Zenés színház

Erkel-évforduló a Magyar Televízióban

2010.11.03. 13:36
Ajánlom
A bicentenáriumot Erkel legismertebb operáival, életrajzi művekkel és az Operaház ős-Bánk bánjával ünnepli a Magyar Televízió.

A műsorkínálat az Erkel Ferenc - Élet és életmű című dokumentumműsorral indul november 4-én. A zeneszerző halálának 100. évfordulójára készült műsor Németh Amadé életrajzára támaszkodva mutatja be Erkel életművét. A műsort Ruitner Sándor készítette, aki Erkel műveinek feldolgozásával indította útjára a '70-es évek elején az MTV Zenés TV Színház sorozatát. Ugyanezen a napon vetítik Erkel legismertebb operájának, a Bánk bán televíziós változatát, amely a Zenés TV Színház sorozat egyik első vállalkozása volt. Ruitner Sándor egy korábbi rádiófelvétel felhasználásával, Vámos László rendezésében forgatta le 1974-ben a produkciót. Az eredeti és a tévés előadásban is Simándy József alakítja Bánk bánt, Komlóssy Erzsébet Gertrúd királynét. Biberach szerepét Palócz László énekli, a felvételen pedig Benedek Miklós formálja meg, ahogy szintén közösen alakítja Faragó András és Fekete Tibor Petur bánt, Melis György és Solti Bertalan Tiborcot, Ágai Karola és Szakács Eszter Melindát, Sólyom-Nagy Sándor és Szoboszlai Sándor II. Endre királyt.

November 7-én vetítik a Névtelen hősök című opera televíziós változatát szintén a Vámos-Ruitner páros feldolgozásában. Erkel e kései, fiaival közösen írt művével a szabadságharc katonáinak állított emléket, az 1880-as ősbemutatón azonban nem aratott nagy sikert. A '48-as eseményeket egy naiv szerelmi történeten keresztül bemutató alkotás mégis a magyar operatörténet fontos eleme, a népies műdalon alapuló opera korszakát lezáró darab. Az 1980-as felvételen Berkes János, Melis György, Gulyás Dénes, Gregor József, Barlay Zsuzsa és Pászthy Júlia éneklik a főbb szerepeket. Aznap este mutatják be a Hunyadi László 1978-ban rögzített zenés tévészínházi változatát. Az alkotópáros itt is kettős szereposztásban gondolkodott: a zenei felvételen az Operaház énekes gárdájának elitje (Simándy József, Palcsó Sándor, Horváth Eszter, Sólyom-Nagy Sándor és Kincses Veronika) szólaltatta meg a kottaképet, a kamerák előtt pedig Sárvári Győző, Benedek Miklós, Temessy Hédi, Fekete Tibor és Menszátor Magdolna elevenítették meg a drámát. A születésnapon látható Keleti Márton 1952-ben forgatott Erkel című életrajzi filmje, amely a zeneszerző fiatalkorát és a szabadságharc utáni éveket eleveníti meg Pécsi Sándorral a címszerepben. Egressy Bénit Gábor Miklós, Liszt Ferencet Darvas Iván, Kölcseyt Major Tamás, a fő-zeneigazgató szerepét pedig Várkonyi Zoltán formálja meg. A filmben elhangzó zeneművek felvételén az Operaház zenekara kíséretével közreműködött Fischer Annie is. Zárásként a Magyar Állami Operaház november 6-i előadását, a Bánk bán ősváltozatát közvetíti a csatorna felvételről november 7-én (ismétlés: november 11.). A főbb szerepeket Kiss B. Atilla, Lukács Gyöngyi, Kolonits Klára, Perencz Béla és Kálmándi Mihály éneklik, a koncertszerű előadást Héja Domonkos vezényli.

A Magyar Televízió Erkel-jubileumi műsorai:

November 4., 16:30, m2 - Erkel Ferenc - Élet és életmű (dokumentumműsor)

November 4., 20:30, m2 - Bánk bán (Zenés TV Színház)

November 7., 15:00, m2 - Névtelen hősök (Zenés TV Színház)

November 7., 16:00, m1 - Erkel (játékfilm)

November 7., 20:30, m2 - Hunyadi László (Zenés TV Színház)

November 7., 22:20, m2 - Erkel (játékfilm)

November 7., 23:05, m1 - Bánk bán (a Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása)

November 11., 21:25, m2 - Bánk bán (a Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.