.

A mű megírására 2006-ban kérte fel Szarka Tamást és Szarka Gyulát a szerzőket Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. A produkció rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a közreműködő táncosok pedig a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői, a Szeged Táncegyüttes, a Figurás Táncegyüttes Nyíregyházáról, a Fővárosi Bartók Táncegyüttes és az Ilosvai Táncegyüttes, továbbá afrikai, francia, lengyel és orosz csoportok.

Benyovszky Móric a 18. század neves utazója, felfedezője, a mindmáig legnagyobb magyar hajósnak számító személyiség, európaiként elsőként hajózott át a Csendes-óceán északi részén, megelőzve hét évvel az angol Cook kapitányt és a franciák expedícióját. Katonaként részt vett a lengyel-orosz háborúban, kiemelkedő tetteiért a lengyelek nemzeti hősként tisztelik, majd orosz fogságba esett és Kamcsatkára száműzték. Kalandos úton jutott el Madagaszkár szigetére, megalapította a Louisburg nevű telepet, a bennszülöttek vezetőjükké (a legenda szerint királlyá) választották. Később, újabb kalandos utazásokat követően visszatért a szigetre. Itt halt meg egy kisebb ütközetben 1786-ban.

(2008. augusztus 9., 10. 21:00 - Szegedi Szabadtéri Játékok
Szarka Tamás – Szarka Gyula – Zsuráfszky Zoltán: Benyovszky
Km.: Rátóti Zoltán, Fitos Dezső, Ghymes együttes; dalszöveg: Szarka Tamás; zene: Szarka Tamás, Szarka Gyula; j.: Vincze Zsuzsanna; társrend.: Szarka Tamás; rend.-kor.: Zsuráfszky Zoltán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.