Zenés színház

Érdekességek és különlegességek az Operettben

2009.09.21. 14:17
Ajánlom
Két operett- és egy musicalbemutató fémjelzi a Budapesti Operettszínház 2009/2010-es évadját, mely hivatalosan 2009. szeptember 18-án Kálmán Imre A Bajadér című operettjének előadásával kezdődött.

Érdekességekben, különlegességekben nem lesz hiány, pedig a mintegy 300 közalkalmazottal dolgozó Budapesti Operettszínház a megszorítások miatt komoly likviditási problémák előtt állt a nyár elején. Segített ezen a Szép nyári nap című, új magyar darabnak minősíthető Neoton-musical, melyet a teátrum sajátos konstrukcióban, egy magáncéggel, a Pentatonnal koprodukcióban mutatott be júliusban, Somogyi Szilárd rendezésében. Az előadás hatalmas közönségsikert aratott, így természetesen repertoáron marad.

Kerényi Miklós Gábor színidirektor a közelmúlt sajtócikkeire is reagálva elemezte a főváros színházaknak szánt, a napokban eldőlt, a 2009-es naptári évre vonatkozó plusz 550 millió forint elosztását. Rámutatott, hogy ez az összeg a megszorítások ellensúlyozására és esetleges plusz-támogatásokra volt elegendő. A keretből a Budapesti Operettszínház - ahogy több cikk utalt rá - ugyan pénzben a legtöbb támogatást, 69,5 millió forintot, de 2008-as költségvetéséhez százalékban messze a legkevesebb emelést, 0,7 százalékot kapott - forintban ez 7,5 millió forintot jelent. Érdekességként a direktor megemlítette, hogy 2008-as költségvetéséhez képest ebben az évben a Centrál Színház büdzséje 36, a Trafóé 22, a Madáché 5,3 százalékkal, míg a Vígszínház költségvetés csak 2,46 százalékkal emelkedett. Reméljük, ez nem azt jelenti, hogy Budapest kevésbé kívánja támogatni a jövőben nagy népszínházait... Összefoglalva megjegyezte, hogy a különböző kapacitású és nagyságú intézmények támogatásának összehasonlítása nem lehetséges, ahogy a szintén fővárosi fenntartású Állat- és Növénykertben sem vetik össze egy elefánt étkeztetését kilogrammban egy papagájéval.

Kerényi Mikós Gábor az évadnyitó társulati ülésen színházi támogatások rendszerét elemezve külön kiemelte, hogy bár a színházi törvény a klasszikus operett-műfaj kiemelt támogatását írja elő, ez az idei évi szorzóban, mely csak 1,2, igen kevéssé tükröződik. A klasszikus operett-játszáshoz operai-jellegű felépítés szükséges, az operett kis-operát jelent, s mint ilyen a prózához - 1 pontos szorzó - és az operához - 3 pontos szorzó - képest a 2 pontos szorzót kellene megkapnia. Remélhetőleg ezt problémát a kultúráért felelős döntéshozók is átlátják. Ennek a szorzónak a hiánya veszélyezteti a nemzeti műfajnak is tekinthető magyar operett-játszás létét.

Az elmúlt évadban egyébként a Budapesti Operettszínház 546 előadást tartott, közel 400 ezer néző előtt. Ebből Budapesten összesen 517, 191 operett-, 22 gyerek-, 89 ifjúsági- és 208 musical-előadást, valamint 7 pódiumbeszélgetést tekinthettek meg a nézők, 16 alkalommal léptek fel művészeink külföldön - Bukarestben, Izraelben, Münchenben, Prágában -, Magyarországon pedig 13-szor, Siófoktól Kecskemétig, Pécstől Hódmezővásárhelyig, Szombathelytől Miskolcon át Szegedig. A látogatottsági átlag 93 százalékos volt.

A 2009-2010-es évadban is hasonlóak a tervezett előadásszámok. Külföldön, a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban novemberben kerül színre koprodukcióban, KERO® rendezésében A Csárdáskirálynő, helyi művészekkel. Társulatunk tagjai pedig turnéznak majd Olaszországban A víg özveggyel, Romániában a Dr. Bőregérrel, operett gálákkal pedig Németországban, de fellépnek Szentpéterváron, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Érdekesség lesz még egyébként a szezonban a Rómeó és Júlia október 21-22-ei előadása a Nagymező utcában: a Biennale, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében a bukaresti Ion Dacian és a Budapesti Operettszínház sztárjai közösen lépnek fel.

A szezon nagy operett-bemutatójára 2010 áprilisában kerül sor a Budapesti Operettszínházban, méghozzá a Szentpétervári Zenés Színházzal koprodukcióban. A Néva partján hatalmas sikert aratott már Szinetár Miklós rendezésében Leo Fall pikáns, politikával és erotikával átszőtt operettje, a Madame Pompadour, melynek címszerepében a Nagymező utcában Kalocsai Zsuzsa és Fischl Mónika tűnik majd fel, mellettük Oszvald Marika, Kékkovács Mara, Vadász Zsolt, Vadász Dániel, Csere László, Faragó András, Peller Károly, valamint vendégként Huszti Péter látható.

A musicalbemutató által 2010 márciusában egy irodalmi és filmes legenda kel új életre. Daphne du Maurier hatalmas sikerű regényéből Alfred Hitchcock készített Oscar-díjas mozit, most pedig musicalként Rebecca - a Manderley-ház asszonya címmel él tovább a mű, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen mutat be a teátrum Béres Attila rendezésében. Lévay Szilveszter szabadkai születésű zeneszerzőnk darabjának főszerepében tér vissza a színpadra Szinetár Dóra, aki Vágó Zsuzsival felváltva játssza a szerepet. Partnerük Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter, miközben látható még a produkcióban Mészáros Árpád Zsolt, Bálint Ádám, Szulák Andrea, Náray Erika, Felföldi Anikó, Földes Tamás, Pálfalvy Attila, valamint Janza Kata, Polyák Lilla, Nádasi Veronika és Füredi Nikolett.

A Thália Színházban A doktor úr című operett kerül színre 2010 január 15-én. Molnár Ferenc művét Böhm György illesztette össze Zerkovitz Béla slágereivel. Látható a produkcióban Bajor Imre és Szombathy Gyula, Kalocsai Zsuzsa, Földes Tamás, Kékkovács Mara, Peller Károly, valamint az örökifjú Lehoczky Zsuzsa. Rendező: Korcsmáros György.

Az évadban még sor kerül a Pesti Broadway Stúdió vizsgaelőadására, a Dorian Grayre, az Operett Akadémia vizsgájára, mely a Bál a Savoyban lesz, sőt, meglepetésként nagyszínpadunkon gyerekelőadásokat tartunk Janza Kata, Kékkovács Mara és Polyák Lilla közreműködésével.

Az évadnyitó társulati ülésen a vezetőség külön köszöntötte az elmúlt évadban, illetve a nyár folyamán elismerésben részesült művészeket. Lőcsei Jenő balettigazgató a közönség szavazatai alapján a Halhatatlanok Társulatának tagja lett, s ezáltal az Örökös Tag cím viselésére jogosult; a hivatalos balatoni szezonnyitó ünnepségen Siófokon Kovács Zsuzsa színművész vehette át a Kálmán Imre emlékplakettet; a 2009. augusztus 20-i állami elismerések alkalmával Zentai Anna művésznő, színházunk örökös tagja, Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Tisztikeresztjét kapta; míg Rogács László, a Musical Együttes vezetője, ugyancsak augusztus 20. alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült; a Magyar Állami Operaházban az Operettk primadonnája, Kalocsai Zsuzsa az Osváth Júlia-emlékdíjat vehette át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.