Zenés színház

Érdekvédelmi szervezet tánc- és balett együtteseknek

2008.03.28. 00:00
Ajánlom
Február 7-én alakult meg a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete – jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón Keveházi Gábor, az Egyesület elnöke, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója.

A Táncművészek Szövetségéből kivált tíz együttes azért alapított új egyesületet, mert úgy gondolták, saját érdekeiket így tudják erősebben, nyomatékosabban képviselni, és ily módon tudják leginkább segíteni a döntéshozó kuratóriumok munkáját. Keveházi Gábor elmondta, az Egyesület célja a hivatásos tánc- és balett együttesek érdekvédelme és képviselete, művészi munkájuk támogatása hazánkban és külföldön egyaránt. A sajtótájékoztató felszólalói (Egerházi Attila, a Magyar Balett Színház Gödöllő igazgatója, Sárközi Gyula, a Madách Színház Tánckarának művészeti igazgatója, Kaán Zsuzsanna, a Táncművészet folyóirat főszerkesztője, és Orosz Adél, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész) mind egyetértettek abban, hogy az érdekvédelmi szervezet legfőbb feladata a nehezebb sorsú együttesek támogatása, és a jogilag tiszta elvek szerinti, normatív alapú támogatás kiharcolása. Hangsúlyozták, hogy olyan együttesek érdekeit áll szándékukban védeni, akik a valódi táncot képviselik. Épp ezért az Egyesületbe való tagfelvételt is komoly kritériumokhoz kötik majd.

Az alapító tagszervezetek: a Magyar Nemzeti Balett, a KFKI Kamarabalett, a Madách Színház Tánckara, a Magyar Fesztiválbalett, a Nemzetközi Tánc- és Kultúra Alapítvány, a Budapest Balett, a Magyar Balettszínház Gödöllő, a Világsztárok Produkciós Kft., és a Magyar Táncművészeti Főiskola.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.