Zenés színház

Építkező németek

2010.08.21. 11:24
Ajánlom
A Berlini Staatsopert felújítják, a hamburgi Elbphilharmonie épületét azonban továbbra is átok sújtja.

Az egykori NDK fővárosának lakóit szolgálta ki a Staatsoper az Unter den Lindenen. A hársfák alatt II. Frigyes megrendelésére, udvari operának épült házat 1742-ben adták át, de mint a korban oly sok társa, ez az operaház is leégett, s aztán gyorsan újjá is építették, hogy egy évvel a tűz után, 1843 augusztusában újra megnyisson. 1944-ben a Staatsopert is bezárták a totális háború kihirdetésekor - a Staatskapelle Karajan vezetésével viszont folytatta a zenélést -, 1945 februárjában azonban bombatalálat érte az épületet. Az 1955-ig tartó újjáépítés során részben megőrizték a barokk stílusjegyeket. Kelet-Berlin operáját A nürnbergi mesterdalnokokkal nyitották meg ismét. A legutóbbi felújítására 1986-ban került sor, az intézmény vezetői azonban évek óta, különösen egy 2002-es baleset óta - a Don Giovanni előadása közben egy hidraulikus színpadi lift lezuhant - sürgették a felújítást.

A tervek nemrég kerültek nyilvánosságra. Ennek értelmében megemelik a nagyterem plafonját, hatvannal kevesebb ülőhely lesz, a színpadtechnikát és a közönségforgalmi területeket korszerűsítik, valamint a hangzáson is javítani szeretnének. Ennek köszönhetően a 19. századi repertoárra, különsen Wagner operáihoz lesz ideális a hangzás. Előzetes számítások szerint a munkálatok 239 millió euróba kerülnek, és 2013. október 3-án sor kerülhet az első előadásra a renovált épületben. Addig a társulat a Schiller Theaterben tartja előadásait.

Először 2006-ban írtunk a hamburgi Elbphilharmonie építéséről, és már akkor is az volt a hír, hogy drágulnak a költségek. Eredetileg idén tervezték a koncertterem átadását, de ma nem tűnik úgy, hogy a jelenlegi 2012-es avatási időpont tartható. A hamburgiak célja az, hogy a HafenCityben, az egykori téglaraktár helyére olyan építmény kerüljön, ami a városképet az Eiffel-toronyhoz, a Szabadság-szoborhoz vagy Sydney operaházához hasonlóan határozza meg, és a világ tíz legjobb koncerthelyszíneként jegyezzék.

A látványtervek szerint a csupa üveg Elbphilharmonie a jéghullámokat idézi, 37 méter magasan levő teraszáról pedig csodálatos körpanorámában tárul elénk a város. Ám az épület nemcsak a komolyzenének ad hajlékot, mivel a többek közt a pekingi nemzeti stadiont is építő Herzon & de Meuron építésziroda szállodát és luxuslakosztályokat is tervezett ide.

A folyamatos költségnövekedés (itt és itt) egyik városatya töretlen érdeklődésről és lelkesedésről beszél, és azzal mentegetőzik, hogy sem az építkezés közben felmerülő technikai gondokat, sem a jogi vitákat nem láthatták előre. Az azonban bizonytalan, hogy az általa "mágikus helynek" nevezett épületbe beköltözni vágyók mikor kapják meg kulcsaikat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.