Zenés színház

Eötvös Péter operáját mutatják be Bécsben

2023.02.10. 13:05
Ajánlom
Az Aranysárkány című, Roland Schimmelpfennig azonos című drámája alapján írt darabot a MusikTheater an der Wien játssza február 14-től március 3-ig.

2014-ben Frankfurtban mutatták be Eötvös Péter Az Aranysárkány című operáját, amely a német drámaíró Roland Schimmelpfennig drámája alapján készült. A valós és szürreális síkokat egymásra rétegző darab egy ázsiai étteremben játszódik, ahol a főszereplő illegális bevándorló kisfiú fájós fogát egészségbiztosítás hiányában igen kezdetleges módszerekkel próbálják kezelni az étterem dolgozói.

A naturális és a szimbolikus síkok végül összeérnek, és igen kegyetlen valóságot tárnak a néző elé az emberi kiszolgáltatottságról és a társadalom könyörtelenségéről.

AranysarkanyBecs-110239.jpg

Próbafotó Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájából (Fotó/Forrás: Herwig Prammer / MusikTheater an der Wien)

A zeneszerző talán legnyomasztóbb operáját a bécsi MusikTheater an der Wien mutatja be, a fiatal német operarendező, Jan Eßinger színrevitelében. Az előadás karmestere a kortársspecialista Walter Kobéra, a Neue Oper Wien igazgatója lesz. A produkció több zeneoktatási intézménnyel együttműködésben valósul meg, a főszerepet a brit-japán szoprán, Camilla Saba Davies, a müncheni Theaterakademie August Everding növendéke énekli majd, míg a tenor főszereplő, Felix Heuser a Grazi Egyetemen folytat tanulmányokat. Az előadásokban a Klangforum Wien kortárszenei képzésében részt vevő muzsikusok működnek közre. A további szereplők Christa Ratzenböck, Hans-Jürgen Lazar és Peter Schöne lesznek.

A karácsony igazi üzenete

Kapcsolódó

A karácsony igazi üzenete

Családi programként hirdette meg a MusikTheater an der Wien Menotti egyfelvonásosából, az Amahl és az éjszakai látogatók című operából készült új produkcióját. A halállal való szembenézés kérdéseire épülő előadás azonban jóval súlyosabb lett annál, mint amire a közönség az ünnepek tájékán számít.

A darabot a magyar közönség a miskolci Bartók+ Fesztiválon láthatta egyetlen alkalommal, 2019-ben. A ritkán játszott operákra specializálódott MusikTheater an der Wienben január 22-én Eötvös Péter mesterkurzust is tartott a bemutató kapcsán a kortárs zene iránt érdeklődő fiatal művészek számára. Az intézményt az idei évadtól a norvég rendező, Stefan Herheim vezeti, akinek első bemutatójáról mi is beszámoltunk.

Az ösztönök varázslatos ereje

Kapcsolódó

Az ösztönök varázslatos ereje

Leoš Janáček A ravasz rókácska című operáját mutatta be a MusikTheater an der Wien, amely egyben az új igazgató, Stefan Herheim első rendezése is volt a bécsi intézményben. A cseh szerző Magyarországon ritkán látott darabját sokan állatmesének hiszik, ám a produkcióból világosan kiderült, hogy ennél jóval mélyebben foglalkozik kapcsolatok, vágyak, szabadságtörekvések dinamikájával. Az október 22-i előadáson jártunk.

Eötvös Péter: Az Aranysárkány
február 14., 16., 18., 20., 25., 27., március 1., 3. 19:00, Kammeroper, Bécs.

Az előadásról további információ itt érhető el.

Fejléckép: Próbafotó Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájából (fotó/forrás: Herwig Prammer / MusikTheater an der Wien)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal

A Budapesti Operettszínház március 10-én, 11-én és 12-én, hármas szereposztásban mutatta be Huszka Jenő Mária főhadnagy című művét, amelyben a népszerű bonvivánt, Vadász Zsoltot Draskóczy Ádám szerepében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Egyetlen történet a sok közül – Eötvös Péter Bécsben

A MusikTheater an der Wien mutatta be Eötvös Péter Az Aranysárkány című operáját, melyet a magyar közönség mindössze egyszer láthatott. A Bécsi Kamaraoperában tartott, február 25-i előadáson jártunk.
Zenés színház ajánló

Rendhagyó koncerttel kapcsolódik nagypéntekhez az Operettszínház  

A nagypénteki Feltámadás koncerten fellép Fischl Mónika, Ninh Duc Huang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei.
Zenés színház hír

Ligeti-bemutatóval és Mundruczó-rendezéssel készül jövőre a müncheni operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Bajor Állami Operaház, az évad végi operafesztiválon Ligeti György Le Grand Macabre című művét mutatják be, emellett több magyar művész is közreműködik a produkcióikban.
Zenés színház hír

50 éves a Képzelt riport... – Vígszínházi dalaiból ad koncertet Presser Gábor

Ötven éve mutatták be a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, Presser Gábor első színházi munkáját a Vígszínházban. A jubileum alkalmából március 25-én Presser Gábor a társulat művészeinek közreműködésével ad koncertet a teátrumban.