Zenés színház

Eltáncolt kalandok

2008.06.09. 00:00
Ajánlom
Benyovszky Móric, a 18. századi utazó, felfedező, hajós és katona kalandos élete augusztusban két estén kerül a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadára. A táncjáték címszerepét Rátóti Zoltán színművész és Fitos Dezső táncművész játsszák, a zenét a Ghymes együttes élőben adja elő.

A mű megírására 2006-ban kérte fel Szarka Tamást és Szarka Gyulát a szerzőket Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. A produkció rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a közreműködő táncosok pedig a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői, a Szeged Táncegyüttes, a Figurás Táncegyüttes Nyíregyházáról, a Fővárosi Bartók Táncegyüttes és az Ilosvai Táncegyüttes, továbbá afrikai, francia, lengyel és orosz csoportok.

Benyovszky Móric a 18. század neves utazója, felfedezője, a mindmáig legnagyobb magyar hajósnak számító személyiség, európaiként elsőként hajózott át a Csendes-óceán északi részén, megelőzve hét évvel az angol Cook kapitányt és a franciák expedícióját. Katonaként részt vett a lengyel-orosz háborúban, kiemelkedő tetteiért a lengyelek nemzeti hősként tisztelik, majd orosz fogságba esett és Kamcsatkára száműzték. Kalandos úton jutott el Madagaszkár szigetére, megalapította a Louisburg nevű telepet, a bennszülöttek vezetőjükké (a legenda szerint királlyá) választották. Később, újabb kalandos utazásokat követően visszatért a szigetre. Itt halt meg egy kisebb ütközetben 1786-ban.

(2008. augusztus 9., 10. 21:00 - Szegedi Szabadtéri Játékok
Szarka Tamás – Szarka Gyula – Zsuráfszky Zoltán: Benyovszky
Km.: Rátóti Zoltán, Fitos Dezső, Ghymes együttes; dalszöveg: Szarka Tamás; zene: Szarka Tamás, Szarka Gyula; j.: Vincze Zsuzsanna; társrend.: Szarka Tamás; rend.-kor.: Zsuráfszky Zoltán)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Plusz

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Zenés színház interjú

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház ajánló

Különleges repertoárdarabok újra az Opera Eiffel Műhelyházában!

Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony/ Örkény István–Tóth Péter: Tóték című egyfelvonásosok és a világszerte is ritkán hallható Edgar című Puccini-darab ismét műsoron az Opera Eiffel Műhelyházában.