Zenés színház

Erkel-évforduló a Magyar Televízióban

2010.11.03. 13:36
Ajánlom
A bicentenáriumot Erkel legismertebb operáival, életrajzi művekkel és az Operaház ős-Bánk bánjával ünnepli a Magyar Televízió.

A műsorkínálat az Erkel Ferenc - Élet és életmű című dokumentumműsorral indul november 4-én. A zeneszerző halálának 100. évfordulójára készült műsor Németh Amadé életrajzára támaszkodva mutatja be Erkel életművét. A műsort Ruitner Sándor készítette, aki Erkel műveinek feldolgozásával indította útjára a '70-es évek elején az MTV Zenés TV Színház sorozatát. Ugyanezen a napon vetítik Erkel legismertebb operájának, a Bánk bán televíziós változatát, amely a Zenés TV Színház sorozat egyik első vállalkozása volt. Ruitner Sándor egy korábbi rádiófelvétel felhasználásával, Vámos László rendezésében forgatta le 1974-ben a produkciót. Az eredeti és a tévés előadásban is Simándy József alakítja Bánk bánt, Komlóssy Erzsébet Gertrúd királynét. Biberach szerepét Palócz László énekli, a felvételen pedig Benedek Miklós formálja meg, ahogy szintén közösen alakítja Faragó András és Fekete Tibor Petur bánt, Melis György és Solti Bertalan Tiborcot, Ágai Karola és Szakács Eszter Melindát, Sólyom-Nagy Sándor és Szoboszlai Sándor II. Endre királyt.

November 7-én vetítik a Névtelen hősök című opera televíziós változatát szintén a Vámos-Ruitner páros feldolgozásában. Erkel e kései, fiaival közösen írt művével a szabadságharc katonáinak állított emléket, az 1880-as ősbemutatón azonban nem aratott nagy sikert. A '48-as eseményeket egy naiv szerelmi történeten keresztül bemutató alkotás mégis a magyar operatörténet fontos eleme, a népies műdalon alapuló opera korszakát lezáró darab. Az 1980-as felvételen Berkes János, Melis György, Gulyás Dénes, Gregor József, Barlay Zsuzsa és Pászthy Júlia éneklik a főbb szerepeket. Aznap este mutatják be a Hunyadi László 1978-ban rögzített zenés tévészínházi változatát. Az alkotópáros itt is kettős szereposztásban gondolkodott: a zenei felvételen az Operaház énekes gárdájának elitje (Simándy József, Palcsó Sándor, Horváth Eszter, Sólyom-Nagy Sándor és Kincses Veronika) szólaltatta meg a kottaképet, a kamerák előtt pedig Sárvári Győző, Benedek Miklós, Temessy Hédi, Fekete Tibor és Menszátor Magdolna elevenítették meg a drámát. A születésnapon látható Keleti Márton 1952-ben forgatott Erkel című életrajzi filmje, amely a zeneszerző fiatalkorát és a szabadságharc utáni éveket eleveníti meg Pécsi Sándorral a címszerepben. Egressy Bénit Gábor Miklós, Liszt Ferencet Darvas Iván, Kölcseyt Major Tamás, a fő-zeneigazgató szerepét pedig Várkonyi Zoltán formálja meg. A filmben elhangzó zeneművek felvételén az Operaház zenekara kíséretével közreműködött Fischer Annie is. Zárásként a Magyar Állami Operaház november 6-i előadását, a Bánk bán ősváltozatát közvetíti a csatorna felvételről november 7-én (ismétlés: november 11.). A főbb szerepeket Kiss B. Atilla, Lukács Gyöngyi, Kolonits Klára, Perencz Béla és Kálmándi Mihály éneklik, a koncertszerű előadást Héja Domonkos vezényli.

A Magyar Televízió Erkel-jubileumi műsorai:

November 4., 16:30, m2 - Erkel Ferenc - Élet és életmű (dokumentumműsor)

November 4., 20:30, m2 - Bánk bán (Zenés TV Színház)

November 7., 15:00, m2 - Névtelen hősök (Zenés TV Színház)

November 7., 16:00, m1 - Erkel (játékfilm)

November 7., 20:30, m2 - Hunyadi László (Zenés TV Színház)

November 7., 22:20, m2 - Erkel (játékfilm)

November 7., 23:05, m1 - Bánk bán (a Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása)

November 11., 21:25, m2 - Bánk bán (a Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.