Zenés színház

Éneklő Kádár-kockák a kifutón – így készült a Soharóza új színházi divatbemutatója, a Keleti Blokk (GALÉRIA)

2022.09.30. 11:25
Ajánlom
Szeptember 9-én mutatták be a Trafóban Halas Dóra és Nagy Fruzsina legújabb catwalk koncertjét, a Keleti blokkot, amely egy elképzelt jövőn keresztül tekint vissza a múltra. Dubniczki Attila fotókon keresztül mutatja be a premier előtti utolsó pillanatokat és a háttérben zajló munkát.

Az előadás egy 2016-ban létrehozott projekthez kapcsolódik, amely céljául tűzte ki, hogy miközben fontos társadalmi problémákról és jelenségekről beszél, átlépve a műfaji korlátokat, új oldalról közelítsen a színház felé. Halas Dóra és Nagy Fruzsina produkcióinak állandó közreműködője a Soharóza kórus, amely a kezdetektől részt vesz a catwalk koncerteken, a Tabu kollekcióban, Az ügyben és a Keleti blokkban.

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

Kapcsolódó

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.

Keleti blokk helyszíne egy elképzelt ország, a négy önálló állam– Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – összefonódásából született Kozmicke Kormorán, amely a kommunizmus-szocializmus vonásait viseli magán.

Az alkotók a korszak tárgyi emlékeit, jelképeit és ideológiáját alapul véve alkották meg az elképzelt jövőt, amelyben a szabadság puszta illúzió, és elégedettnek lenni szinte kötelesség.

Az előadásban, amely azt vizsgálja, hogy kulturális örökségünk hogyan él tovább a jelenben, megelevenednek a szorgosan dolgozó gyári munkások hétköznapjai, a Lalaton partján nyaraló külföldi turisták, a Szpartakiád tornabemutatója, a műsorblokkokat megszakító reklámok, a kései adássávban helyet kapó esti mese, valamint a Kádár-kockák, melynek lakói éppen a napi sorozat legújabb részét nézik családjuk körében. Mindez az egyesülés nagyszerűségét hirdető Fúzió Napján történik, és minden pillanatát közvetíti a televízió.

Halas Dóra és Nagy Fruzsina rendezőpáros a Soharóza kórussal, valamint a visegrádi országok egy-egy meghívott alkotójával közösen hozta létre a projektet, amely egyszerre egyesíti a kórusszínházat és a divatbemutatók világát. A korszakot idéző, extravagáns jelmezekhez elektronikával kísért vokális zene társul, új műfajt hozva létre.

Dubniczki Attila fotói a Keleti blokk backstage-éből:

A Keleti blokk legközelebb december 2-án és 3-án látható a Trafóban. Az előadásról bővebb információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: A Keleti blokk premierje a backstage-ből (fotó: Dubniczki Attila / Soharóza)

Színházi divatbemutatón elevenednek meg a szocializmus ikonikus jelképei

Kapcsolódó

Színházi divatbemutatón elevenednek meg a szocializmus ikonikus jelképei

Halas Dóra és Nagy Fruzsina Soharózával közös catwalk koncertje, a Keleti blokk egy fiktív közép-kelet-európai országba kalauzolja a nézőket, ahol az elképzelt jövő néha nagyon is emlékeztet a múltra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Monumentális regényből grandiózus opera – Háború és béke az Operaházban

A világhírű operarendező, Calixto Bieito sodró lendületű színrevitelében, a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban először mutatja be Magyarországon Prokofjev Háború és béke című operáját 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház hír

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.