Zenés színház

Éneklő Kádár-kockák a kifutón – így készült a Soharóza új színházi divatbemutatója, a Keleti Blokk (GALÉRIA)

2022.09.30. 11:25
Ajánlom
Szeptember 9-én mutatták be a Trafóban Halas Dóra és Nagy Fruzsina legújabb catwalk koncertjét, a Keleti blokkot, amely egy elképzelt jövőn keresztül tekint vissza a múltra. Dubniczki Attila fotókon keresztül mutatja be a premier előtti utolsó pillanatokat és a háttérben zajló munkát.

Az előadás egy 2016-ban létrehozott projekthez kapcsolódik, amely céljául tűzte ki, hogy miközben fontos társadalmi problémákról és jelenségekről beszél, átlépve a műfaji korlátokat, új oldalról közelítsen a színház felé. Halas Dóra és Nagy Fruzsina produkcióinak állandó közreműködője a Soharóza kórus, amely a kezdetektől részt vesz a catwalk koncerteken, a Tabu kollekcióban, Az ügyben és a Keleti blokkban.

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

Kapcsolódó

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.

Keleti blokk helyszíne egy elképzelt ország, a négy önálló állam– Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – összefonódásából született Kozmicke Kormorán, amely a kommunizmus-szocializmus vonásait viseli magán.

Az alkotók a korszak tárgyi emlékeit, jelképeit és ideológiáját alapul véve alkották meg az elképzelt jövőt, amelyben a szabadság puszta illúzió, és elégedettnek lenni szinte kötelesség.

Az előadásban, amely azt vizsgálja, hogy kulturális örökségünk hogyan él tovább a jelenben, megelevenednek a szorgosan dolgozó gyári munkások hétköznapjai, a Lalaton partján nyaraló külföldi turisták, a Szpartakiád tornabemutatója, a műsorblokkokat megszakító reklámok, a kései adássávban helyet kapó esti mese, valamint a Kádár-kockák, melynek lakói éppen a napi sorozat legújabb részét nézik családjuk körében. Mindez az egyesülés nagyszerűségét hirdető Fúzió Napján történik, és minden pillanatát közvetíti a televízió.

Halas Dóra és Nagy Fruzsina rendezőpáros a Soharóza kórussal, valamint a visegrádi országok egy-egy meghívott alkotójával közösen hozta létre a projektet, amely egyszerre egyesíti a kórusszínházat és a divatbemutatók világát. A korszakot idéző, extravagáns jelmezekhez elektronikával kísért vokális zene társul, új műfajt hozva létre.

Dubniczki Attila fotói a Keleti blokk backstage-éből:

A Keleti blokk legközelebb december 2-án és 3-án látható a Trafóban. Az előadásról bővebb információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: A Keleti blokk premierje a backstage-ből (fotó: Dubniczki Attila / Soharóza)

Színházi divatbemutatón elevenednek meg a szocializmus ikonikus jelképei

Kapcsolódó

Színházi divatbemutatón elevenednek meg a szocializmus ikonikus jelképei

Halas Dóra és Nagy Fruzsina Soharózával közös catwalk koncertje, a Keleti blokk egy fiktív közép-kelet-európai országba kalauzolja a nézőket, ahol az elképzelt jövő néha nagyon is emlékeztet a múltra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.
Zenés színház ajánló

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Zenés színház hír

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Zenés színház ajánló

Világhírű rendező Don Giovanni-produkciója látható az Operaházban

Salzburg, Berlin, Amszterdam, Madrid és Párizs után Budapesten is bemutatkozik Claus Guth 2008-as világhírű Don Giovanni-rendezése. A címszerepet kettős szereposztásban Bretz Gábor és Szemerédy Károly alakítja.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó Bartók-mesterkurzust tart

Az énekesnő, aki maga is számtalanszor formálta meg Judit szerepét A kékszakállú herceg várában, február végén négy napon át dolgozik a kurzuson részt vevő fiatal művészekkel.