Zenés színház

Érdekességek és különlegességek az Operettben

2009.09.21. 14:17
Ajánlom
Két operett- és egy musicalbemutató fémjelzi a Budapesti Operettszínház 2009/2010-es évadját, mely hivatalosan 2009. szeptember 18-án Kálmán Imre A Bajadér című operettjének előadásával kezdődött.

Érdekességekben, különlegességekben nem lesz hiány, pedig a mintegy 300 közalkalmazottal dolgozó Budapesti Operettszínház a megszorítások miatt komoly likviditási problémák előtt állt a nyár elején. Segített ezen a Szép nyári nap című, új magyar darabnak minősíthető Neoton-musical, melyet a teátrum sajátos konstrukcióban, egy magáncéggel, a Pentatonnal koprodukcióban mutatott be júliusban, Somogyi Szilárd rendezésében. Az előadás hatalmas közönségsikert aratott, így természetesen repertoáron marad.

Kerényi Miklós Gábor színidirektor a közelmúlt sajtócikkeire is reagálva elemezte a főváros színházaknak szánt, a napokban eldőlt, a 2009-es naptári évre vonatkozó plusz 550 millió forint elosztását. Rámutatott, hogy ez az összeg a megszorítások ellensúlyozására és esetleges plusz-támogatásokra volt elegendő. A keretből a Budapesti Operettszínház - ahogy több cikk utalt rá - ugyan pénzben a legtöbb támogatást, 69,5 millió forintot, de 2008-as költségvetéséhez százalékban messze a legkevesebb emelést, 0,7 százalékot kapott - forintban ez 7,5 millió forintot jelent. Érdekességként a direktor megemlítette, hogy 2008-as költségvetéséhez képest ebben az évben a Centrál Színház büdzséje 36, a Trafóé 22, a Madáché 5,3 százalékkal, míg a Vígszínház költségvetés csak 2,46 százalékkal emelkedett. Reméljük, ez nem azt jelenti, hogy Budapest kevésbé kívánja támogatni a jövőben nagy népszínházait... Összefoglalva megjegyezte, hogy a különböző kapacitású és nagyságú intézmények támogatásának összehasonlítása nem lehetséges, ahogy a szintén fővárosi fenntartású Állat- és Növénykertben sem vetik össze egy elefánt étkeztetését kilogrammban egy papagájéval.

Kerényi Mikós Gábor az évadnyitó társulati ülésen színházi támogatások rendszerét elemezve külön kiemelte, hogy bár a színházi törvény a klasszikus operett-műfaj kiemelt támogatását írja elő, ez az idei évi szorzóban, mely csak 1,2, igen kevéssé tükröződik. A klasszikus operett-játszáshoz operai-jellegű felépítés szükséges, az operett kis-operát jelent, s mint ilyen a prózához - 1 pontos szorzó - és az operához - 3 pontos szorzó - képest a 2 pontos szorzót kellene megkapnia. Remélhetőleg ezt problémát a kultúráért felelős döntéshozók is átlátják. Ennek a szorzónak a hiánya veszélyezteti a nemzeti műfajnak is tekinthető magyar operett-játszás létét.

Az elmúlt évadban egyébként a Budapesti Operettszínház 546 előadást tartott, közel 400 ezer néző előtt. Ebből Budapesten összesen 517, 191 operett-, 22 gyerek-, 89 ifjúsági- és 208 musical-előadást, valamint 7 pódiumbeszélgetést tekinthettek meg a nézők, 16 alkalommal léptek fel művészeink külföldön - Bukarestben, Izraelben, Münchenben, Prágában -, Magyarországon pedig 13-szor, Siófoktól Kecskemétig, Pécstől Hódmezővásárhelyig, Szombathelytől Miskolcon át Szegedig. A látogatottsági átlag 93 százalékos volt.

