Zenés színház

Eötvös Péter 75. születésnapját is ünnepli a CAFe Budapest

2019.06.05. 15:35
Ajánlom
Elindult a jegyértékesítés a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozatára, ami október 4. és 20. között várja a kortárs művészet kedvelőit.

A fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján Káel Csaba emlékeztetett, milyen fantasztikus lehetőség, hogy a nagy kaliberű, egész világon elismert zeneszerzőt, Eötvös Pétert 75. születésnapján a színpadon köszönthetjük, vele együtt ünnepelhetünk, szemben például Bartók Bélával, akinek ez nem adatott meg.

A fesztivál egyik kiemelt eseménye lesz ugyanis Eötvös Péter Angyalok Amerikában című operájának Neue Oper Wiennel közös, budapesti ősbemutatója.

Az operát Matthias Oldag rendezi, a karmesteri pulpituson pedig magát Eötvös Pétert láthatjuk. Ugyancsak Eötvös-művekből és más kortárs kompozíciókból ad ízelítőt a frissen alakult olasz–magyar együttes, a Modern Musici Aquincum is. Ahogy a korábbi években, idén is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a különleges és egyszeri művészi találkozásokra: az Amadinda Ütőegyüttes például a világ egyik legjobb énekkarával, a régizenében vagy kortárs kóruskompozíciókban is kiemelkedő RIAS Kammerchorral ad közös koncertet, míg a Klangforum Wien többek között két fiatal magyar szerző, Bella Máté és Tornyai Péter műveit is megszólaltatja majd. Weinberg gazdag életművéből pedig Linus Roth hegedűművész, Danjulo Ishizaka csellista és José Gallardo zongoraművész ad ízelítőt a Zeneakadémián.

CAFe_Budapest_191012_Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna-140546.jpg

Duo Aliada (Fotó/Forrás: Maria Jarzyna)

Bach Goldberg-variációk című műve szaxofon-harmonika pedig átiratban csendül fel a Duo Aliadának köszönhetően a Három Hollóban.

A tánc műfajának a megújuló Trafó Kortárs Művészetek Háza ad otthont, ahol egy minifesztivál is helyet kap, mégpedig a hiphop és a street dance műfajának szentelt (D)OPEN Your Move. A Trafóban köszönthetjük a kortárs táncélet ikonikus alkotóját, Sidi Larbi Cherkaouit, aki a sivatagi dűnék világát idéző Nomad című koreográfiáját hozza el a fesztiválra. Dr. Nest című előadásával, (rém)álomszerű képeivel és jellegzetes, fanyar humorával tér vissza Budapestre a groteszk és gyönyörű maszkok társulata, a FAMILIE FLÖZ.

CAFe_Budapest_191018_Sidi_Larbi_Nomad_c_Filip_van_Roe-140400.jpg

Sidi Larbi: Nomad (Fotó/Forrás: Filip van Roe)

A jazz kedvelői számára többek között az izraeli zongorista, Omer Klein triója tartogat emlékezetes pillanatokat a BMC-ben.

A hazai etno-jazz színtér két legnagyobb fúvósa, Dresch Mihály és Borbély Mihály pedig a korábban Nigel Kennedyvel is közös lemezt készítő lengyel Kroke trióval hoz létre féktelenül szabad zenét.

Ez a koncert a „fesztivál a fesztiválban” koncepció jegyében megrendezett Budapest Ritmo világzenei fesztivál programjaként valósul meg, ami a műfaj legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát a régión belül. A Ritmón ünnepli 20. születésnapját a Romano Drom, és fellép a Magyarországon rendszeresen koncertező Boban Marković fia és zenekara, a Marko Marković Brass Band is.

CAFe_Budapest_191004-06_Ritmo_KROKE_c_Jacek_Dylag-140721.jpg

Kroke (Fotó/Forrás: Jacek Dylag)

Szintén a fesztivál része a Mini-Fesztivál, ami a kortárs hazai zeneszerzést reprezentálja négy koncerttel. A képzőművészet iránt érdeklődőknek ugyanakkor az Art Market Budapest, a kortárs irodalom szerelmeseinek pedig az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár ígér felejthetetlen programokat.

A CAFe-élményhez szervesen hozzátartozik, hogy a város utcáin-terein is meglepő alkotásokkal találkozhat a közönség, sőt, részt vehet azok létrehozásában is. A francia Olivier Grossetête a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége, monumentális kartonépületeit öt kontinens közel 200 városában építette már fel milliónyi önkéntes aktív közreműködésével.

A művész 2019 őszén végre Budapesten épít: egy ikonikus épület kartonmását és az építményen dolgozó emberekből közösséget.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központban a The Reasons Offsite című kiállításon 3D-modellek és VR-szemüvegek segítségével ismerkedhetünk a moduláris építészettel, a Telep Galéria Fiktív vonalak című csoportos kiállítása pedig a funkciójukat vesztett határátkelők épületeitől a szimbolikus és társadalmi törésvonalakig vizsgálja mindazt, amit a határokról gondolunk. 2019-ben először rendhagyó lakásszínházi előadásokkal, lakáskoncertekkel egészül ki a fesztivál programja, és idén július 15-ig várja a magával ragadó budapesti történeteket a 100 szóban Budapest pályázat.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket. 
Zenés színház magazin

A Champs-Élysées Mozartja – 200 éve született Offenbach

A kánkánok mestere korának szórakoztatóipari nagyvállalkozója volt, aki élete vége felé egy „komoly” operát is írt, a Hoffmann meséit.
Zenés színház wagner

Fischer Ádám: Vállalom a felelősséget a halk énekesekért!

Nem az énekeseknek kevés a hangjuk, Wagnert néha így kell énekelni. Caruso-szindróma és énekbeszéd kapcsán beszélgettünk a Ring-ciklus karmesterével.