Zenés színház

Érdekvédelmi szervezet tánc- és balett együtteseknek

2008.03.28. 00:00
Ajánlom
Február 7-én alakult meg a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete – jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón Keveházi Gábor, az Egyesület elnöke, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója.

A Táncművészek Szövetségéből kivált tíz együttes azért alapított új egyesületet, mert úgy gondolták, saját érdekeiket így tudják erősebben, nyomatékosabban képviselni, és ily módon tudják leginkább segíteni a döntéshozó kuratóriumok munkáját. Keveházi Gábor elmondta, az Egyesület célja a hivatásos tánc- és balett együttesek érdekvédelme és képviselete, művészi munkájuk támogatása hazánkban és külföldön egyaránt. A sajtótájékoztató felszólalói (Egerházi Attila, a Magyar Balett Színház Gödöllő igazgatója, Sárközi Gyula, a Madách Színház Tánckarának művészeti igazgatója, Kaán Zsuzsanna, a Táncművészet folyóirat főszerkesztője, és Orosz Adél, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész) mind egyetértettek abban, hogy az érdekvédelmi szervezet legfőbb feladata a nehezebb sorsú együttesek támogatása, és a jogilag tiszta elvek szerinti, normatív alapú támogatás kiharcolása. Hangsúlyozták, hogy olyan együttesek érdekeit áll szándékukban védeni, akik a valódi táncot képviselik. Épp ezért az Egyesületbe való tagfelvételt is komoly kritériumokhoz kötik majd.

Az alapító tagszervezetek: a Magyar Nemzeti Balett, a KFKI Kamarabalett, a Madách Színház Tánckara, a Magyar Fesztiválbalett, a Nemzetközi Tánc- és Kultúra Alapítvány, a Budapest Balett, a Magyar Balettszínház Gödöllő, a Világsztárok Produkciós Kft., és a Magyar Táncművészeti Főiskola.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Zenés színház hír

Elindult a Magyar Állami Operaház adventi kalendáriuma

December 24-ig minden nap egy meglepetéssel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház, az intézmény honlapján található naptár ablakai mögött zenei csemegék és más ajándékok várják a közönséget.