A 2009-2010-es évadban is hasonlóak a tervezett előadásszámok. Külföldön, a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban novemberben kerül színre koprodukcióban, KERO® rendezésében A Csárdáskirálynő, helyi művészekkel. Társulatunk tagjai pedig turnéznak majd Olaszországban A víg özveggyel, Romániában a Dr. Bőregérrel, operett gálákkal pedig Németországban, de fellépnek Szentpéterváron, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Érdekesség lesz még egyébként a szezonban a Rómeó és Júlia október 21-22-ei előadása a Nagymező utcában: a Biennale, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében a bukaresti Ion Dacian és a Budapesti Operettszínház sztárjai közösen lépnek fel.

A szezon nagy operett-bemutatójára 2010 áprilisában kerül sor a Budapesti Operettszínházban, méghozzá a Szentpétervári Zenés Színházzal koprodukcióban. A Néva partján hatalmas sikert aratott már Szinetár Miklós rendezésében Leo Fall pikáns, politikával és erotikával átszőtt operettje, a Madame Pompadour, melynek címszerepében a Nagymező utcában Kalocsai Zsuzsa és Fischl Mónika tűnik majd fel, mellettük Oszvald Marika, Kékkovács Mara, Vadász Zsolt, Vadász Dániel, Csere László, Faragó András, Peller Károly, valamint vendégként Huszti Péter látható.

A musicalbemutató által 2010 márciusában egy irodalmi és filmes legenda kel új életre. Daphne du Maurier hatalmas sikerű regényéből Alfred Hitchcock készített Oscar-díjas mozit, most pedig musicalként Rebecca - a Manderley-ház asszonya címmel él tovább a mű, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen mutat be a teátrum Béres Attila rendezésében. Lévay Szilveszter szabadkai születésű zeneszerzőnk darabjának főszerepében tér vissza a színpadra Szinetár Dóra, aki Vágó Zsuzsival felváltva játssza a szerepet. Partnerük Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter, miközben látható még a produkcióban Mészáros Árpád Zsolt, Bálint Ádám, Szulák Andrea, Náray Erika, Felföldi Anikó, Földes Tamás, Pálfalvy Attila, valamint Janza Kata, Polyák Lilla, Nádasi Veronika és Füredi Nikolett.

A Thália Színházban A doktor úr című operett kerül színre 2010 január 15-én. Molnár Ferenc művét Böhm György illesztette össze Zerkovitz Béla slágereivel. Látható a produkcióban Bajor Imre és Szombathy Gyula, Kalocsai Zsuzsa, Földes Tamás, Kékkovács Mara, Peller Károly, valamint az örökifjú Lehoczky Zsuzsa. Rendező: Korcsmáros György.

Az évadban még sor kerül a Pesti Broadway Stúdió vizsgaelőadására, a Dorian Grayre, az Operett Akadémia vizsgájára, mely a Bál a Savoyban lesz, sőt, meglepetésként nagyszínpadunkon gyerekelőadásokat tartunk Janza Kata, Kékkovács Mara és Polyák Lilla közreműködésével.

Az évadnyitó társulati ülésen a vezetőség külön köszöntötte az elmúlt évadban, illetve a nyár folyamán elismerésben részesült művészeket. Lőcsei Jenő balettigazgató a közönség szavazatai alapján a Halhatatlanok Társulatának tagja lett, s ezáltal az Örökös Tag cím viselésére jogosult; a hivatalos balatoni szezonnyitó ünnepségen Siófokon Kovács Zsuzsa színművész vehette át a Kálmán Imre emlékplakettet; a 2009. augusztus 20-i állami elismerések alkalmával Zentai Anna művésznő, színházunk örökös tagja, Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Tisztikeresztjét kapta; míg Rogács László, a Musical Együttes vezetője, ugyancsak augusztus 20. alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült; a Magyar Állami Operaházban az Operettk primadonnája, Kalocsai Zsuzsa az Osváth Júlia-emlékdíjat vehette át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.