Zenés színház

Erkel-évforduló a Magyar Televízióban

2010.11.03. 13:36
Ajánlom
A bicentenáriumot Erkel legismertebb operáival, életrajzi művekkel és az Operaház ős-Bánk bánjával ünnepli a Magyar Televízió.

A műsorkínálat az Erkel Ferenc - Élet és életmű című dokumentumműsorral indul november 4-én. A zeneszerző halálának 100. évfordulójára készült műsor Németh Amadé életrajzára támaszkodva mutatja be Erkel életművét. A műsort Ruitner Sándor készítette, aki Erkel műveinek feldolgozásával indította útjára a '70-es évek elején az MTV Zenés TV Színház sorozatát. Ugyanezen a napon vetítik Erkel legismertebb operájának, a Bánk bán televíziós változatát, amely a Zenés TV Színház sorozat egyik első vállalkozása volt. Ruitner Sándor egy korábbi rádiófelvétel felhasználásával, Vámos László rendezésében forgatta le 1974-ben a produkciót. Az eredeti és a tévés előadásban is Simándy József alakítja Bánk bánt, Komlóssy Erzsébet Gertrúd királynét. Biberach szerepét Palócz László énekli, a felvételen pedig Benedek Miklós formálja meg, ahogy szintén közösen alakítja Faragó András és Fekete Tibor Petur bánt, Melis György és Solti Bertalan Tiborcot, Ágai Karola és Szakács Eszter Melindát, Sólyom-Nagy Sándor és Szoboszlai Sándor II. Endre királyt.

November 7-én vetítik a Névtelen hősök című opera televíziós változatát szintén a Vámos-Ruitner páros feldolgozásában. Erkel e kései, fiaival közösen írt művével a szabadságharc katonáinak állított emléket, az 1880-as ősbemutatón azonban nem aratott nagy sikert. A '48-as eseményeket egy naiv szerelmi történeten keresztül bemutató alkotás mégis a magyar operatörténet fontos eleme, a népies műdalon alapuló opera korszakát lezáró darab. Az 1980-as felvételen Berkes János, Melis György, Gulyás Dénes, Gregor József, Barlay Zsuzsa és Pászthy Júlia éneklik a főbb szerepeket. Aznap este mutatják be a Hunyadi László 1978-ban rögzített zenés tévészínházi változatát. Az alkotópáros itt is kettős szereposztásban gondolkodott: a zenei felvételen az Operaház énekes gárdájának elitje (Simándy József, Palcsó Sándor, Horváth Eszter, Sólyom-Nagy Sándor és Kincses Veronika) szólaltatta meg a kottaképet, a kamerák előtt pedig Sárvári Győző, Benedek Miklós, Temessy Hédi, Fekete Tibor és Menszátor Magdolna elevenítették meg a drámát. A születésnapon látható Keleti Márton 1952-ben forgatott Erkel című életrajzi filmje, amely a zeneszerző fiatalkorát és a szabadságharc utáni éveket eleveníti meg Pécsi Sándorral a címszerepben. Egressy Bénit Gábor Miklós, Liszt Ferencet Darvas Iván, Kölcseyt Major Tamás, a fő-zeneigazgató szerepét pedig Várkonyi Zoltán formálja meg. A filmben elhangzó zeneművek felvételén az Operaház zenekara kíséretével közreműködött Fischer Annie is. Zárásként a Magyar Állami Operaház november 6-i előadását, a Bánk bán ősváltozatát közvetíti a csatorna felvételről november 7-én (ismétlés: november 11.). A főbb szerepeket Kiss B. Atilla, Lukács Gyöngyi, Kolonits Klára, Perencz Béla és Kálmándi Mihály éneklik, a koncertszerű előadást Héja Domonkos vezényli.

A Magyar Televízió Erkel-jubileumi műsorai:

November 4., 16:30, m2 - Erkel Ferenc - Élet és életmű (dokumentumműsor)

November 4., 20:30, m2 - Bánk bán (Zenés TV Színház)

November 7., 15:00, m2 - Névtelen hősök (Zenés TV Színház)

November 7., 16:00, m1 - Erkel (játékfilm)

November 7., 20:30, m2 - Hunyadi László (Zenés TV Színház)

November 7., 22:20, m2 - Erkel (játékfilm)

November 7., 23:05, m1 - Bánk bán (a Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása)

November 11., 21:25, m2 - Bánk bán (a Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.