Zenés színház

Elveszettnek hitt Vivaldi-opera 278 év után a színpadon

2008.05.05. 00:00
Ajánlom
Szombaton mutatták be Prágában az Argippo című Vivaldi-operát. A darab librettóját a prágai Cseh Nemzeti Könyvtár őrizte, a partitúrát azonban tavaly találta meg Ondrej Macek karmester a Thurn und Taxis család archívumában.

A gróf Franz Anton Sporck magánszínházának megrendelésére írt operát mindössze egyetlen alkalommal, 1730-banadták elő a prágai vár Spanyol Termében, és a második előadást is itt, a ma főleg hivatalos fogadásokra és rendkívüli parlamenti ülésekre használt helyiségben tartották. Az előadáson a Hofmusici barokk együttes közreműködött.

A 37 éves cseh zenetörténész, csembalóművész és karmester felfedezése 2006 novemberében történt. A kottákat mások is keresték, de ők főleg cseh gyűjteményekben kutakodtak. „Az Argippo prágai előadása után az Antonio Denzio társulat Regensburgba ment, ezért én is Bajorországba indultam” – mondta Macek, akinek szimata nem csalt. Alig két hét után a Thurn und Taxis hercegi család könyvtárában megtalálta a partitúrát, amelyet a velencei Vivaldi Intézet szakértői bizottsága is hitelesnek talált. Ezután kezdett neki a mű rekonstruálásának, mivel a kéziratból a három felvonásos mű zenei anyagának egyharmada hiányzott. A pótlás az opera megírásának idejéből származó Vivaldi-áriákkal történt.

A prágai előadás után a produkció júniusban Cesky Krumlov kastélyszínházában, októberben pedig Velencében lesz látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.