Zenés színház

Eötvös Péter operáját mutatják be Bécsben

2023.02.10. 13:05
Ajánlom
Az Aranysárkány című, Roland Schimmelpfennig azonos című drámája alapján írt darabot a MusikTheater an der Wien játssza február 14-től március 3-ig.

2014-ben Frankfurtban mutatták be Eötvös Péter Az Aranysárkány című operáját, amely a német drámaíró Roland Schimmelpfennig drámája alapján készült. A valós és szürreális síkokat egymásra rétegző darab egy ázsiai étteremben játszódik, ahol a főszereplő illegális bevándorló kisfiú fájós fogát egészségbiztosítás hiányában igen kezdetleges módszerekkel próbálják kezelni az étterem dolgozói.

A naturális és a szimbolikus síkok végül összeérnek, és igen kegyetlen valóságot tárnak a néző elé az emberi kiszolgáltatottságról és a társadalom könyörtelenségéről.

AranysarkanyBecs-110239.jpg

Próbafotó Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájából (Fotó/Forrás: Herwig Prammer / MusikTheater an der Wien)

A zeneszerző talán legnyomasztóbb operáját a bécsi MusikTheater an der Wien mutatja be, a fiatal német operarendező, Jan Eßinger színrevitelében. Az előadás karmestere a kortársspecialista Walter Kobéra, a Neue Oper Wien igazgatója lesz. A produkció több zeneoktatási intézménnyel együttműködésben valósul meg, a főszerepet a brit-japán szoprán, Camilla Saba Davies, a müncheni Theaterakademie August Everding növendéke énekli majd, míg a tenor főszereplő, Felix Heuser a Grazi Egyetemen folytat tanulmányokat. Az előadásokban a Klangforum Wien kortárszenei képzésében részt vevő muzsikusok működnek közre. A további szereplők Christa Ratzenböck, Hans-Jürgen Lazar és Peter Schöne lesznek.

A karácsony igazi üzenete

Kapcsolódó

A karácsony igazi üzenete

Családi programként hirdette meg a MusikTheater an der Wien Menotti egyfelvonásosából, az Amahl és az éjszakai látogatók című operából készült új produkcióját. A halállal való szembenézés kérdéseire épülő előadás azonban jóval súlyosabb lett annál, mint amire a közönség az ünnepek tájékán számít.

A darabot a magyar közönség a miskolci Bartók+ Fesztiválon láthatta egyetlen alkalommal, 2019-ben. A ritkán játszott operákra specializálódott MusikTheater an der Wienben január 22-én Eötvös Péter mesterkurzust is tartott a bemutató kapcsán a kortárs zene iránt érdeklődő fiatal művészek számára. Az intézményt az idei évadtól a norvég rendező, Stefan Herheim vezeti, akinek első bemutatójáról mi is beszámoltunk.

Az ösztönök varázslatos ereje

Kapcsolódó

Az ösztönök varázslatos ereje

Leoš Janáček A ravasz rókácska című operáját mutatta be a MusikTheater an der Wien, amely egyben az új igazgató, Stefan Herheim első rendezése is volt a bécsi intézményben. A cseh szerző Magyarországon ritkán látott darabját sokan állatmesének hiszik, ám a produkcióból világosan kiderült, hogy ennél jóval mélyebben foglalkozik kapcsolatok, vágyak, szabadságtörekvések dinamikájával. Az október 22-i előadáson jártunk.

Eötvös Péter: Az Aranysárkány
február 14., 16., 18., 20., 25., 27., március 1., 3. 19:00, Kammeroper, Bécs.

Az előadásról további információ itt érhető el.

Fejléckép: Próbafotó Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájából (fotó/forrás: Herwig Prammer / MusikTheater an der Wien)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Zenés színház interjú

A Föld forog tovább, és ezek a csodák újra és újra megtörténnek

Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház vezető művésze, a musicalirodalom legnagyobb szerepeit tudhatja maga mögött. Ezúttal Frank Wildhorn Carmenjében mutatkozik be április 19-én a Nagymező utcai teátrumban.
Zenés színház ajánló

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.
Zenés színház interjú

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában.