Zenés színház

Érdekességek és különlegességek az Operettben

2009.09.21. 14:17
Ajánlom
Két operett- és egy musicalbemutató fémjelzi a Budapesti Operettszínház 2009/2010-es évadját, mely hivatalosan 2009. szeptember 18-án Kálmán Imre A Bajadér című operettjének előadásával kezdődött.

Érdekességekben, különlegességekben nem lesz hiány, pedig a mintegy 300 közalkalmazottal dolgozó Budapesti Operettszínház a megszorítások miatt komoly likviditási problémák előtt állt a nyár elején. Segített ezen a Szép nyári nap című, új magyar darabnak minősíthető Neoton-musical, melyet a teátrum sajátos konstrukcióban, egy magáncéggel, a Pentatonnal koprodukcióban mutatott be júliusban, Somogyi Szilárd rendezésében. Az előadás hatalmas közönségsikert aratott, így természetesen repertoáron marad.

Kerényi Miklós Gábor színidirektor a közelmúlt sajtócikkeire is reagálva elemezte a főváros színházaknak szánt, a napokban eldőlt, a 2009-es naptári évre vonatkozó plusz 550 millió forint elosztását. Rámutatott, hogy ez az összeg a megszorítások ellensúlyozására és esetleges plusz-támogatásokra volt elegendő. A keretből a Budapesti Operettszínház - ahogy több cikk utalt rá - ugyan pénzben a legtöbb támogatást, 69,5 millió forintot, de 2008-as költségvetéséhez százalékban messze a legkevesebb emelést, 0,7 százalékot kapott - forintban ez 7,5 millió forintot jelent. Érdekességként a direktor megemlítette, hogy 2008-as költségvetéséhez képest ebben az évben a Centrál Színház büdzséje 36, a Trafóé 22, a Madáché 5,3 százalékkal, míg a Vígszínház költségvetés csak 2,46 százalékkal emelkedett. Reméljük, ez nem azt jelenti, hogy Budapest kevésbé kívánja támogatni a jövőben nagy népszínházait... Összefoglalva megjegyezte, hogy a különböző kapacitású és nagyságú intézmények támogatásának összehasonlítása nem lehetséges, ahogy a szintén fővárosi fenntartású Állat- és Növénykertben sem vetik össze egy elefánt étkeztetését kilogrammban egy papagájéval.

Kerényi Mikós Gábor az évadnyitó társulati ülésen színházi támogatások rendszerét elemezve külön kiemelte, hogy bár a színházi törvény a klasszikus operett-műfaj kiemelt támogatását írja elő, ez az idei évi szorzóban, mely csak 1,2, igen kevéssé tükröződik. A klasszikus operett-játszáshoz operai-jellegű felépítés szükséges, az operett kis-operát jelent, s mint ilyen a prózához - 1 pontos szorzó - és az operához - 3 pontos szorzó - képest a 2 pontos szorzót kellene megkapnia. Remélhetőleg ezt problémát a kultúráért felelős döntéshozók is átlátják. Ennek a szorzónak a hiánya veszélyezteti a nemzeti műfajnak is tekinthető magyar operett-játszás létét.

Az elmúlt évadban egyébként a Budapesti Operettszínház 546 előadást tartott, közel 400 ezer néző előtt. Ebből Budapesten összesen 517, 191 operett-, 22 gyerek-, 89 ifjúsági- és 208 musical-előadást, valamint 7 pódiumbeszélgetést tekinthettek meg a nézők, 16 alkalommal léptek fel művészeink külföldön - Bukarestben, Izraelben, Münchenben, Prágában -, Magyarországon pedig 13-szor, Siófoktól Kecskemétig, Pécstől Hódmezővásárhelyig, Szombathelytől Miskolcon át Szegedig. A látogatottsági átlag 93 százalékos volt.

A 2009-2010-es évadban is hasonlóak a tervezett előadásszámok. Külföldön, a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban novemberben kerül színre koprodukcióban, KERO® rendezésében A Csárdáskirálynő, helyi művészekkel. Társulatunk tagjai pedig turnéznak majd Olaszországban A víg özveggyel, Romániában a Dr. Bőregérrel, operett gálákkal pedig Németországban, de fellépnek Szentpéterváron, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Érdekesség lesz még egyébként a szezonban a Rómeó és Júlia október 21-22-ei előadása a Nagymező utcában: a Biennale, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében a bukaresti Ion Dacian és a Budapesti Operettszínház sztárjai közösen lépnek fel.

A szezon nagy operett-bemutatójára 2010 áprilisában kerül sor a Budapesti Operettszínházban, méghozzá a Szentpétervári Zenés Színházzal koprodukcióban. A Néva partján hatalmas sikert aratott már Szinetár Miklós rendezésében Leo Fall pikáns, politikával és erotikával átszőtt operettje, a Madame Pompadour, melynek címszerepében a Nagymező utcában Kalocsai Zsuzsa és Fischl Mónika tűnik majd fel, mellettük Oszvald Marika, Kékkovács Mara, Vadász Zsolt, Vadász Dániel, Csere László, Faragó András, Peller Károly, valamint vendégként Huszti Péter látható.

A musicalbemutató által 2010 márciusában egy irodalmi és filmes legenda kel új életre. Daphne du Maurier hatalmas sikerű regényéből Alfred Hitchcock készített Oscar-díjas mozit, most pedig musicalként Rebecca - a Manderley-ház asszonya címmel él tovább a mű, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen mutat be a teátrum Béres Attila rendezésében. Lévay Szilveszter szabadkai születésű zeneszerzőnk darabjának főszerepében tér vissza a színpadra Szinetár Dóra, aki Vágó Zsuzsival felváltva játssza a szerepet. Partnerük Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter, miközben látható még a produkcióban Mészáros Árpád Zsolt, Bálint Ádám, Szulák Andrea, Náray Erika, Felföldi Anikó, Földes Tamás, Pálfalvy Attila, valamint Janza Kata, Polyák Lilla, Nádasi Veronika és Füredi Nikolett.

A Thália Színházban A doktor úr című operett kerül színre 2010 január 15-én. Molnár Ferenc művét Böhm György illesztette össze Zerkovitz Béla slágereivel. Látható a produkcióban Bajor Imre és Szombathy Gyula, Kalocsai Zsuzsa, Földes Tamás, Kékkovács Mara, Peller Károly, valamint az örökifjú Lehoczky Zsuzsa. Rendező: Korcsmáros György.

Az évadban még sor kerül a Pesti Broadway Stúdió vizsgaelőadására, a Dorian Grayre, az Operett Akadémia vizsgájára, mely a Bál a Savoyban lesz, sőt, meglepetésként nagyszínpadunkon gyerekelőadásokat tartunk Janza Kata, Kékkovács Mara és Polyák Lilla közreműködésével.

Az évadnyitó társulati ülésen a vezetőség külön köszöntötte az elmúlt évadban, illetve a nyár folyamán elismerésben részesült művészeket. Lőcsei Jenő balettigazgató a közönség szavazatai alapján a Halhatatlanok Társulatának tagja lett, s ezáltal az Örökös Tag cím viselésére jogosult; a hivatalos balatoni szezonnyitó ünnepségen Siófokon Kovács Zsuzsa színművész vehette át a Kálmán Imre emlékplakettet; a 2009. augusztus 20-i állami elismerések alkalmával Zentai Anna művésznő, színházunk örökös tagja, Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Tisztikeresztjét kapta; míg Rogács László, a Musical Együttes vezetője, ugyancsak augusztus 20. alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült; a Magyar Állami Operaházban az Operettk primadonnája, Kalocsai Zsuzsa az Osváth Júlia-emlékdíjat vehette át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház rossini

A pesarói hattyú

Százötven éve, 1868. november 13-án halt meg Gioachino Antonio Rossini, az olasz opera egyik legnépszerűbb mestere. Híres ínyenc is volt, nevét étel-kompozíciói is őrzik.
Zenés színház new york

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Zenés színház hír

Rangos elismerést kapott Kero rendezése Szentpétervárott

Minden évben több mint kétszáz színház előadása verseng Szentpétervárott az Arany Szufita-díjért. Idén zenés kategóriában az év előadása lett a Kerényi Miklós Gábor által rendezett Monte Cristo grófja.
Zenés színház andrea bocelli

Andrea Bocelli a fiával énekel az új slágerlistás lemezén

Tíz év után először szerepel klasszikus zenei album az amerikai slágerlista élén, igaz, ez is crossover. Bocelli hamarosan Magyarországra jön, de a rajongói most nem is érte, hanem a fiáért vannak oda.
Zenés színház kult50

Aki operára cserélte a könnyűzenét: László Boldizsár

Számára a műfaji váltás szinte gombnyomásra történt, persze egyik területen sem spórolhatta meg a befektetett munkát. László Boldizsár Kult50-ben megjelent portréja.