Zenés színház

Erkel-évforduló a Magyar Televízióban

2010.11.03. 13:36
Ajánlom
A bicentenáriumot Erkel legismertebb operáival, életrajzi művekkel és az Operaház ős-Bánk bánjával ünnepli a Magyar Televízió.

A műsorkínálat az Erkel Ferenc - Élet és életmű című dokumentumműsorral indul november 4-én. A zeneszerző halálának 100. évfordulójára készült műsor Németh Amadé életrajzára támaszkodva mutatja be Erkel életművét. A műsort Ruitner Sándor készítette, aki Erkel műveinek feldolgozásával indította útjára a '70-es évek elején az MTV Zenés TV Színház sorozatát. Ugyanezen a napon vetítik Erkel legismertebb operájának, a Bánk bán televíziós változatát, amely a Zenés TV Színház sorozat egyik első vállalkozása volt. Ruitner Sándor egy korábbi rádiófelvétel felhasználásával, Vámos László rendezésében forgatta le 1974-ben a produkciót. Az eredeti és a tévés előadásban is Simándy József alakítja Bánk bánt, Komlóssy Erzsébet Gertrúd királynét. Biberach szerepét Palócz László énekli, a felvételen pedig Benedek Miklós formálja meg, ahogy szintén közösen alakítja Faragó András és Fekete Tibor Petur bánt, Melis György és Solti Bertalan Tiborcot, Ágai Karola és Szakács Eszter Melindát, Sólyom-Nagy Sándor és Szoboszlai Sándor II. Endre királyt.

November 7-én vetítik a Névtelen hősök című opera televíziós változatát szintén a Vámos-Ruitner páros feldolgozásában. Erkel e kései, fiaival közösen írt művével a szabadságharc katonáinak állított emléket, az 1880-as ősbemutatón azonban nem aratott nagy sikert. A '48-as eseményeket egy naiv szerelmi történeten keresztül bemutató alkotás mégis a magyar operatörténet fontos eleme, a népies műdalon alapuló opera korszakát lezáró darab. Az 1980-as felvételen Berkes János, Melis György, Gulyás Dénes, Gregor József, Barlay Zsuzsa és Pászthy Júlia éneklik a főbb szerepeket. Aznap este mutatják be a Hunyadi László 1978-ban rögzített zenés tévészínházi változatát. Az alkotópáros itt is kettős szereposztásban gondolkodott: a zenei felvételen az Operaház énekes gárdájának elitje (Simándy József, Palcsó Sándor, Horváth Eszter, Sólyom-Nagy Sándor és Kincses Veronika) szólaltatta meg a kottaképet, a kamerák előtt pedig Sárvári Győző, Benedek Miklós, Temessy Hédi, Fekete Tibor és Menszátor Magdolna elevenítették meg a drámát. A születésnapon látható Keleti Márton 1952-ben forgatott Erkel című életrajzi filmje, amely a zeneszerző fiatalkorát és a szabadságharc utáni éveket eleveníti meg Pécsi Sándorral a címszerepben. Egressy Bénit Gábor Miklós, Liszt Ferencet Darvas Iván, Kölcseyt Major Tamás, a fő-zeneigazgató szerepét pedig Várkonyi Zoltán formálja meg. A filmben elhangzó zeneművek felvételén az Operaház zenekara kíséretével közreműködött Fischer Annie is. Zárásként a Magyar Állami Operaház november 6-i előadását, a Bánk bán ősváltozatát közvetíti a csatorna felvételről november 7-én (ismétlés: november 11.). A főbb szerepeket Kiss B. Atilla, Lukács Gyöngyi, Kolonits Klára, Perencz Béla és Kálmándi Mihály éneklik, a koncertszerű előadást Héja Domonkos vezényli.

A Magyar Televízió Erkel-jubileumi műsorai:

November 4., 16:30, m2 - Erkel Ferenc - Élet és életmű (dokumentumműsor)

November 4., 20:30, m2 - Bánk bán (Zenés TV Színház)

November 7., 15:00, m2 - Névtelen hősök (Zenés TV Színház)

November 7., 16:00, m1 - Erkel (játékfilm)

November 7., 20:30, m2 - Hunyadi László (Zenés TV Színház)

November 7., 22:20, m2 - Erkel (játékfilm)

November 7., 23:05, m1 - Bánk bán (a Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása)

November 11., 21:25, m2 - Bánk bán (a Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Tel-Avivban vendégeskedett a Menyasszonytánc

A Budapesti Operettszínház 2006-ban bemutatott klezmer-operettjét két alkalommal is láthatta a közönség az Izraeli Magyar Kulturális Évad részeként szeptember 12-én és 13-án.
Zenés színház videó

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Zenés színház kritika

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Zenés színház opera

Hatalmas siker volt a Sába királynője Izraelben

Percekig tartó vastapssal, hangos ovációval köszönte meg a tel-avivi közönség a Magyar Állami Operaház Sába királynője előadását kedd este.
Zenés színház ajánló

Újra Budapesten koncertezik az IL VOLO!

Tavaly megígérték, idén teljesítik: nagy sikerű koncertjük után ősszel visszatérnek Budapestre az IL VOLO tagjai. A klasszikus és pop-zene határait feszegető, tíz éves jubileumát ünneplő együttes szeptember 29-én a Papp László Sportarénában ad koncertet.